Siisti piha on kaikkien yhteinen asia

Julkaistu

9.3.2016

Kirjoittaja

Eeva Lauronen

Siisti piha
Viihtyisä kerrostaloasuminen lähtee jokaisesta asukkaasta. Kun yhteiset säännöt toimivat ja naapurit huomioidaan, kaikilla on kivaa kotona.
Siistiä hommaa

Yhteisten tilojen siisteys on kaikkien yhteinen asia. Se, kuinka viihtyisältä pihalla ja yhteisissä sisätiloissa näyttää, on kiinni ihan meistä jokaisesta. Järjestys säilyy, kun jokainen päättää omalta osaltaan pitää yhteiset alueet, jätepisteet, tupakointipaikan ja pihamaan kunnossa. Sopikaa lastenvaunuille ja muille suurille tavaroillesäilytyspaikat, jotta niitä ei vietäisi rappukäytävään

Ole aktiivinen

Kun ovisummeri on rikki, pihalla on sotkuja tai hissi reistailee, älä tyydy siihen. On turha jäädä odottelemaan, että joku korjaa vian, kun voi olla myös itse aktiivinen. Kun vioista ja sotkuista tekee saman tien vikailmoituksen, puutteet tulevat pikaisesti huoltoyhtiön tietoon, ja viat korjautuvat nopeasti.

Moikkaa naapuria

Kerrostalossa naapuri on lähellä. Kun talossa moikataan, hymyillään, vaihdetaan kuulumisia ja tarjotaan tarvittaessa apua, kaikilla on kotona viihtyisää. Kun yhteydenpito talossa sujuu kivuttomasti, myös hankalat tilanteet on helpompi ottaa puheeksi, jos sellaisia tulee.

Ota huomioon

Yhteen taloon mahtuu monenlaista asujaa. Luonnollisesti myös elämäntavat ja kiinnostuksen kohteet vaihtelevat. Se, mikä sinulle on normaalia elämää, saattaa olla häiriötä naapurillesi. Talossa saa harrastaa, kutsua vieraita ja musisoida – kunhan se ei aiheuta häiriötänaapurille

Toteuta ideoitasi

Oman talon asukkaat tietävät itse, mikä piristäisi eniten. Se voi olla pieni omatoimiremontti kotona, tai vaikkapa koko talon yhteinen voimanponnistus jonkin tapahtuman puolesta. Hyviin ideoihin kannattaa tarttua ja toteuttaa ne sitä mukaa kun niitä putkahtelee.

Riitele rakentavasti

Välillä tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Asumisessa ne saattavat liittyä vaikkapa lemmikkieläimiin, tupakointiin tai parvekkeen käyttöön. Yhteisten pelisääntöjen löytäminen on helpompaa, kun kukaan ei tule loukatuksi tai hermostu. Mieti, miten voisit tuoda oman näkemyksesi esiin siten, että se kehittäisi yhteistä hyvää.