Näin kierrättäminen onnistuu omassa kotitalossa

Miksi ostaa uutta, kun vanha vielä toimii: Tiesitkö, että SATO-taloon voi perustaa kierrätyshuoneen, jossa asukkaat siirtävät vanhat tavaransa kiertoon ja löytävät uusia aarteita?

1. Ideoikaa toiminta yhdessä

Kierrätyshuone on talon asukkaiden yhdessä ideoima tila. Lukittava huone pysyy paremmin siistinä, ja lämmitetyssä tilassa tekstiilit säilyvät kunnossa. Tila voi olla myös virtuaalinen, jolloin ylimääräisistä, mutta siisteistä ja ehjistä tavaroista voi ilmoittaa vaikkapa talon Facebook-ryhmässä. Kokeilun voi aloittaa myös perustamalla lehtilaatikon, johon saa kiikuttaa lukemisen jälkeen sanoma- ja aikakauslehtiä.

2. Valitkaa vastuuhenkilö

Jos kierrätyshuone on lukittava, tarvitaan yksi tai useampi vastuuhenkilö, jotka päivystävät sovittuina aikoina, päästävät asukkaita huoneeseen ja pitävät huolen tilan siisteydestä. Asukkaat voivat sopia myös, ettei vastuuhenkilöitä ole, jolloin se, joka ehtii, siistii kierrätyspisteen. Tila voi olla jopa paremmassa kunnossa, kun asukkaat hoitavat sitä yhteisvastuullisesti.


3. Laatikaa 
pelisäännöt

Huoneelle on hyvä laatia yhteiset pelisäännöt, jotka laitetaan ilmoitustaululle ja jaetaan asukkaille. Ohjeisiin kirjataan mm. vastuutahot sekä käydään läpi, mitä tavaraa kierrätyshuoneeseen saa tuoda ja millä ehdoilla. Selkeät pelisäännöt auttavat välttämään turhia kahnauksia ja varmistavat, että yhteinen tila pysyy viihtyisänä. Silloin hyllyt eivät pursua roinaa, joka ei kelpaa kenellekään.

4. Vaihtakaa kokemuksia 


Kierrättäminen voi olla inspiroivaa. Se vahvistaa talon asukkaiden yhteishenkeä ja auttaa tutustumaan naapureihin. Yhteisen tilan toimivuus paranee, kun asukkaat vaihtavat tavaroiden lisäksi myös kokemuksia, ajatuksia ja ideoitaan. Kerro naapurille, jos olet siistinyt yhteistä tilaa ja paljasta, millainen tavara sai sinut ilahtumaan!
Pari kertaa vuodessa kannattaa järjestää talkoot tai käydä kierrätyspisteeseen kertyneet tavarat porukalla läpi.

5. Tila siistiksi

Hyvistä pelisäännöistä huolimatta kierrätyspisteeseen kertyy usein tavaraa, jota kukaan ei halua. Pari kertaa vuodessa kannattaa järjestää talkoot tai käydä tavarat porukalla läpi, jotta yhteinen tila pysyy siistinä ja tavara kiertää. Kauan seisseet mutta muutoin kelvolliset tavarat voi viedä vaikkapa kierrätyskeskukseen. Huonokuntoiset ja rikkinäiset pientavarat heitetään roskiin.

6. Aarteita tasapuolisesti

Joskus tavarat katoavat kierrätyspisteestä liian nopeasti – ilman, että kukaan tietää, kenelle ne päätyvät. Se voi alkaa ajan mittaan harmittaa, sillä kierrätyksen juju on vaihtaa, eikä haalia halutuimpia tavaroita yksipuolisesti. Tilanteen voi korjata lukitsemalla tilan tai laittamalla arvokkaammista tavaroista tiedon, keneltä ne voi halutessaan noutaa.

Jos olet innokas käsintekijä, saatat innostua tekemään vanhoista sanomalehdistä paperikorin tai kirjasta pöytälampun?

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin