Mitä tekee asunnon tarkastaja?

Julkaistu

13.9.2016

Kirjoittaja

Mikaela Katro

Kodin tarkastuksessa selvitetään asunnon kunto SATOn kriteerien mukaisesti.
Määräaikaistarkastusten tekijä Hemmo Eriksson, Save International Oy Ltd, vastasi kysymyksiin kodin kuntotarkastuksista.
Mitä kaikkea määräaikaistarkastusten tekijän työhön kuuluu?

Työn tarkoituksena on selvittää asuntojen tila eli yksittäisen asunnon kunto SATOn määrittämien kriteerien mukaisesti. Tarkastuksen tulee tuottaa laaja ja kattava kirjallinen raportti mahdollisista puutteista ja niiden korjaustarpeista. Siinä listataan lisäksi ne tarpeet, joita tarkastuksen yhteydessä ei ole voitu toteuttaa. Otamme raportissa kantaa myös eri korjaustarpeiden kiireellisyyteen. Olemme tehneet asuntojen määräaikaistarkastuksia yhteistyössä SATOn kanssa vuodesta 2007.

”Tarkastuksessa selvitetään asunnon kunto SATOn määrittämien kriteerien mukaisesti.”

Mihin asioihin kiinnität työssäsi huomiota?

Tarkastus kohdistuu kunkin asunnon yleiskuntoon ja sen poikkeamiin toisiin asuntoihin verrattuna. Esimerkiksi ilmastoinnin toimivuus voidaan tarkastaa. Tarkastamme asunnon kaikki kalusteet, keittiössä ja muualla asunnossa olevat kaapistot sekä ikkunat, ikkunoiden lukituksen, hanat, altaat, putkistot, ovet, kahvat ja lukot. Kylpyhuonerakenteet tutkimme todella tarkasti. Huomio asunnoissa kohdistuu siis hyvinkin yksityiskohtaisiin asioihin.

Mikä työssäsi on mukavinta?

Mukavinta ovat tapaamani ihmiset, ilman muuta.

Onko jokin työpäivä jäänyt sinulle erityisesti mieleen?

Tässä taannoin kotiväkensä kanssa kotona ollut pienikokoinen terrieri toimi ominaisuuksiensa mukaisesti tarmokkaana reviirinvartijana. Näyttääkseen kuka kukin on, se hyppäsi polveeni kiinni, kun astuin sisälle asuntoon. Minulla oli kuitenkin housujen alla piilossa polvisuojat, joista toiseen koira tarrasi. Entisenä koiranomistajana totesin vain rauhallisesti: ”Antaa sen purra, sehän tekee vain työtään.” Polvisuojista tietämättömien asukkaiden ilme oli näkemisen arvoinen

Save International Oy Ltd on 1997 toimintansa aloittanut joustava pienyritys. Toiminta kohdistuu asuntojen tarkastuksiin ja käyttöveden kulutuksen aiheuttamien suorien ja välillisten kulujen pienentämiseen suoritettavin kartoitus-, asennus- ja säätötoimin. Tehtävät ovat kohdistuneet näiden vuosien aikana 55 000 asuntoon.