Meidän joulu: 3 erilaista tapaa viettää juhlapyhiä

Yksi luottaa suomalaisiin jouluperinteisiin, toinen kerää ystävät yhteen ja kolmas tuo oman kotimaansa muistot suomalaisen joulun keskelle. Yhtä ja oikeaa joulunviettotapaa ei ole, vaan juhlapyhinä nautitaan joulusta itselle luontevimmalla tavalla.

1. Jouluperinteet kunniaan

Maa on niin kaunis kajahtaa ilmoille heti aattoaamuna. Riisipuuro porisee kattilassa ja kinkku paistuu uunin lämmössä mehevän makoisaksi. Iltapäivän hämärtyessä ovikello kilahtaa ja sukulaiset tuovat joulumieltä taloon. Pukkikin piipahtaa illan päätteeksi lahjoja tuomaan.

Näin jouluperinteet ovat muovautuneet ajan kuluessa:

 • Joulusauna on alunperin kuulunut talonpoikaiseen joulunviettoon. Saunominen ajoitettiin valoisaan aikaan, sillä illan hämärtyessä saunasta tuli pilkkopimeä. Nykyään saunassa käydään edelleen keskipäivällä ennen jouluaterian nauttimista.
 • Joulukuusi rantautui Suomeen 1800-luvun loppupuolella. Vehreä joulupuu koristi suomalaisia koteja aluksi sellaisenaan. Myöhemmin kuusi sai ylleen komeat koristeet, kuten piparkakkuja ja paperikoristeita. Nykyään kuusi verhotaan joulupalloin, hopeaköynnöksin ja sähkövaloin.
 • Joululaatikot maittavat aattona kinkun rinnalla. Paistoastiansa mukaan nimetyt ruoat ilmestyivät pitopöytiin 1800-luvulla. Lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikkoa tarjoillaan nykyään lähes jokaisessa joulupöydässä.
   

2. Ystävät tekevät joulun

Perhe ja sukulaiset asuvat kaukana, mutta yksin joulu ei tunnu juhlalta. Onneksi on ihania ystäviä, joiden kanssa tunnelma nousee taatusti kattoon. Ystäväjoulussa perinteet lentävät romukoppaan ja juhlasta tehdään omannäköinen. Tärkeintä on, että jokainen saa tuntea joulun lämmön sydämessään.

3 vinkkiä joulumielen luomiseksi:

 • Eksoottinen joulu alkaa lentokentältä, kun ystäväporukka suuntaa kauas Suomen pakkasista. Auringonsäteet hyväilevät ihoa, kun joulua juhlistetaan ulkoilmassa paikallisten herkkujen äärellä.
 • Aineeton lahja säästää virheostoksilta. Lahjoituskohteita on joka lähtöön: eläinsuojelutyö, kehitysmaat ja vähävaraiset perheet ilahtuvat varmasti pienestä avustuksesta. Verenluovutus tai ystävän auttaminen voivat yhtälailla toimia pieninä jouluisina tekoina.
 • Joulu töissä kuuluu monen vuorotyöläisen perinteisiin. Poliisit, sairaanhoitajat ja taksinkuljettajat huolehtivat, että muut saavat keskittyä joulunviettoon rauhallisin mielin. Työpaikalla juhlatunnelmaa voi loihtia jouluherkuin, -lauluin ja -toivotuksin.

Nappaa 7 vinkkiä rentojen pikkujoulujen järjestämiseen.
 

3. Omat juuret esille jouluna

Suomi on tunnetusti joulupukin maa, jossa juhlapyhiä vietetään pakkasen paukkuessa. Kun omat juuret ovat Suomen rajoja kauempana, voi juhlan koostaa kahden maan perinteitä yhdistellen. Lapsuusmuistot sulautuvat saumattomasti uusiin jouluperinteisiin, kun antaa luovuudelle vallan.

Osataan joulua juhlia muuallakin:

 • Saksa yllättää iloisesti tunnelmallisilla joulutoreillaan. Mitäpä jos loihtisit saman tunnelman kotiisi? Paksut pfefferkuchenit ja aromaattinen glühwein yhdistyvät suomalaisiin perinteisiin mainiosti.
 • Yhdysvalloissa kaikki on suurta – niin myös runsaat jouluvalot, jotka valaisevat koko pihapiirin. Munatoti lämmittää mukavasti tuttujen joululaulujen soidessa taustalla. Joulupukki humahtaa kylään savupiipun kautta ja jättää lahjat joulusukkaan odottamaan.
 • Espanjassa tanssijalkaa vipattaa ja joulukulkueet kiertävät katuja pitkin. Vastapainoksi aattoiltana hiljennytään messua kuuntelemaan. Eikö kuulostakin tutulta? Suomalainen joulukirkko ja kuusen ympärillä leikkiminen muistuttavat hyvin paljon espanjalaisia tapoja.

SATO toivottaa asukkailleen ihastuttavia joulunpyhiä!

 

Kodinvaihto mielessä? Löydä uusi kodikas vuokrakotisi tästä. Tarjoamme myös tilapäisiä asuntoja muuttuviin elämäntilanteisiin.

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin