Vieraana: Nigest Haile sparraa naisten bisnestaitoja

Suomessa vieraillut etiopialainen Nigest Haile haluaa opettaa maansa naiset vientimarkkinoiden tavoille, sillä naisten elintason nousu kehittää koko yhteiskuntaa.

Nigest Haile astuu ulos SATOn HotelliKodin ovesta Helsingin Kruunuhaassa, ottaa muutaman askeleen ja vastaa suomalaisen esittämistä kysymyksistä yleisimpään. Miltä Suomi sinusta näyttää?

– Täällä on siistiä ja turvallista, tykkään kovasti. Noudatatte myös sääntöjä käsittämättömän tarkasti: jos parkkimittari on rikki, kuljettaja etsii seuraavan ja ostaa kuuliaisesti parkkilippunsa, Haile sanoo.

Hän ei ole kuitenkaan saapunut Helsinkiin arvioimaan suomalaisia. Etiopian pääkaupunki Addis Abebassa asuva Haile on maassaan toimivan Centre for Accelerated Women´s Economic Empowerment -järjestön (CAWEE) perustaja ja toimitusjohtaja. Järjestön päätehtävä on valmentaa etiopialaisten naisten vetämiä pieniä ja keskisuuria yrityksiä kansainvälisille vientimarkkinoille.

– Annamme koulutusta kansainvälisen kaupan pelisääntöihin ja testaamme tuotteiden valmiutta. Tärkeää on myös neuvottelutekniikan kouluttaminen, jotta he eivät ole ostajan vietävissä.

Hyvinvointia edistämässä

Haile haluaa edistää naisten bisnestä, koska se lisää sekä naisten, heidän perheidensä että koko etiopialaisen yhteiskunnan hyvinvointia. Mitä useampi tekee tuottavaa työtä, sitä enemmän maa saa rahaa ja sitä enemmän se voi investoida esimerkiksi perusinfrastruktuurin kehittämiseen köyhällä maaseudulla.

Haile osallistui Helsingissä kesäkuussa pidettyihin International Forum on Women in Business - ja Woost! Women in Business Boost -tapahtumiin. Samalla hän kävi valmistelemassa syykuussa tapahtuvan etiopilaisen kauppavaltuuskunnan vierailua. Hailen johtaman CAWEE:n yritykset tuottavat muun muassa korkealaatuisia käsi- ja nahkatöitä, jalokivikoruja sekä maataloustuotteita, kuten kahvia.

Kahvilla parempaa elintasoa

– Etiopialainen kahvi on maailman parasta, Haile sanoo ylpeästi ja hymyilee.

Hän huomauttaa, että juuri kaupan reiluus on arvo, jota hän järjestöineen haluaa edistää. Myydessään kahvia suurelle kahvilaketjulle etiopialainen viljelijä saa tuotteestaan noin euron kilolta.

– Ja yksi kuppi maksaa saman ketjun kahvilassa kolme euroa. Mietipä, montako kuppia siitä kilosta valmistaa, Haile esittää retorisen kysymyksen.

Naisten kouluttaminen lisää Etiopiassa valmistettujen tuotteiden jalostusarvoa, jolloin myös kansainvälisiltä markkinoilta saatava hinta nousee. Hailen mukaan ohjelman tärkein tehtävä on vahvistaa paikallista tuotantoketjua niin, että kaikkien siinä mukana olevien elintaso nousee.

– Kun vientimarkkinoilla toimiva yritys alkaa saada tuotteestaan parempaa hinta, se voi myös maksaa omille paikallistuottajilleen entistä paremmin. Esimerkiksi kahvibisneksessä pienet alkutuottajat ovat köyhistä köyhimpiä, ja tätä kautta myös heidän elintasonsa paranee.

Menestyvä nainen tarvitsee hyvän miehen

Perinteisesti Etiopiassa perheen omaisuus on ollut miehen nimissä. Se on tarkoittanut sitä, että ilman miehen myötävaikutusta naisen on ollut mahdotonta saada rahaa oman liiketoimintansa aloittamiseen.

– Jos vakuuksia ei ole, on mahdotonta saada rahaa pankista, Nigest Haile sanoo.

Joitakin vuosia sitten hän oli perustamassa Etiopian 15:tta yksityistä pankkia, Enat Bankia. Se toimii tavallisen pankin tavoin, mutta on erikoistunut antamaan riskirahoitusta naisten vetämille pienille- ja keskisuurille yrityksille. Parhaillaan se suunnittelee mikrolainaamista maaseudun ensivaiheen yrittäjille.

– Kun rakensimme pankkia, olin kuukausikaupalla joka ilta puoleen yöhön asti poissa. Kun tulin kotiin, mieheni odotti minua ruoka valmiina.

Haile on ylpeä omasta työstään, mutta vähintään yhtä ylpeä myös vientikaupan parissa työskentelevästä aviomiehestään. Haile itse ei esimerkiksi tykkää ajaa pimeällä yksin. Jos liiketapaaminen on illalla, jo opiskeluajoista asti rinnalla kulkenut aviomies lähtee kuljettajaksi.

– Menestyäkseen nainen tarvitsee hyvän miehen, joka ymmärtää ammatilliset intohimot. Minä olen todella onnekas, kun olen löytänyt sellaisen.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin