Parempaa asumista yhteisvoimin

Julkaistu

9.3.2016

Kirjoittaja

Juho Paavola

Parempaa asumista yhteisvoimin
Jaakko Kalsin, Joonas Koskisen ja Otso Leppäsen jakamat tarrat muistuttavat siitä, että naapurit saavat pienilläkin teoilla lisättyä helposti asuinmukavuuttaan.

Henttaan Puistokatu 8:n ympärillä on vielä autiota, sillä Espoon Suurpeltoa vasta rakennetaan. SATOn uusimpiin kerrostaloihin kuuluvan talon sisäpihalla käy kuitenkin lämmin hyörinä. Jaakko Kalsi, Otso Leppänen ja Joonas Koskinen ovat panneet pystyyn piknik-pöydän asukkaille.

– Ihan omin käsin väänsimme. Hummuksestani tuli ihan hyvää, mutta enemmän
diggailen Otson tsatsikista, Jaakko Kalsi sanoo.

He ovat tutkimusapulaisina Aalto-yliopiston M!ND-tutkimusryhmässä, joka kehittää SATOn kanssa yhä parempaa, terveellisempää ja viihtyisämpää asumista. Henttaan Puistokadun talo toimii pilottikohteena kokeiluille, joiden kautta tutkitaan keinoja tehdä taloyhtiöstä terveellisempi ja viihtyisämpi ympäristö asua.

Reilun kuukauden kestävän projektin aikana miehet ovat esimerkiksi liimanneet rappukäytäviin tyhjiä paperiarkkeja, joissa asukkaat ovat voineet esittää toiveitaan. Asukkaille on myös heitetty porrashaasteita arkiliikuntaan aktivoimiseksi. – Porrashaasteeseen asukkaat ovat osallistuneet aktiivisesti. Alunperin ideoiden keräämiseen tarkoitetuille tauluille jätetään viestejä. Yksikin kiitti siitä, että naapuri oli auttanut nostamaan hänen autoaan, Leppänen kertoo.

Parempaa asumista yhteisvoimin
Pihan lapset saivat koristella tapahtumakylttejä mielensä mukaan.

Piknikin lomassa kolmikko virittelee asukkaiden kanssa lenkkirinkiä. Tutkimustiedon ohessa ajatuksena on saadaasukkaat innostumaan ja kehittämään itse jatkossa taloaan ja yhteistä tekemistä.