Kirjailija Tommi Kinnunen: ”Suvun tavarat ovat olennainen osa kotia”

Julkaistu

25.1.2017

Kirjoittaja

Emilia Saloranta

Kuvat

WSOY/Jussi Vierimaa

Kirjailija Tommi Kinnunen tekee arkitunnustuksensa. 

 

Aamulla aina...

... ihmettelen, miksi minulle puhutaan ennen kuin olen lukenut Hesarin ja Turun Sanomat. Herään joka aamu melkein tuntia aikaisemmin kuin muu perhe, jotta ehdin lukea lehdet kunnolla läpi.

Sisustajana olen..

... en ajattele sisustusta elämästä erillisenä asiana. Jokaisen muuton yhteydessä tietyt tavarat kulkevat mukana, vaikka asunnon tyyli vaihtuisi. Tälläkin hetkellä lastenhuoneessa on pappani heti sotien jälkeen rakentama sohvakalusto, mikä ei sinne tyylillisesti ehkä sovi, mutta kalustolla on tarina, ja se toimii lastenhuoneessa.

Lempipaikkani kotona...

... ostimme puoli vuotta sitten nykyisen kotimme tämän yksityiskohdan takia: Kotimme on rakennettu Turun keskustaan 1882, ja siihen on vuonna 1901 rakennettu erkkeri, jonka lasikaari erottaa ruokailuhuoneesta. Kertoman mukaan isäntäpari on syönyt siinä aamiaista, jonka kotiapulainen on heille tarjoilukärryllä kärrännyt. Meillä ei kukaan kärrää, vaikka olen yrittänyt puolisolle vienosti vinkata.

Jääkaapistani löytyy aina..

... kapriksia ja vihreitä oliiveja. Ottaisin niitä mukaan autiolle saarelle, jos pitäisi valita yksi ruokalaji. Kuolisin pian, mutta onnellisena.

Minua ilahduttaa..

... sain pitkästä aikaa tekstiä ulos. Lopotin jälkeen kodin remontti on pitänyt kiireisenä. Kolmevuotiaanikin kysyi kauppahallissa kaikilta, korjaatko sinä jotain? Hän on tottunut näkemään minut vasara kädessä viimeisen puolen vuoden ajan.

Minua ärsyttää..

.. .Hesarin mielipidekirjoitus, jossa väitettiin, että tavalliset miehet eivät kelpaa naisille, koska heille luetaan prinsessasatuja. En ymmärrä vanhanaikaista ajatusta, että jokaiselle pojalle pitäisi olla joku tyttö, ja naisesta puhutaan palkkiona. Miksi tällaista keskustelua edes enää käydään vuonna 2017?

Naapurini on..

... museo, iltapäiväkerho ja tie. Vanhasta kodista ikävöin juuri naapureita. Asuimme Turussa vanhassa työväenkaupunginosassa, jossa naapurit saattoivat lainata milloin vain sokeria toisiltaan. Nyt juttelemme aidan yli iltapäiväkerhon ohjaajien kanssa.

En ole koskaan..

... jättänyt tilaisuutta käyttämättä, olen yllytyshullu.

Illalla aion..

..hioa ja maalata sisäovia.

 

Tommi Kinnunen, 42, on äidinkielenopettaja ja kirjailija, jonka viimeisin romaani, Lopotti, julkaistiin viime vuonna. Hän asuu puolisonsa ja tyttärensä kanssa Turussa. Kinnusen kirjoittaman tekstin pohjalta tehty Sata lasissa – rakkauden viiltoja – tanssitaide-esitys saa ensi-iltansa 16.2 TANSSITEATTERI Erissä. Kinnunen on tänä vuonna myös Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö.