Muraaliveistos tuo iloa Tampereelle

Julkaistu

9.3.2016

Ympäristötaide
Ympäristötaidetta talon seinällä

Ympäristötaide talon seinällä tuo iloa asukkaiden arkeen Tampereen Vuoreksessa. Tiiliperhosia on lennähtänyt kerrostalon seinälle. Ne lepattelevat, lepäävät ja saavat lopulta vahvat siivet keraamikko Silja Merikallion teoksessa ”Yöperhosen lento”.
– Teos on kasvutarina. Perhosten kautta halusin kuvata, miten herkkyys muuttuu vähitellen vahvuudeksi, hän kertoo.

Pimeän tullen teos herää uudella tavalla henkiin, kun kohdevalot synnyttävät perhosten siivistä tummia varjoja. – Kun suunnittelin teosta, tein kokeiluja savesta kesämökillä. Kun katselin luonnoksiani illalla kynttilän valossa, huomasin, että niistä syntyi mielenkiintoisia varjoja. Halusin tuon tunnelman myös valmiiseen teokseen, Merikallio kertoo.

Taide antaa leimansa Vuoreksen asuinalueelle

Teosta voi käydä ihailemassa Tampereella Vuoreksen asuinalueella, jonne SATO rakennutti viime vuonna 53:sta vuokra-asuinnosta koostuvan As. Oy Kokinpellonrinne 2:n. Taide antaa leimansa koko Vuoreksen uudelle asuinalueelle, sillä tonttien luovutuksen ehtona on ollut, että jokaiseen taloon – niin kerrostaloon, kouluun kuin kauppaan – toteutetaan ympäristötaideteos. Alueen taideteosten yhteisenä teemana on luonto. Taiteilijat ovat käsitelleet aihetta eri materiaaleilla ja tekniikoilla. Merikallio valitsi oman teoksensa aiheeksi yöperhoset, joita esiintyy myös lähiseudun luonnossa.

Teosta varten piti kehittää uusi valmistustekniikka

Teoksen sisällön suhteen SATO antoi Merikalliolle vapaat kädet, mutta teoksen paikan rakennuksessa valitsi arkkitehti Juha Koskela. – Taideteos oli mukana rakennuksen suunnittelussa alusta saakka. Sain hyviä neuvoja sen tekniseen toteutukseen. Yhteistyö muiden rakennusalan ammattilaisten ja suunnittelijoiden kanssa oli tosi antoisaa, Merikallio sanoo.

Vuonna 2014 kesällä valmistunut teos liittyy saumattomasti rakennuksen tiilijulkisivuun. Teos on valmistettu samasta materiaalista kuin tiiliseinä, mutta se edellytti kokonaan uudenlaisen valmistustekniikan kehittelyä.
– Kävin suunnitteluvaiheessa tutustumassa tiilitehtaaseen. Kun katselin valmistusprosessia, oivalsin, että olisi mahdollista toteuttaa myös taideteos samasta materiaalista.

Merikallio ryhtyi tekemään omalla keramiikkapajallaan kokeiluja tiilimassalla ja sai kehitettyä uuden tekniikan, jolla taideteoksen kappaleet valmistettiin. Eri muotoiset ja kokoiset palat hän leikkasi ja muovasi käsin tiilitehtaan savimassasta. Häneltä vierähti yli puoli vuotta ennen kuin kaikki teoksen osat olivat valmiit. Aikaa vievin vaihe oli isojen savikappaleiden kuivattaminen.

Pitkän valmisteluvaiheeseen jälkeen teos muurattiin paikalleen samaan aikaan kuin talon ulkoseinät. Nyt valmis teos on kuin koru, joka antaa talolle oman, tunnistettavan leiman.

 Asuinrakennukseen sijoitettavan taiteen pitää mielestäni ilahduttaa asukkaiden arkea. Aiheen pitää olla  sellainen, että kestää aikaa, sillä onhan teos esillä vuosikymmenien ajan.

 

Ympäristötaide julkisivussa
  1. TAITEEN KAUPUNGINOSA, Teos sijaitsee Tampereen Vuoreksessa, jonka kaikissa rakennuksissa on luontoa kuvaava taideteos. 
  2. PAIKALLISTA TAIDETTA ”Yöperhosen lennon” suunnitteli ja toteutti tamperelainen keraamikko
    Silja Merikallio
    .
  3. UUSI MUOTOTIILITEKNIIKKA Merikallio kehitti teosta varten uuden valmistustekniikan