Talvi tuli kotiin!

Talvikodissa kannattaa suosia viherkasveja ja pitää öisin makuuhuoneen ovi auki. Ai miksikö? Lue lisää talvikodin muistilistasta.

 

Helli pattereita

Pakkasten saapuessa huoneistojen patterien käyttö muuttuu ajankohtaiseksi. Jos patteri lorisee tai pulputtaa, järjestelmässä on ilmaa. Iso ilmakupla estää lämpimän veden kiertämisen patterissa, jolloin se ei myöskään tarjoa lämpöä kotiisi. Asia hoituu, kun otat yhteyden huoltoyhtiöön. Muistathan imuroida myös patterien takaa viikkosiivousta tehdessäsi.

Kodinkoneiden uusi elämä

Joulun aikaan kodinkoneet ja kylmäsäilytyslaitteet ovat kovalla käytöllä. Kannattaa tehdä kodinkoneiden vuosihuolto joko ennen juhlakäyttöä tai sen jälkeen, kun arki alkaa. Sulata ja puhdista pakastin ja jääkaappi sekä imuroi kodinkoneiden alta. Puhdista myös liesituuletin ja rasvasuodattimen kupu. Kun uunin ja lieden pitää siisteinä, ne pysyvät pidempään toimintakuntoisina, vievät vähemmän sähköä ja kokkailukin on kivempaa.

Raikastavat huonekasvit 

Talvella oleskellaan paljon sisätiloissa. Epäpuhdas sisäilma kuormittaa terveyttä. Tuuleta tehokkaasti ja nopeasti, muuten sisäilmasta pitää huolen ilmanvaihto. Se tehostuu, kun makuuhuoneiden ovia pidetään yöllä auki. Poistoilmaventtiilien kautta huoneistosta poistuvat epäpuhtaudet ja kosteus. Venttiileitä on keittiössä, wc:ssä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa, ja ne kannattaa pitää puhtaana. Korvaavaa tuloilmaa virtaa ulkoseinän tai ikkunakarmin korvausilmaventtiileistä tai uudemmissa taloissa, joissa on nykyaikainen ilmanvaihtojärjestelmä, erillisistä tuloilmaventtiileistä. Ilmaa virtaa myös ikkunoista, joiden yläreunaan ei ole kokonaan laitettu ikkunatiivistettä. Vaikutusta voit tehostaa huonekasveilla. Esimerkiksi vehkat, muratti ja limoviikuna puhdistavat sisäilmaa.

Viherkasvit kuten vehkat, muratti ja limoviikuna puhdistavat sisäilmaa.

Pakkasenkirpeä talvisiivous

Kirpeä pakkaspäivä on hyvä ajankohta siivoukselle. Kanna matot muutamaksi tunniksi ulos raikastumaan, mielellään puhtaaseen pakkaslumeen. Puistele ja imuroi ne hyvin kylmäkäsittelyn jälkeen, jotta pölypunkit kaikkoavat. Pakkasella kannattaa tuulettaa myös vuodevaatteet, patjat, villavaatteet ja muut kodintekstiilit. Pölypunkit kuolevat 15 asteen pakkasessa vuorokaudessa ja 20 asteen pakkasessa kuudessa tunnissa.

Tunnelmointia kynttilöin

Pimeään aikaan kuuluu tunnelmointi kynttilän valossa. Ripottele kynttilöitä sinne tänne ja nauti ihanasta tunnelmasta. Sisusta kotisi talvisin koristein, jotka kaunistavat kotia joulun jälkeenkin. Rauhallinen sisustus syntyy vaaleista väreistä ja valoa lisäävistä yksityiskohdista.

Lue lisää hyviä vinkkejä kodin huoltoon täältä

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin