10 niksiä - Säästä sähköä vuokra-asunnossa

Julkaistu

13.9.2021

Kirjoittaja

Siru Myllymäki

Kuvat

SATO

Sähkön säästäminen on ympäristöystävällinen ja energiatehokas teko, jonka avulla säästät sekä rahaa että luontoa. Jo pienillä muutoksilla vaikutat kulutukseesi ja teet itsellesi, kodillesi ja lompakollesi palveluksen. Kokosimme Fortumin kanssa kymmenen niksiä, joiden avulla säästät vuokrakodissasi sähköä.
1. Löydä kodillesi sopiva sähkösopimus

Säästät sähköä, luontoa sekä rahaa valitsemalla ilmastoystävällisen sähkösopimuksen. OmaSATOsta löydät Fortumin edun, jonka voit räätälöidä itsellesi sopivaksi. Haluatko uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Se onnistuu. Entäpä aurinkoenergia? Sekin on mahdollista.

2. Ethän jätä valoja päälle lähtiessäsi

Varsinkin etätyöaikana olemme paljon kotona ja saatamme pitää valoja päällä turhaan. Sammuta valot niistä huoneista, joissa et oleskele. Sama pätee myös elektroniikkaan: ethän jätä televisiota päälle, jos et katso sitä.

3. Energiaa säästävät polttimot ja valot

Fortumin Business Manager Tuomas Yrttiaho opastaa, että led-lamput ovat sähköä säästävälle loistava ratkaisu:

”Led-lampuilla voidaan saavuttaa 60-80 % säästö verrattuna perinteisiin hehku- tai halogeenilamppuihin. Led-lamput toki useimmiten maksavat enemmän, mutta myös kestävät monin kertaisesti pidempään.”

Voit myös kokeilla älylamppuja ja älyledejä, joita voit säätää puhelimestasi kodin ulkopuolella, tai yhdistää monta valoa saman sovelluksen alle ja sammuttaa kaikki kerralla.

Muistathan, että päivänvalo ei maksa mitään. Hyödynnä siis valoisa aika päivästä ja avaa verhot.

4. Turha lataaminen rasittaa laitetta

Moni jättää puhelimen lataamaan myös sen jälkeen, kun se on jo täysin ladannut. Jatkuva lataaminen vie sähköä ja samalla kuluttaa salakavalasti laitteen akkua. Muista siis välillä ottaa lataustöpseli irti seinästä.

5. Säädä kylmälaitteiden lämpötiloja

Jääkaapin ja pakastimen ei tarvitse olla jatkuvasti täydellä teholla. Sopiva lämpötila jääkaapissa on 4 °C ja pakastimessa 18—19 °C. Joissain uusissa jääkaapeissa on myös tehomoodi, joka vie runsaasti sähköä ollessaan päällä. Käytä tehomoodia silloin tällöin, mutta älä jätä sitä pitkäksi aikaa päälle.

Muistathan sulattaa pakastimen ja siivota jääkaapin, jotta molempien käyttöikä säilyisi pitkänä. Säästät samalla sähköä, kun laitteet toimivat kunnolla.

6. Hyödynnä höyry

Jos otat kuuman suihkun, kannattaa siitä tullut lämpö ja höyry hyödyntää. Voit ripustaa esimerkiksi ryppyisen kauluspaidan roikkumaan lähelle suihkua, jolloin höyry suoristaa ryppyjä. Se vie pidempään kuin silitysrautaa käyttäessä, mutta säästää energiaa.

Lisäksi höyry poistaa tunkkaisia hajuja, joten ummehtunut paita saa nopean freesauksen sillä aikaa, kun käyt suihkussa. Varothan kuitenkin, ettet roiski vettä paidan päälle.

7. Säästä saunoessa

Moni heittää kovat löylyt saunassa ja se tarkoittaa korkeampaa sähkön kulutusta. 70—80 astetta on hyvä lämpötila, jos haluat saunoa säästeliäämmin. Voit joskus ottaa kovat löylyt ja taas toisella kerralla säästellä veden heittämistä kiukaaseen. Lisäksi saunan lämmittäminen useasti viikossa vie paljon sähköä. Tästä voit kurkata paljonko esimerkiksi kahden hengen saunallinen kerrostalokoti kuluttaa sähköä vuodessa. Sähköä säästääksesi saunomista kannattaa siis harventaa.

Nainen täyttää puista saunakiulua vedellä.
Saunoessa voi säästää sähköä. Fortum
8. Pese täysiä koneellisia

Täytä astianpesu- ja pyykinpesukone täyteen. Sähkön lisäksi säästät suuren määrän vettä. Pestessäsi pyykkiä tarkista mitkä vaatteet voi pestä matalissa asteissa. Esimerkiksi tavallinen t-paita raikastuu 20 asteessa. Ota huomioon myös pyykinpesuaineiden ohjeet, jotka antavat osviittaa pesuaineen määrissä. Näin saat parhaimman lopputuloksen käyttämättä kuumimpia asteita.

9. Suosi uudempaa teknologiaa

Uudemmat laitteet ovat energiatehokkaampia kuin vanhat ja ne vievät tämän vuoksi vähemmän sähköä. Tämä ei tarkoita, että kauppaan pitäisi juosta ostamaan uusia laitteita. Sitten kun uuden laitteen hankkiminen on aiheellista, voi uudempaan teknologiaan panostaa.

10. Tarkista energialuokitus

Voit tehdä ympäristöystävällisen ratkaisun valitsemalla laitteen, joka on energialuokitukseltaan A+ tai korkeampi. Laitteen käyttö kuitenkin lopulta määrää sähkön kulutuksen. Jos A+-luokkaa oleva televisio on turhaan päällä joka päivä, ei hyvä energialuokitus säästä sähköä tai rahaa. Energialuokituksen lisäksi kannattaa siis silmäillä omia käyttötottumuksiaan ja muistaa sulkea televisio ja muut laitteet silloin, kun niitä ei käytetä.

Mitkä laitteet vievät eniten sähköä? Käy kurkkaamassa Fortumin listaamat kodin energiasyöpöt täältä »

Vaaleahiuksinen pieni poika kiipeilee kiipeilytelineessä.