Joukon vinkki: Näin valmistuu avainnaulakkko

Julkaistu

15.2.2016

Tee itse avainnaulakko

Keväinen Joukon vinkki: Tee itse avaimille oma koti pahviseen linnunpönttöön ja kiinnitä se eteisen seinän leikkisäksi katseenvangitsijaksi.

Tee itse avainnaulakko tarvikkeet

Linnunpöntön valmistamiseen tarvitset kangasta, liimaa, sakset, mattopuukon, pyykkipoikia, pienen ruuvikoukun ja vahvaa pahvia. Linnunpöntön kaavan voit ladata artikkelin lopusta.

Tee itse avainnaulakko vaihe 1

1. Piirrä ja leikkaa kaavio: Piirrä linnun­pöntön muoto pahville kaavan avulla. Jos piirrät kaavan itse, muista muutama mittasääntö: Piirrä ensin linnunpöntön etuosa. A-seinä on saman­mittainen kuin B. Samat mitat toistuvat jokaisessa seinässä. Katto on yhtä leveä kuin kohta C ja yhtä pitkä kuin sivut D ja E yhteensä (katso kuva). Voit myös suurentaa valmiin kaavan kopiokoneella. Leikkaa piirretty kaavio mattopuukolla irti pahvista.

Tee itse avainnaulakko vaihe 2

2. Päällystä pahvi kankaalla: Aseta pahvinen runko kankaan päälle ja piirrä ääriviivat, jätä hieman kääntövaraa ja leikkaa kangas saksil­la. Liimaa kangas pahviin, käännä ylimenevät osat nurjalle puolelle ja liimaa kiinni. Pöntön suuaukon kohdalla leikkaa kangas ristikkäisiin viiltoihin, käännä ja liimaa siivut linnunpöntön

Tee itse avainnaulakko vaihe 3

3. Kokoa: Liimaa pöntön seinien kulmat yh­teen. Voit leikata kankaasta pienet tukipalat, jotka liimaat seinien sisäpuolten väliin sauman kohtaan. Pyykkipojat pitävät palat ja seinät paikallaan kuivumisen ajan. Leikkaa pahvista pieniä saman­kokoisia palasia, liimaa ne päällekkäin pieneksi ”torniksi”. Liimaa pahvitorni linnunpöntön suu­aukon alle. Anna liiman kuivua ja ruuvaa koukku pöntön ulkopuolelta kiinni. Pahvitorni antaa tukea ja koukku pysyy tukevammin pöntön seinässä.

Linnunpöntön kaavio
Lataa tästä linnunpöntön kaaviokuva.