Savuton asuminen lisää viihtyvyyttä

Julkaistu

30.8.2016

Kirjoittaja

Elina Kujala

Kuvat

Cajsa Holgersson

Tupakantumppeja hiekkalaatikossa, naapurista kantautuvaa savun hajua parvekkeella – ei kiitos! SATOn savuttomissa taloissa nautitaan tupakattomasta elämästä.
SATOn savuttomat talot

Tupakointi on nykyään kielletty monien talojen sisätiloissa tai parvekkeilla, mutta yhä useammat uudet talot ovat tonttia myöten savuttomia. Myös SATO haluaa vastata savuttomien asuntojen kysyntään ja on rakennuttanut kaksi tupakoimatonta taloa jo vuonna 2012. Toinen taloista sijaitsee Helsingin merellisessä Arabianrannassa, toinen Tampereen Takahuhdin kauniilla pientaloalueella. Mitä savuton talo käytännössä tarkoittaa?

– Tampereella savuttomassa talossamme tupakointi on kielletty paitsi asunnoissa ja yhteisissä tiloissa myös parvekkeilla, rappukäytävissä ja piha-alueella. Helsingissä saa polttaa vain piha-alueella. Sääntö koskee kaikkia talon asukkaita ja myös kylässä piipahtavia vieraita, kertoo SATOn myyntineuvottelija Marja Korvenoja.

Viihdytään ilman savua

Tupakkavapaasta asumisesta ovat kiinnostuneet esimerkiksi allergikot, mutta suurin osa savuttomien talojen asukkaista on tavallisia ihmisiä, jotka uskovat savuttomuuden lisäävän asumisviihtyvyyttä.

”SATO-kodeissa asuu paljon lapsiperheitä, ja juuri pienten lasten vanhemmat toivovat usein savutonta asuinympäristöä.”

– SATO-kodeissa asuu paljon lapsiperheitä, ja juuri pienten lasten vanhemmat toivovat usein savutonta asuinympäristöä, sanoo Marja Korvenoja.

Korvenojan mukaan uusien talojen rakennustekniikka varmistaa sen, ettei tupakansavu kulkeudu enää ilmanvaihtoteitä pitkin asunnosta toiseen. Toisaalta edes hyvä ilmanvaihto ei kitke hajuhaittoja kokonaan. Tupakointi aiheuttaa myös ristiriitoja naapureiden välille.

– Jos naapuri polttaa parvekkeella, ja oma ikkuna on auki, kulkeutuvat haju ja savu sisälle. Jos sisällä asunnossa tupakoidaan, haju ja savu leviävät jokaisella ovenavauksella rappukäytävään.

Tupakointi vaikuttaa myös asunnon arvoon, nikotiini kun pinttyy tiukasti kiinni kodin pintoihin, eivätkä hajut ja värit irtoa niistä aina edes perusteellisella siivouksella.

– Tupakan haju pinttyy asunnon seiniin, kattoon ja kaikkiin pintoihin. Jos sisällä on tupakoitu pitkään, värimaailma muuttuu vähitellen likaisen keltaiseksi ja edessä saattaa olla kallis remontti.

Savuttomuus on oma valinta

Joulukuussa 2012 valmistuneesta SATOn savuttomasta talosta saatu palaute on ollut Tampereella myönteistä.

”Uusista asukkaista kukaan ei ole kieltäytynyt muuttamasta taloon sen savuttomuuden vuoksi.”

– Uusista asukkaista kukaan ei ole kieltäytynyt muuttamasta taloon sen savuttomuuden vuoksi, Korvenoja kertoo.

Tupakoimattomuus on asukkaille mahdollisuus ja valinta, jonka jokainen tekee muuttaessaan savuttomaan taloon. Korvenoja muistuttaa, että kysymyksessä on positiivinen asia, eikä sääntöjä laadita kenenkään kiusaksi.

– Jos tupakansavu ei haittaa, SATOlla on edelleen tarjolla paljon asuntoja, joiden parvekkeilla tupakointi on sallittu.

Sauhuttelu vähenemässä

Muistatko, kun keittiössä käryteltiin liesituulettimen alla? Asenteet tupakointia kohtaan ovat muuttuneet, ja suomalaiset ovat erittäin tietoisia tupakoinnin terveys- ja ympäristöhaitoista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan työikäisistä miehistä poltti 2010-luvan alkupuolella enää reilu parikymmentä prosenttia, naisista noin kuusitoista prosenttia. Tupakoivien miesten määrä oli kolmessakymmenessä vuodessa puolittunut, naisten määrä oli pysynyt suurin piirtein samana. Lisäksi suurin osa tupakoivista haluaisi lopettaa.

Myös lainsäädäntö on vienyt suomalaisia savuttomampaan suuntaan: vuonna 2006 sauhuttelua rajoitettiin ravintoloissa merkittävästi, ja vuoden 2012 alussa voimaan tullut laki piilotti tupakkatuotemerkit kaupoissa. Tupakan myyminen alle 18-vuotiaille on nykyään kielletty. Vaikka suunta on kohti savuttomuutta, tupakan aiheuttamiin sairauksiin menehtyy Suomessa yhä vuosittain noin 6 000 ihmistä.

Tupakka puhuttaa – puolesta ja vastaan

”Vaihteen vuoksi voisi kokeilla tupakoimattoman naapurin asemaan asettumista. Paha paikka: valitako oikeus polttaa parvekkeella vai oikeus raikkaan ilman hengittämiseen kotona.”

”Jos parvekkeelta kantautuu tupakansavu sisälle asuntoon, kyseessä on rakennevika, ei tupakoitsijan vika.”

”Miksi tupakoimattoman pitää aina kärsiä. Eikö heillä ole oikeutta olla parvekkeella ja nauttia raittiista ilmasta. Tupakoijat saavat kyllä saastuttaa ilmaa milloin huvittaa.”

”Mielestäni tupakoinnin rajoittaminen oman kodin parvekkeella on jo yksilön vapauden rajoittamista. En kannata.”