Tunnelma tapetilla

Tapetilla sisustamisessa on vain mielikuvitus rajana. Taitavasti suunnitellut tapettikuosit ovat kuin taidetta ja itse inspiroidun erityisesti värikylläisistä, harmonisista malleista, joissa on tarkkaan harkittu kuviointi.

Tapetit olivat ennen 1960-lukua yleisiä sisustuksessa. Suunnittelun laadusta kertoo se, että osa näistä tapeteista on edelleen tuotannossa, kuten esimerkiksi William Morrisin englantilais-tapetit tai suomalaisten muotoilijoiden ja graafikoiden suunnittelemat Tapettitalon mallit. Kenties tapettien suosio on viime vuosina kasvanut, sillä upeita kuoseja löytyy kaupoista yhä enemmän.

Tapetti
Violetti makuuhuoneen tapetti: Värisilmä.

Jos värin valinta maalausta varten tuottaa sinulle ongelmia, saattaa tapetin valinta tuntua mahdottomalta haasteelta. Voit lähteä etsimään inspiraatioita esimerkiksi sivuilta kuten Apartment Therapy tai Style Room tai sitten sisustusblogeista. Ei kannata myöskään unohtaa Pinterestiä tai Instagramia, josta oikeilla hashtageilla löytyy vaikka ja mitä. Ja sitten on tietenkin sisustuslehdet.

Ennen tapetin valintaa on vielä hyvä tarkistaa, miltä kuosi näyttää isolla pinnalla; melkein kaikista tapetti-malleista pitäisi löytyä referenssi-kuvia vähintään valmistajan sivuilta. Myös tapetteja myyvistä liikkeistä kannattaa kysyä mallipaloja tai malli-kirjaa lainaan, jotta voit sovitella kuosia kotona.

Tapetti
Japani-henkiset tapetit: Studio Ulla Uitto

Harmoniaa voi lisätä valitsemalla tapettiin sopiva maali-sävy huoneen muihiin seiniin. Kuvassa olevat japanilais-henkiset tapetit ovat hyvin yhdistettävissä SATOn värimallistosta löytyviin sävyihin.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota, mikä on värien ja kuvioiden välinen kontrasti. Esimerkiksi koko huoneen tapetointiin kannattaa valita pienempikuvioisempi tapetti, jossa sävyt ovat lähellä toisiaan. Kuviolla ei silloin ole niin dramaattista merkitystä ja tapetti säilyttää miellyttävyytensä pidempään. Jos ihastut voimakkaaseen ja isoon kuvioon, vaalea tausta nostaa sen parhaiten esiin. Värillinen tai tumma tausta vaikuttaa puolestaan voimakkaammin koko tilan tunnelmaan, jolloin kuvio ei yksin korostu niin paljon. Pohdi valintaa oman sisustuksesi ja tilan kannalta.

Tapetti
Palmu-kuvioiset tapetit seinällä: Värisilmä. Sohvalla oleva harmaa kasvi-tapetti sekä tumma tapetti: Orient Occident.

Tapetin valinnassa pätee sama sääntö kuin moneen muuhunkin tuotteeseen: ei kannata aina ostaa halvinta. Tapetointi ja sen poistaminen on työlästä, joten valintaa kannattaa miettiä tarkkaan ja parempaan lopputulokseen tarvittaessa panostaa vähän enemmän. Laadukas tapetti voi olla loppujen lopuksi myös helpommin asennettavissa, jolloin vältyt helpommin virheiltä.

Kun lähdet ostamaan tapettia, muista ainakin nämä:

  1. TILA JA PAIKKA: Paitsi kuosi, myös tapetin tyyppi kannattaa miettiä paikan mukaan. Eteiseen voi olla hyvä hankkia pyyhkimistä kestävää, kun taas olohuoneeseen riittää perinteinen paperitapetti. Tapeteista löytyvät kestävyysmerkinnät auttavat valinnassa. Makuuhuoneessa tapettia voi varjella sängynpäädyllä.
  2. TESTAA: Pyydä mallipalaa mukaan tai lainaa tapetti-kirjaa, jotta voit sovittaa malleja kotona. Omassa kodissa valaistus on aina erilainen liikkeeseen verrattuna ja kodin ympäristö ja kalustuskin voivat vaikuttaa tapetin sävyihin.
  3. MÄÄRÄ: Mittaa tarkasti, kuinka paljon tapettia tarvitaan. Aina kannattaa hankkia myös hieman ylimääräistä.
  4. VÄLINEET JA TARVIKKEET: Kannattaa muistaa myös kunnon työvälineet: terävä mattoveitsi ja kunnon kiinnityslasta tekevät työstä miellyttävämpää. Valitse kiinnitysliisteri tapetin ohjeiden mukaan.
  5. ASENNUS: Kannattaa muistaa, että, mitä ohuempaa ja mitä enemmän yhteensovitettavia kuvioita tapetissa on, sitä työläämpää on myös asennus.

Jos teet itse remonttia tai sisustat, jaa omat ideasi kanssamme. Tägää kuvaan #satojaideoita

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin