6 x sähkönsäästöä!

Julkaistu

30.9.2020

Kirjoittaja

Kirsi Haapamatti

Kuvat

SATO

Energiansäästö onnistuu kotona monella pienellä arkisella valinnalla. Säästöä syntyy samalla omaan sähkölaskuunkin.
1. Iloa valosta

Lamput kannattaa vaihtaa led- tai energiansäästölamppuihin. Hehkulamppu kuluttaa sähköä 0,6–0,9 sentin arvosta tunnissa, energiansäästölamppu tai led 0,2–0,3 senttiä. Valaisinten ja lamppujen määrästä riippuen säästö voi olla 5 euroa lamppua kohti, kun käyttötunteja on tuhat vuodessa.

Tee ainakin tämä: Kun sammutat valot huoneista, joissa ei oleskella, säästät vuodessa energiaa arviolta sen verran, minkä lamput kuluttavat 200 tunnissa.

2.  Ruokaa ja tiskiä

Valitse liedelle sopivankokoiset kattilat hukkalämmön vähentämiseksi. Uunin käyttö kuluttaa tuplasti enemmän sähköä kuin lieden. Erityisesti kuumaa uunia vaativat pikaruuat, kuten ranskalaiset ja pakastepitsa, vievät paljon energiaa. 

Keittiössä voi säästää myös vedenkulutuksessa. Astioiden käsinpesu kuluttaa enemmän lämmintä vettä kuin astianpesukone, joten suosi astianpesukoneen käyttöä, jos mahdollista. Astianpesukoneen pikaohjelma voi säästää sähköä jopa 60 prosenttia normaaliohjelmaan verrattuna.

Tee ainakin tämä: Tee uunissa monta ruokaa kerralla ja hyödynnä jälkilämpö. Jos kotonasi on astianpesukone, suosi sen käyttöä ja pese täysiä koneellisia.

3. Kylmälaitteet

Kylmälaitteiden oikealla käytöllä voi vähentää 10 prosenttia niiden vuotuisesta energiankulutuksesta. Tämä tarkoittaa laitteesta riippuen 20–100 euron vuosittaista säästöä.

Tee ainakin tämä: Älä täytä laitteita täpötäyteen. Jäähdytä ruoat esimerkiksi parvekkeella ennen pakastusta tai jääkaappiin nostamista.

Tyttö läppärillä | SATO
4. Mitenkäs valmiustila?

Uudet viihde-elektroniikkalaitteet täyttävät niin sanotut ekosuunnitteluvaatimukset, eli niiden energiankulutus on säädeltyä. Esimerkiksi laitteiden valmiustila saa kuluttaa vain 0,5–1,0 wattia sähköä vuorokaudessa. Vanhempi laite, kuten kymmenvuotias kuvaputkitelevisio, vie valmiustilassa 3–5 wattia, mikä tietää noin 5 euron lisälaskua vuodessa. Pöytätietokone kuluttaa 5 kertaa enemmän sähköä kuin läppäri tai tabletti.

Tee ainakin tämä: Kone on hyvä sammuttaa ainakin yöksi, ei jättää sitä valmiustilaan.

5. Bye, bye, sähkösyöpöt!

Energiatehokkuusvaatimukset eivät koske kaikkea viihde-elektroniikkaa, kuten laajakaistamodeemeja, pelikoneita ja digibokseja. Pelikone voi kuluttaa valmiustilassa useita kymmeniä watteja, samoin modeemi. Television digiboksi kuluttaa sekin valmiustilassa 15 wattia vuorokaudessa, parikymmentä euroa vuodessa!

Tee ainakin tämä: Jos laitteen sammuttaa, säästöä tulee vuodessa kymmeniä euroja. Liitä laitteet katkaisijalla varustettuun jakorasiaan, jotta voit katkaista kaikista virran kerralla.

6. Saako sammuttaa?

Markkinoilla on viihde-elektroniikkalaitteita, joita ei voi irrottaa verkkovirrasta ilman, että niiden asetukset ja säädöt häviäisivät. Varmista jo tuotetta hankkiessasi, että laitteen voi myös sammuttaa.

Tämä juttu on kirjoitettu alunperin toukokuussa 2016 ja päivitetty syyskuussa 2020.