To smooth your journey through sato.fi we use cookies. By continuing to use this site you agree that cookies will be stored in your browser. You can delete the cookies any time through your browser settings. Read more about cookies and sato.fi information security here »

SATO StudioHome is a new-generation housing format in response to changing housing demand in the Helsinki Metropolitan Area. The concept aims to provide an excellent customer experience and comfort as well as low housing costs.

Open the door and right away your home's the size of the entire building

As social creatures, we humans have a basic need to live in contact and interaction with other people. We need each other as it's through communication that we give meaning to our existence. Our contacts with others may, however, become fragmented due to rapid urbanisation and the pressures of everyday life, and our means of interaction may be reduced despite us living densely and close to each other. We're so busy. And it doesn't quite feel natural to start chatting with a neighbour who rushes past in the morning without saying hello to you.

Yet in many homes feelings of loneliness may be experienced. Someone may be thinking how nice it would be to just sit quietly with someone else and watch the news together. And then perhaps even exchange a few thoughts about what's going on in the world. In another home someone may be wondering how to put that picture up on the wall that's been lying on the floor for weeks. If only there was someone to help.

This is why at SATO we want to offer our residents more than just the walls of their home. The opportunuty to get to know your neighbours and perhaps even make friends. The chance to share your skills and knowledge with others and at the same time learn from others. To enable every resident to find their own way of interacting with other residents.

SATO's Community Manager Pia has a task of increasing interaction between residents. In practice this means evenings when one of the residents shows all those interested how to make perfect Karelian pasties. Or how to fold origami. Or whatever it is that people in the building are interested in. This also means that, instead of the traditional board with the residents' surnames, the photo and first name of every resident can be found at the entrance of the StudioHome building.

StudioHome is a communal and inclusive apartment building. A building where every resident knows the names of the other residents and where you don't have to worry whether or not it's ok to ask your neighbour to lend you a drill.
Suhde31 StudioKoti video ENG

Compact floor area coupled with the functionality of a large apartment

The new-build StudioHomes will be spacious studios with an emphasis on high quality and design, with features including tailored fixtures, fittings and decor solutions. The StudioHomes will boast impressive ceiling heights of almost 4 m while having compact floor areas. Special attention will be paid to functionality and design, and the homes will have hugely convenient sleeping lofts and compact sized balconies.

Well-equipped common areas

SATO StudioHome is a like a new interpretation of sharing a home. Every resident has their own home, that private territory that's important for us in Finland. But your home gets considerably bigger when you simply open your front door. There's a laundry room and large lounging area on the ground floor that can serve as a shared living room for all those living in the building. The top floor features a spacious terrace and sauna. The StudioHome's pleasant common areas allow neighbours to interact naturally and create the foundation for communal activities.

Low housing costs

SATO StudioHome will introduce studio apartments in a price range where there is currently no supply in the market. For the pilot property built in Vantaa, this meant rents at €500 a month.

Did you know?

The concept of SATO StudioHome was invented by an innovation group of SATO's personnel. Safari Camp, a camp of high school aged youths, also contributed thoughts to the idea. For further development of StudioHome we gave the project management to one of our Investment Managers Miikka Karjaluoto. SATO's own Design Manager Piritta Kokkonen and our Interior Architect Veera Luostarinen planned the bases of the actual apartment, and architect Mika Ukkonen from Vuorelma Architects was also part of the design team. The lovely interior styling you see on the photographs was made by Susanna Vento.

SATO StudioHome was picked for the Journalists' Dozen in 2015.