Kehittyvä Kalasatama

Julkaistu

17.2.2016

Kirjoittaja

Juho Paavola

Kalasatama
Helsingin uusimmalta metropysäkiltä Kalasatamasta pääsee rautatieasemalle muutamassa minuutissa.

Kalasatamassa peltilehmä kannattaa jättää suosiolla parkkiin. Tilapäiset liikennejärjestelyt saavat kokeneenkin navigoijan pään pyörälle, mutta metrolla pääsee helposti suoraan alueelle.

Loppukesällä Kellohallin vieressä kohoavat Flow-festivaalin teltat. Parinsadan metrin päässä kuorma-autot jylisevät, ja rakennusnosturi kitisee. Aiemmin rahti- ja lauttasatamana toiminut Kalasataman alue on muuttumassa hitaasti mutta varmasti Helsingin kantakaupungin uudeksi asuinalueeksi.

SATOlla on useita vuokra- ja omistusasuntoja Kalasataman alueella.

Kalasataman ensimmäiset kodit alkoivat nousta Sörnäistenniemeen vuonna 2009. Sen jälkeen kaupunginosa on muuttunut päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen.

Keskeneräisyydessä voi nähdä paljon hyvää. Kun kaikki ei ole valmista, ihmisten pitää olla aktiivisia ja itse tarttua toimeen. Kalasatamassa parasta onkin yhteisöllisyys. Ihmiset ovat tosi paljon tekemisissä keskenään, ja spontaania toimintaa syntyy paljon. Esimerkiksi viime vuonna päiväkoti ja senioritalo järjestivät yhdessä puurojuhlan.

Kalasataman rakennustyöt valmistuvat kokonaan vuonna 2030. Alueella tulee olemaan koteja 18 000 ja työpaikkoja 10 000. Parhaillaan Kulosaaren sillan kupeeseen nousee tornitalojen ja kauppakeskuksen kokonaisuus Redi, joka on yhteydessä Kalasataman metroasemaan.

Kalasatama
Helsingin kantakaupungin elävässä kaupunginosassa vain muutos on pysyvää.