Miltä koti tuntuu? Nykytaide valtasi kerrostalon Jätkäsaaressa

Valkoiset seinät saivat väistyä, kun muotoilija Tero Kuitunen ja kuvataiteilija Rauha Mäkilä ryhtyivät suunnittelemaan ”Miltä koti tuntuu” -näyttelyä jätkäsaarelaiseen kerrostaloon. SATOn Rionkatu 11:n asukkaiden kerhotila muuntautui installaatioksi, joka haastaa vieraita pohtimaan eri aistien kautta, mistä kodin tunne syntyy.

Kuitunen ja Mäkilä kuratoivat näyttelyn SATOn taloon
Luova kaksikko Mäkilä (vas.) ja Kuitunen iloitsevat näyttelyn positiivisesta vastaanotosta. Taustalla Muriel Kuoppalan teos The 7th Gate.

Näyttelyn kuraattoreille, muotoilija Tero Kuituselle ja kuvataiteilija Rauha Mäkilälle, oma koti on ennen kaikkea paikka rauhoittua, ladata akkuja ja kerätä inspiraatiota. ”Koti itsessään inspiroi. Siellä on lähellä ne kaikista rakkaimmat ihmiset. Kotona saa olla rehellisesti oma itsensä, väsyneenä ja virkeänä”, avaa Mäkilä.

”Kodin tunne on tärkeä asia jokaisen ihmisen arjessa”, taustoittaa SATOn markkinointi- ja viestintäjohtaja Miia Eloranta uutta yhteistyötä. ”Vuokrakoteja tarjoavana yrityksenä pohdimme paljon, miten mahdollistamme kodin tunteen jokaiselle asukkaallemme”, hän jatkaa.

Installaatio on avoinna 1.-9.9.2018 arkisin klo 16-21 ja viikonloppuna klo 13-21 Rionkatu 11:n kerhotilassa. 

SATOn ja Helsinki Contemporaryn yhdessä toteuttama, uniikki näyttely kutsuu ihmisiä pohtimaan kodin tunnetta. Installaatio on avoinna SATOn kerrostalon asukastilassa osana urbaaniin asumiseen keskittyvää Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtumaa.

Tilaan astuessa aistii ensimmäisenä kotoisaa 70-luvun henkeä yhdistettynä nykypäivään. Seinien lämmin sävymaailma jatkuu aina kaapinoviin asti. Pehmeä kokolattiamatto ottaa vieraat lempeästi vastaan ja diffuuserista kumpuava tuoksu miellyttää hajuaistia. Puhuttelevien taideteosten rinnalla kotoisuutta tuovat designhuonekalut, joita voisi bongata monesta suomalaisesta kodista.

”Kuten kodissa, näyttelyssä on aikakausien kerrostumaa. Missään kodissa kaikki ei ole uutta tai vanhaa, vaan yhdistelmä molempia”, kertoo Kuitunen.

Yksittäiset taideteokset muodostavat harmonisen kokonaisuuden

Kuraattorikaksikko on koonnut näyttelyyn teoksia, jotka sopivat kotoisaan miljööseen ja ovat keskenään harmoniassa. Jokaisella yksittäisellä taideteoksella on osansa tarinassa ja ne ovat vuoropuhelussa keskenään.

Kerhotilaa on jaettu eri osioihin, joita voi löytää myös tavallisesta kodista. Avarasta ruokasalista löytyy kookas pöytä, jonka runsaasta kattauksesta löytyy Sakari Kannoston keraamisia meren hedelmiä, syvän meren kaloja. Roland Perssonin silikonista valetut kukat sekä Anssi Kasitonnin valuhartsista valmistettu Candle in the still kruunaavat pöydän antimet.

Miltä koti tuntuu -näyttely SATOn kerrostalossa
Mielenkiintoinen kattaus kutsuu istumaan pöydän ääreen. Nurkassa istuu tämän kodin lemmikki, Roland Perssonin Hare.

Parvekkeella voi viipyä Raimo Saarisen Lehto-installaation äärellä, joka on kainuulaista metsänpohjaa sammalineen ja varpuineen. Pieneen metsälammikkoon pulputtaa vesi muovipullosta, joka pysähdyttää miettimään kulutustamme ja sen suhdetta luontoon.

MIltä koti tuntuu -installaatio SATOn kerrostalossa
Kunttametsästä tehty installaatio on löytänyt paikkansa kerhotilan kahdelta parvekkeelta.

”Kyllä saimme hetken tuumailla, kun pari kolmesataakiloista kunttarullaa tuotiin tuohon takapihalle”, kuraattorikaksikko naurahtaa. ”Mutta siitä ne siirtyivät tähän parvekkeelle, ja nyt maisemassa yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla metsä sekä parvekelasien takana avautuva ihmisen rakentama puistoalue.”

Maria Stereon installaatiot on koottu söpöistä kirpputoreilta löydetyistä posliiniesineistä. Seinäkello-teoksesta voi seurata ajankulkua ja Kynttelikkö-installaation seinällä lepattava valaistus luo näyttelytilaan toteutettuun budoaarihuoneeseen uneliasta tunnelmaa.

Miltä koti tuntuu -installaatio SATOn kerrostalossa
Posliiniset kitch-esineet ovat saaneet uuden elämän Maria Stereon Kynttelikössä.

Kodin tunne yhdistää SATOa ja taiteilijoita

Taiteilijoiden mukaan SATOn rohkeus lähteä ennakkoluulottomasti mukaan uudenlaiseen, taide edellä toteutettavaan yhteistyöhön on ilahduttavaa.

”Tästä asetelmasta saatiin todella luotua jotain täysin uutta”, kertoo Miia Eloranta. Miltä koti tuntuu -näyttelyn teema linkittyy tiiviisti paitsi SATOn rooliin asumisen mahdollistajana, myös kuraattorikaksikon työhön. Muotoilijana Kuitunen on työskennellyt monipuolisesti erilaisten tilojen ja konseptien parissa. Kuvataiteilija Mäkilä puolestaan käsittelee uusissa teoksissaan elämää lähietäisyydeltä.

Miltä koti tuntuu -installaatio SATOn kerrostalossa
Anssi Kasitonnin Alf tervehtii näyttelyyn saapuvia.

Normaalissa käytössä kerhotila toimii vuokra-asuntojen asukkaille lisätilana esimerkiksi perhejuhlia järjestäessä. Eloranta uskoo, että asukkaat pitävät tilan uudesta ilmeestä. Kun taideteokset jatkavat matkaansa näyttelyn jälkeen, tilan sisustusratkaisut, kuten seinien sävyt, verhot sekä kokolattiamatto, voidaan jättää paikalleen asukkaiden toiveesta luomaan kotoisaa tunnelmaa.

Miltä koti tuntuu -näyttely on esillä Rionkatu 11:n kerhotilassa su 9.9. saakka, arkisin klo 16-21 ja viikonloppuna klo 13-21.

Löydä vuokra-asunto, johon sinun taide-esineesi sopivat!

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin