Yksi huoli vähemmän: 6 vinkillä kodin paloturvallisuus kuntoon

Kynttilöiden tunnelmasta ja löylyn lämmöstä voi nauttia hyvillä mielin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön asiantuntija Ilpo Leino antaa vinkit, joilla vot vaivattomasti parantaa oman kodin ja koko talon paloturvallisuutta.

Kiireisen arjen keskellä on yksi huoli vähemmän, kun varmistat pienillä teoilla kodin paloturvallisuuden. Siinä samalla kotitalosi jokainen asukas pysyy turvassa – lemmikkisiiliä ja kissanpentua myöten.

1. Hanki palovaroitin ja tutustu kotisi oppaaseen

Kun muutat uuteen kotiin, osta sinne myös palovaroitin. Palovaroittimen hankinta, testaus ja paristojen vaihto ovat lain mukaan asukkaan vastuulla. Palovaroittimia on nykyisin useissa malleissa ja väreissä, joten voit ottaa palovaroittimen osaksi sisustustyyliäsi. Palovaroittimen paikka on katossa, keskellä huonetta.

”Kannattaa tutustua talon tervetulomateriaaliin, sillä taloyhtiön materiaaleista löytyy talosi pelastussuunnitelma”, SPEKin paloasiantuntija Ilpo Leino ohjeistaa.

Kuvassa nukkuva asukas ja taustalla toimiva palovaroitin.

SATOn asumisen tuesta ja kumppanuuksista vastaava johtaja Juha-Pekka Järvenpää kertoo, että SATOn Viihdytään Kotona -oppaasta löytyy perusohjeistus paloturvallisuudesta. 

Tutustu Viihdytään kotona -oppaaseen ›

”Jos jokin asia kodin turvallisuudessa mietityttää, kannattaa ottaa yhteyttä SATOn asiakaspalveluun”, Järvenpää kehottaa.

Kodin jokaista 60 neliötä kohden tulee lain mukaan olla yksi palovaroitin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöllä on palovaroittimien sijoitteluun selkeä muistisääntö.

”Kantamme on, että yksi hälytin jokaiseen makuuhuoneeseen ja uloskäyntireitille yksi hälytin. Jos kodissa on useampi kerros, jokaiseen kerrokseen tulisi hankkia oma varoitin. Isommissa asunnoissa varoittimet kannattaa liittää yhteen, jolloin yhden hälytys saa muut hälyttämään”, Leino ohjeistaa.

Pelastustoimen mukaan vuosina 2009-2018 kotitalojen tulipaloista noin 32 prosentissa asunnossa ei ollut palovaroitinta, ja toimimattomia palovaroittimia oli noin 16 %:ssa. 

Palovaroittimen optimaalinen paikka vuokra-asunnossa.
Suosittelemme asentamaan palovaroittimen makuuhuoneisiin, olohuoneeseen ja eteiseen. Pieneen keittiöön tai keittokomeroon hälytintä ei kannata asentaa väärien hälytysten vuoksi.

2. Testaa palovaroitin säännöllisesti

Palovaroittimen kausittainen testaus on aina asukkaan vastuulla, ja testikertojen muistamiseen on hyvä konsti. Ota uusi rutiini joulusiivousten, pääsiäispuunausten ja juhannuksen vieton oheen: pienen askareen muistaa tehdä, jos sen suorittaa esimerkiksi aina juhlasesonkeina.

Kuvassa muistutus palovaroittimen testaamisesta

”Jos huonekorkeus on suuri tai palovaroittimeen on muuten hankala yltää, voi palovaroittimen testaukseen hyödyntää esimerkiksi pitkää kenkälusikkaa, jonka toisella päällä voi painaa testinappia. Toinen vaihtoehto on liittää palovaroittimen asentamisen yhteydessä siihen paristokotelo, jonka voi asettaa valonkatkaisijan korkeudelle”, Leino kertoo.

Valmistajat määrittelevät palovaroittimen käyttöiäksi useimmiten viisi vuotta ja pelastusalan mukaan käyttöikä on enintään 10 vuotta.

3. Pidä lieden ympäristö siistinä

Siistissä keittiössä ruoanlaitto on paitsi tehokasta, myös turvallista. Pelastustoimen tilastot vuosilta 2012–2016 kertovat keittiön lieden olevan yleisin palohälytyksen aiheuttaja, joten siisteys keittiössä kannattaa.

Lieden tuntumaan ja päälle ei saa jättää tavaroita.

”Ruokaa laittaessa kannattaa olla huolellinen. Lieden ympäristöön ei tule sijoittaa palavaa materiaalia, kuten käsipyyhkeitä tai talouspaperia. Helposti sattuu ja tapahtuu, jos kesken ruoanlaiton lähtee puuhaamaan muuta ja liesi unohtuu päälle. Ruoanlaiton valvominen kannattaa”, Leino kertoo.

4. Sijoita valaisimet turvallisesti

Pimeän tullen napsautetaan valaisimet päälle. Pöytä- ja jalkalamput kannattaa sijoittaa niin, etteivät ne pääse kaatumaan sohvalle tai sängylle. Uudet led-valot eivät kuumene paljoa, mutta vanhat halogeenit kuumenevat ollessaan pitkään päällä. Valot kannattaa muistaa sammuttaa huoneesta poistuessa – se säästää myös sähköä!

Kuva asukkaasta, kissasta ja lattiavalaisimesta

”Led-valot ovat halogeeneja turvallisempia, mutta niissäkin voi olla komponentteja, jotka lämpenevät. Valojen sijoittelussa kannattaa olla siis huolellinen”, Leino selittää.

5. Pyhitä sauna saunomiselle

Saunan käyttäminen varastona tai pyykkien kuivauspaikkana voi houkuttaa, jos saunominen ei ole lempipuuhaa. Sauna ei kuitenkaan sovi ollenkaan tavaroiden säilytykseen: pyykkien joutuminen epähuomiossa kiukaalle tai kiukaan käynnistyminen sähköpiikin tai huolimattomasti säädetyn ajastimen takia voi aiheuttaa vakavan paloturvariskin.

Saunassa ei saa kuivattaa pyykkiä.

”Kaikki voittavat, kun pyykit kuivataan pesuhuoneessa saunomisen jälkeen. Saunan ovi kannattaa jättää rakoselleen, jolloin sauna kuivuu, pesuhuone kuivuu ja pyykit kuivuvat”, Leino muistuttaa.

6. Vastuuntuntoisesti kynttilöiden ja juhlinnan kanssa

Kynttilät kaunistavat kodin ja luovat tunnelmaa pimeisiin iltoihin. Kynttilät kannattaa asetella sisätiloissa turvalliseen paikkaan, jossa ne eivät pääse kaatumaan. Älä koskaan jätä kynttilöitä valvomatta.

Älä jätä kynttilää yksin ja varmista, että se on tukevalla paloturvallisella tasolla.

Kodin täyttäminen hyvillä ystävillä ja juhlatunnelmalla kuuluu elämään. Juhlailtana parvekkeen voi koristella jouluvaloin tai tuikkulyhdyin. Ulkotulia ei saa polttaa parvekkeella ollenkaan, joten ne kannattaa säästää pihakäyttöön.

Artikkeli päivitetty 7.11.2023