5 × hyvästi ötökät!

Julkaistu

07/12/2016

Kirjoittaja

Asta Kuosmanen, Marttaliitto

Kuvat

All Over Press

Siisteinkin ihminen saa joskus epäsiistejä vieraita. Poimi tästä parhaat vinkit arkisten hyönteisten häätämiseen.
1. Sokerimuurahaiset

Pienet sokerimuurahaiset voivat saapua ruoan perässä sisälle asti keväisin. Usein ongelma häviää, kun ilmat lämpenevät ja ruokaa alkaa löytyä ulkoa. Jos nämä mauriaisiksikin kutsutut ripeästi liikkuvat vieraat häiritsevät, selvitä, mitä kautta ne pääsevät sisälle. Sisääntuloaukkoon voit ripotella kanelia tai suolaa. Usein se auttaa muurahaisia löytämään toisen reitin. Muurahaisia voi hävittää myös torjunta-aineella.

2. Ampiainen

Ampiainen saattaa rakentaa pesän vaikka parvekkeelle. Puutu asiaan heti, jos huomaat ampiaisten pörräävän kotonasi säännöllisesti. Ruiskuta pesän lentoaukosta sisään nestemäistä torjunta-ainetta. Tee se myöhään illalla tai yöllä, jolloin ampiaiset ovat pesässä. Pesän voi myös leikata irti, laittaa pussiin ja hävittää. Ampiaisen pistoille allergisen ei missään tapauksessa kannata ryhtyä häätöpuuhaan. Pue päälle pitkähihaiset vaatteet. Kasvot on hyvä suojata huivilla tai hyttyshatulla. Laita tuhottu pesä muovipussiin ja hävitä se.

3. Torakka ja lude

Torakat, luteet ja muut
 eksoottiset ötökät voivat tulla mukana etenkin kaukomaan matkoilta. Siksi matkalaukku on syytä tyhjentää ja imuroida pihalla. Matkalaukun sisältöineen voi myös nostaa puoleksi vuorokaudeksi 60–80-asteiseen saunaan. Pese aina kirpputorilta hankitut vaatteet ja tarkista myös muut vanhat tavarat.

4. Banaanikärpänen

Keittiössä lentelevät banaanikärpäset tulevat usein hedelmien tuoksujen houkuttelemina. Usein ongelmasta pääsee, kun vie vanhentuneet hedelmät biojätteeseen. Kärpäsiä voi myös houkutella hukuttautumaan. Laita astiaan 60 prosenttia vettä, 40 prosenttia omenaviinietikkaa ja muutama tippa tiskiainetta. Jätä astia yöksi keittiöön. Aamulla seos on kerännyt kärpäset talteen. Käytä omenaviinietikkaa, sillä tavallinen viinietikka ei kiinnosta kärpäsiä.

5. Lehtikirva

Lehtikirvat ja monet muut ötökät voivat olla kesällä kasvien riesana, erityisesti jos niiden kasvualusta on aurinkoinen ja kuiva. Parvekekasvien hyönteisiä voi ruiskuttaa nokkosvedellä, joka sisältää kilon tuoretta tai pari sataa grammaa kuivattua nokkosta sekä kymmenen litraa vettä. Seisota seosta vuorokauden ja käytä sellaisenaan.

Myös mäntysuopaliuos sopii monien hyönteisten torjuntaan. Lorauta pari ruokalusikallista nestemäistä mäntysuopaa litraan vettä ja ruiskuta kasvit kauttaaltaan.