Kestävästi: Ruokasooda ja muut kodin siivousvinkit

Myös siivoaminen voi olla ekoteko. Näiden vinkkien avulla siivoat ympäristöä kuormittamatta – tehokkuudesta tinkimättä.

Siivoa säännöllisesti

Kun siivoaa säännöllisesti, lika ei ehdi pinttyä. Silloin ei tarvitse käyttää vahvoja puhdistusaineita, vaan jopa pelkkä vesi voi riittää. Säännölliseen siivoukseen kuuluu viikoittainen imurointi, pölyjen pyyhkiminen ja vessan pesu. Lattioita ei tarvitse pyyhkiä joka viikko, mutta tahrat tulisi poistaa saman tien.

Annostele oikein

Niin vesi kuin siivousaineet pitää annostella oikein. Siivoamiseen käytetty liiallinen vesimäärä voi pilata lattiamateriaalin, lisäksi se kuluttaa luontoa. Liika puhdistusaineiden käyttö puolestaan on paitsi rahan tuhlausta myös haitallista ympäristölle. Pesuainetta tulee annostella mieluummin liian vähän kuin liikaa. Kannattaa muistaa, että ylimääräinen pesuaine ei paranna pesutulosta

Oikeat siivousaineet

Voimakkaat siivousaineet voivat sisältää kemikaaleja, jotka kuormittavat ympäristöä. Siksi niitä kannattaa käyttää oikein ja mahdollisimman harvoin. Useimmiten mieto yleispuhdistusaine riittää. Puhdistustehoon vaikuttavat hankaaminen, käytetty pesuaine, veden lämpötila ja aika. Voimakas hankausteho ja puhdistukseen käytetty aika voivat vähentää vahvojen puhdistusaineiden käyttötarvetta.

Siivousaineiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, miten tuote on pakattu. Onko pakkausmateriaalia mahdollisimman vähän? Entä voiko sen kierrättää? Täyttöpakkaukset ovat kertakäyttöpakkauksia ekologisempia. Kannattaa suosia pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin saaneita tuotteita.

Ruokasooda, etikka ja sokeri

Runsaasti kemikaaleja sisältävien puhdistusaineiden sijaan kannattaa kokeilla keittiön omia puhdistusaineita, kuten esimerkiksi etikkaa, ruokasoodaa ja sokeripaloja. Esimerkiksi 1 rkl etikkaa ikkunanpesuvedessä takaa kirkkaat ikkunat. Lavuaari ja kattilat puhdistuvat, kun ne pyyhitään kostutetulla rätillä, jossa on ruokasoodaa. Sokeripalalla voi puhdistaa valurautaisen lieden levyt ja pohjaan palaneen kattilan.

Kestävät välineet

Kun panostaa laatuun, välineet kestävät pidempään. On ekologisempaa ostaa kestäviä siivousvälineitä kuin halpatuotteita, jotka menevät rikki muutaman käyttökerran jälkeen. Suosi pitkäikäisiä mikrokuituliinoja. Niitä voi käyttää useita kertoja, sillä ne voi pestä. Lisäksi mikrokuituliinat puhdistavat tehokkaasti jopa ilman puhdistusaineita.

Pyykkää harkiten

Suuri osa meistä pesee vaatteitaan turhaan. Välillä olisi hyvä miettiä, kaipaako vaate oikeasti pesua, vai riittääkö pelkkä tuuletus. Pyykinpesussa kannattaa suosia monissa pesukoneissa olevia eko-pesuohjelmia. Myös matalat pesulämpötilat ja pesuaineen oikea annostelu tekevät pyykinpesusta ekologista. Kun pesee täysiä koneellisia, käyttää vähemmän vettä, pesuainetta ja energiaa. 

Ekologinen roskapussi

Roskapussiksi päätyvät usein kaupan muovikassit, mutta ekologisin ja edullisin vaihtoehto ovat kaupassa myytävät roskapussirullat tai pinet hedelmäpussit. Mitä ohuempi ja kevyempi pussi, sitä vähemmän sen valmistus kuormittaa ympäristöä.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin