Koteja kansainvälisille osaajille vuosikymmenten kokemuksella

Suomen johtava asettautumis- ja maahanmuuttopalveluntarjoaja Finland Relocation Services on tehnyt yhteistyötä SATOn kanssa jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. ”B2B-yhteistyömme ansioista löydämme nopeasti vuokra-asunnon työn perässä Suomeen muuttavalle asiantuntijalle”, kertoo relokaatiokonsultti Hanna Ahrikkala.

Uusi työpaikka ulkomailla on mielenkiintoinen mahdollisuus, mutta siihen liittyy myös monenlaisia käytännön järjestelyitä ja paljon stressiä. Vuonna 1994 perustettu Finland Relocation Services (FRS) tarjoaa asettautumis- ja maahanmuuttopalveluita muun muassa yrityksille, jotka rekrytoivat ulkomaalaisia osaajia Suomeen. FRS:n relokaatiokonsultit auttavat tulijoita esimerkiksi viranomais- ja lupa-asioissa, pankkipalveluiden avaamisessa, päiväkoti- ja koulupaikkojen järjestämisessä sekä tietenkin siinä tärkeimmässä eli kodin löytämisessä.

Sopiva asunto on kotiutumisen kulmakivi

”Kun järjestämme arkisia asioita tulijan puolesta, hän voi paremmin keskittyä uuden työn omaksumiseen”, kertoo reilun vuoden FRS:n relokaatiokonsulttina työskennellyt Hanna Ahrikkala. "Mieluisan ja tarpeisiin sopivan asunnon löytäminen on yksi tärkeimmistä asioista uuteen maahan muuttavalle. Se vaikuttaa ratkaisevasti kotiutumiseen ja arjen sujuvuuteen”, hän jatkaa.

Hanna tietää, mistä puhuu: kuten kaikki FRS:n työntekijät, hän on itsekin asunut ja työskennellyt ulkomailla. Ruotsissa ja Saksassa vietetyt vuodet tuovat hänen työskentelyynsä henkilökohtaisen otteen ja auttavat ymmärtämään syvemmin Suomeen muuttavien asiantuntijoiden tilannetta. Tulijoiden joukossa on eri alojen osaajia ympäri maailmaa, ja mukaan mahtuu niin sinkkuja kuin suurperheitäkin. Luonnollisesti myös asumiseen liittyy monenlaisia toiveita ja tarpeita, joita Hanna kartoittaa tulijoiden kanssa jo ennen kuin he saapuvat Suomeen.

Monipuolinen asuntovalikoima SATOn valttina

Hanna aloittaa asunnon etsimisen selailemalla muuttajan toiveita vastaavia koteja vuokra-asuntoportaaleissa.

SATOn monipuolinen asuntotarjonta vastaa hänen mielestään hyvin tulijoiden tarpeisiin. ”SATOlla on eri hintaisia ja kokoisia koteja ympäri pääkaupunkiseutua ja sen ulkopuolella – niin keskustassa kuin rauhallisissa lähiöissäkin”, Hanna kehuu ja jatkaa:

”Valikoimassa on paljon uusia ja hyväkuntoisia asuntoja, jotka usein kiinnostavat Suomeen muuttavia”.

Muita tyypillisiä toiveita ovat kotitalon savuttomuus sekä toimivat yhteiset tilat, kuten pyykkitupa tai pyörävarasto. Etenkin Euroopan ulkopuolelta Suomeen muuttavat arvostavat hyviä kokkailumahdollisuuksia eli erillistä keittiötä ja liesituuletinta. ”Ja saunan markkinointi on selvästi onnistunut maailmalla, sillä sitäkin toivotaan usein”, Hanna naurahtaa.

Hänen mukaansa tulijat suosivat usein SATOn vuokrakoteja joustavien sopimusehtojen ja hyvien etujen vuoksi: vakuusmaksua ei yleensä tarvitse maksaa, lemmikit ovat tervetulleita ja SATO voi tarjota tutustumismahdollisuuden useaan asuntoon ennen vuokrauspäätöstä.

Hanna istuu työpöydän ääressä toimistossa, katsoo ulos ikkunasta ja puhuu matkapuhelimeen.
Kun relokaatiokonsultti Hanna Ahrikkala etsii kotia Suomeen tulijalle, hän pirauttaa usein suoraan SATOn yritysmyyntiin.

Toimivaa yhteistyötä ja ensiluokkaista palvelua

Kun sopiva koti löytyy, Hanna ottaa yhteyttä SATOn yritysmyynnin yhteyshenkilöön, sopii asuntonäytöstä ja käy tutustumassa asuntoon tulijan kanssa.

Hanna kuvailee FRS:n ja SATOn yhteistyötä sujuvaksi ja saumattomaksi.

Yhteydenottoihin vastataan nopeasti puolin ja toisin. ”Yhteyshenkilöt tuntevat asiakaskuntamme tarpeet ja ehdottavat oma-aloitteisesti sopivia asuntoja”, hän kehuu. SATOn joustavuus saa kiitosta myös Hannalta: ”Meidän kauttamme tulija voi hakea SATOn vuokra-asuntoa ilman suomalaista henkilötunnusta*, mikä nopeuttaa muuttoprosessia. Muuton aikatauluistakin voidaan aina neuvotella”, hän tarkentaa.

Suomeen muuttavalle osaajalle löytyy asunto tavallisesti 2–4 viikossa, joskus jopa nopeammin. Hanna toivoisi, että tulevaisuudessa SATO tarjoaisi asunnoista joko virtuaaliesittelyn tai esittelyvideon sekä kuntoluokituksen. Niiden avulla selviäisi nopeasti, vastaako asunto tulijan toiveita, ja muuttoprosessi sujuisi nykyistäkin sukkelammin.

“Erilaisia tapoja esitellä tulevaa kotia testataan jatkuvasti. Videoesittelyt, digitaaliset kalustusesimerkit ja virtuaaliesittelyt ovat tärkeitä monille asiakkaillemme”, kertoo kaupallinen johtaja Laura Laamanen ja jatkaa: “SATOlle on tärkeää ymmärtää erilaisten asiakasryhmien tarpeita”.

Relokaatiokonsultti pitää kaikki langat käsissään

Relokaatiokonsultin työpäivät ovat yhtä vaihtelevia kuin Suomeen muuttavien tilanteetkin. Työ edellyttää niin kielitaitoa, kulttuurien tuntemusta, ongelmanratkaisukykyä kuin empatiakykyäkin. Hanna korostaa, että myös stressaavissa tilanteissa ja kiireen keskellä täytyy pysyä rauhallisena sekä tarjota tukea ja kuunteleva korva tulijalle.

Parhaita hetkiä ovat kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa ja varsinkin onnistumisen tunne silloin, kun tulijalle löytyy koti.

Hanna koordinoi samanaikaisesti useita eri vaiheessa olevia prosesseja ja hoitaa yhteydenpitoa eri tahoihin. ”Sujuvan viestinnän ansiosta kaikki osapuolet pysyvät ajan tasalla”, hän kertoo. Suorat ja toimivat yhteydet sidosryhmiin ovatkin kriittisen tärkeitä relokaatiokonsultille: ”Yhteistyökumppaneidemme ansiosta pystymme järjestämään tulijoiden asioita nopealla aikataululla ja tarjoamaan huippulaatuista palvelua”, Hanna sanoo ja lisää: ”Esimerkiksi ilman SATOn yhteyshenkilöä tulijoiden muuttoprosessi SATOkoteihin olisi paljon nykyistä pidempi.”

*SATOn kautta asuntoa voi hakea vain henkilötunnuksella.