Miltä SATO kuulostaa?

Olet ehkä höristänyt korviasi kuunneltuasi radiota viime päivinä: SATOlle on räätälöity oma kappale. Sen tekijät halusivat sanoitukseen ajatuksen siitä, että kaikki järjestyy, kun antaa elämän kantaa.

Lilli Loiri-Seppä ja Jarkko Meretniemi ovat tehneet musiikkia yhdessä nelisen vuotta. ”Olemme kuin pariskunta, mutta emme aivan sanan perinteisessä merkityksessä”, he kuvaavat yhteistyötään.

”Anna elämän viedä…vanha kama raivataan, muistot mukaan pakataan.”

Näin kuuluu tammikuussa julkaistun SATOn oman brändibiisin iskevä kertosäe. Miksi, sen saavat kertoa laulun kirjoittaneet Lilli Loiri-Seppä ja Jarkko Meretniemi.

”Kuten aina lauluja tehdessä, tässäkin meillä oli pyrkimys kertoa sellaisesta maailmasta, johon itse uskomme”, Loiri-Seppä sanoo.

Se maailma, josta Meretniemi ja Loiri-Seppä puhuvat, on toiveikkaampi kuin se, jonka uutisissa näemme. Molemmat ovat huomanneet, että elämässä asiat kyllä järjestyvät. Murehtiminen antaa voimaa ongelmalle, ei sen ratkaisemiselle.

”Asiat järjestyvät aina, kun lakkaa pakottamasta. Sen saman asian voi kertoa niin monella tavalla, ja tässä kappaleessa se tapa on juuri tuo kertosäkeen viesti, että joskus on hyvä antaa elämän vain viedä, Meretniemi jatkaa.

Filosofinen ajatus yhdistyy parivaljakon ajatuksiin vuokra-asumisesta. SATOn mainonnan konsepti ja slogan Anna elämän viedä ovat päivätyökseen mainostoimisto Folkin copywriterinä työskentelevän Loiri-Sepän sekä hänen suunnitteluparinsa Paula Orren käsialaa.

”Miten paljon helpompaa on, kun en lukitu siihen, miten asiat muka kuuluu tehdä. Että asunto muka kuuluu omistaa. Universumi ei ole pätkääkään kiinnostunut siitä, miten minä tulevaisuutta suunnittelen tai mitä uskon omistavani”, Loiri-Seppä sanoo.

Saton Anna elämän viedä -kappaleen kirjoittaneet Loiri-Seppä ja Meretniemi haluavat unohtaa suomalaiseen pop-musiikkin perinteeseen kuuluneen melankolian. ”Asiat järjestyvät kyllä.”

Vuokra-asumisen järkevyydestä

Loiri-Seppä ja Meretniemi ovat kirjoittaneet lauluja yhdessä kohta neljä vuotta. Molemmat työskentelevät tällä hetkellä myös Fried Music -kustantamon House Writereinä, eli kirjottavat musiikkia eri artisteille. Meretniemi on tehnyt musiikkia koko ikänsä, ja hän myös sysäsi Loiri-Sepän mainonnansuunnittelijasta lauluntekijäksi muutettuaan perheineen Loiri-Sepän naapuriin Helsingin Haagaan.

”Seistiin kuraisella pihalla, kun Jarkko kysyi, olenko ajatellut tehdä lauluja. En ollut. Sanoin, että odota hetki, menin sisälle, istuin sängylle ja aloitin”, Loiri-Seppä kertoo.

Sittemmin kaksikko on tehnyt esimerkiksi Laura Närhen kappaleen Supersankari, sekä mainosmusiikkia erilaisille yrityksille. Kun SATOn markkinointipäällikkö Laine Spellman kysyi lauluntekijöiden mahdollisuutta tehdä brändibiisi myös SATOlle, Loiri-Sepän ei kauaa tarvinnut miettiä. Asuminen ilmiöineen on ollut hänen sydämessään aina.

”Suloisinta on päästä tekemään mainontaa ja markkinointiviestintää, jolla on merkitystä. Vuokra-asuminen on kaikkein fiksuin tapa nyt kun niin monella työt ovat tänään täällä ja huomenna muualla”, Loiri-Seppä sanoo.

 

Miten paljon helpompaa on, kun en lukitu siihen, miten asiat muka kuuluu tehdä. Että asunto muka kuuluu omistaa.

 

Demolla elämän ääniä

Useimmiten kaksikon työtapa on kaoottisen selkeä. Molemmilla on päivätyönsä ja lisäksi liuta saman ikäisiä lapsia, joten aikaa ei ole hukattavaksi. Laulut syntyvät tavallisesti jommankumman kotona, ruokapöydän ääressä soitetaan ja lauletaan. Usein demonauhojen taustalta kuuluu lasten leikki.

”SATOn kertosäkeen naulasimme aika nopeasti ruokapöydässä kerralla, se alkoi soljua helposti”, Meretniemi kertoo.

Loiri-Seppä lähetti tekstin tarinaa Meretniemelle meilissä, joka loihti kaksi erilaista melodiaa, joista toinen valittiin. Kappaleen musiikki salakuljettaa kuuntelijaan tunteen siitä, millainen helpotus on muuttaa uuteen vuokrakotiin.

”SATO on kaikkein kodikkain vuokra-asuntoyhtiö”, Loiri-Seppä tiivistää.

Loiri-Sepällä ja Meretniemellä on molemmilla kokemusta SATOsta myös asiakkaina. He olivat erittäin tyytyväisiä saamaansa palveluun.

Meistä pidetään huolta

Ammattilainen osaa tehdä musiikkia kenelle tahansa, mutta tällä kertaa molemmilla oli sattumalta kokemusta SATOsta asukkaana. Meretniemi löysi katon päänsä päälle avioeron jälkimainingeissa, Loiri-Seppä puolestaan paetessaan perheensä kanssa putkiremonttia.

Loiri-Seppä muistaa, kuinka kolmen lapsen koiraperheelle ei meinannut löytyä kotia kirveelläkään, sillä koko lähiö oli saneereuksen alla.

”Soitin viimein SATO:lle. Puhelimeen vastasi ystävällinen Airi, joka sanoi, että tämän asian huolehtimisen voisin lopettaa tähän puheluun. Hän lupasi hoitaa asian, ja hoiti”, Loiri-Seppä sanoo ja hymyilee.

”Se on se SATO, mistä haluan kappaleessa kertoa. Aina meistä joku Airi huolehtii.”

 

Katso musiikkivideo täältä:

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin