Vuokra-asunnon etsijän

Usein kysyttyä

Miten haen asuntoa?

  1. Tutustu tarjontaamme ja valitse suosikkisi Löydä koti -sivulla

  2. Täytä asuntohakemus

    Hakemus on voimassa yhden (1) kuukauden kerrallaan. Voit poimia hakemuksellesi myös yksittäisiä asuntoja kaupunginosien lisäksi!
    Hakemuksen muokkaamiseksi tai uusimiseksi ota yhteyttä asiakaspalveluumme, p. 020 334 443, asiakaspalvelu@sato.fi

  3. Myyntineuvottelijamme ottaa sinuun yhteyttä, kun voimme tarjota sinulle hakuasi vastaavaa asuntoa.

Periikö SATO välityspalkkion?

Ei. SATO tai SATOn asuntoja välittävät tahot eivät missään tilanteessa peri sinulta vuokra-asunnosta välityspalkkiota. 

Mitä tarkoittaa V asunnon tiedoissa?
Onko SATOn vuokra-asunnoissa tulo- tai varallisuusrajoja?

Tulot ja varallisuus

Osa SATOn vuokra-asunnoista on valtion tukemia arava- ja korkotukiasuntoja, joissa asukkaaksi valittavan henkilön tai perheen varallisuuden tulee mahtua valtion asettamiin rajoihin. Asunnot on merkitty tunnuksella V

Näissä asunnoissa asukasvalinta perustuu tarveharkintaan, johon vaikuttavat varallisuuden lisäksi myös asunnon tarve sekä hakijan/hakijoiden varallisuus ja tulot. Ennalta määritellyt tulorajat ovat voimassa vain Helsingin Espoon, Kauniaisten ja Vantaan V-merkityissä kodeissa.

Tuloilla tarkoitetaan pääoma- ja ansiotuloja. Tarkemman määrittelyn löydät ARAn asukasvalintaoppaasta.

Varallisuudella tarkoitetaan nettovarallisuutta. Nettovarallisuus on omaisuuden todennäköinen myyntihinta, josta voi vähentää omaisuuteen kohdistavat velat.

Hakiessasi merkinnällä V olevia asuntoja, täytä asuntohakemuksessa myös asunnontarvetta, varallisuutta ja tuloja koskevat kohdat.

Varallisuusrajat ovat voimassa koko Suomessa V-tunnuksella merkityissä asunnoissa, mutta ne vaihtelevat kunnittain. Tulorajat ovat voimassa Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan V-tunnuksella merkityissä kodeissa.

Esimerkkejä tulorajoista / Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa:


Tulorajojen tarkemmasta laskemistavasta löydät tietoa ARAn asukasvalintaoppaasta. Myös asiakasneuvojamme auttavat sinua mielellään numerossa 020 334 443.

SATOn kodeissa asuvien on tärkeä tietää, että näitä tulorajoja sovelletaan myös asunnonvaihtotilanteessa.

Varallisuusrajat:

henkilöitä   1 2   3 4  5 
           
Helsinki  83 000   108 000 159 000 164 000  169 000
           
Espoo   63 000  79 000  105 000  115 000  125 000
           
Vantaa  52 000  65 000  86 000  96 000  
           
KUUMA-kunnat* sekä Porvoo  55 000  70 000  90 000  110 000  
           
Jyväskylä 30 000   45 000  60 000  70 000  
           
Tampere  47 000 59 000    74 000    
           
muut kunnat

34 000

43 000

48 000

59 000

71 000

Hakijatalouden koon kasvaessa varallisuusrajaa korotetaan Helsingissä; KUUMA-kunnissa, Porvoossa ja muissa kunnissa 5 000 € henkilöä kohden

Hakijatalouden koon kasvaessa varallisuusrajaa korotetaan Espoossa, Vantaalla ja Jyväskylässä 10 000 € henkilöä kohden.

Mikäli Tampereella hakijaruokakuntaan kuuluu neljä hakijaa tai enemmän, korotetaan varallisuusrajaa 10 000 € henkilö kohden.

*KUUMA-kunnat: Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula, Vihti

Lisätietoja asiasta saat kaupunkien ja kuntien sekä Asuntorahaston (ARA) nettisivuilta.

Suurimpaan osaan SATOn vuokra-asunnoista ei kohdistu varallisuuteen tai asunnon tarpeeseen liittyviä kriteereitä.

Miten uusin asuntohakemukseni?

Hakemuksen voi uusia ja sen tietoja muokata ottamalla yhteyttä SATOn Asiakaspalveluun joko puhelimitse 020 334 443 tai sähköpostitse asiakaspalvelu@sato.fi. Hakemus on voimassa yhden kuukauden.

Jos olet jo asukkaamme ja muistit hakemusta täyttäessäsi ruksata kohdan "Olen jo SATOn asukas", on vaihtohakemuksesi voimassa puoli vuotta. 

Millä perusteella SATO tarjoaa vuokra-asuntoja?

Osa SATOn asunnoista on rakennettu valtion lainoituksella ja niiden vuokrauksessa noudatetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn asukasvalintaperusteita eli tarveharkintaa. Mahdolliset rajoitukset on mainittu kunkin asuntokohteen esittelysivulla.

Suurimpaan osaan vuokra-asuntojamme ei kuitenkaan sisälly mitään valtion asettamia rajoituksia. Näihin koteihin löydämme sopivan asukkaan vapaasti kaikkien asiakkaidemme joukosta.

Kuinka kauan asunnon saaminen voi kestää?

Odotusaika riippuu monesta asiasta. Suosituille asuinalueille ja taloyhtiöihin voi olla pitkäkin odotusaika, sillä asuntoja vapautuu harvakseltaan ja hakijoita on paljon. Hakuaika voi vaihdella myös riippuen siitä, minkä kokoista asuntoa haet. Yli neljän huoneen asuntoja on kaikkiin SATOn vuokra-asuntoihin nähden vähiten, eikä niitä välttämättä edes kaikissa taloyhtiöissä ole. Toisaalta pienten asuntojen kysyntä on vilkkainta ja siksi edullisempaa pientä asuntoa voi joutua odottamaan pitkään.

Koska SATOn vuokra-asunnoista iso osa on tilavia noin 60 neliön kaksioita, niihin hakevien hakuajat ovat lyhyimpiä.

Kuinka usein vapaiden vuokra-asuntojen lista päivittyy sato.fi:hin?

Sato.fi:ssä on esitelty vapautuvia SATOn vuokra-asuntoja ja lista päivittyy arkisin vähintään kerran vuorokaudessa. Osa asunnoista saattaa olla jo varattu tai niihin voi kohdistua useitakin aiempia hakemuksia. Jos asunto tarjotaan hakijalle, se poistuu sato.fi:stä seuraavassa päivityksessä, mutta palaa takaisin listalle asiakkaan hylätessä tarjouksen.

Vuokra-asuntohakemuksen täyttämällä varmistat, että voimme olla suoraan sinuun yhteydessä sinua kiinnostavien asuntojen vapautuessa.

Vuokra-asuntohakemukseen »

Voinko saada SATOn vuokra-asunnon, jos minulla ei ole suomalaista henkilötunnusta?

Valitettavasti et, sillä vuokrasopimuksen osapuolten tulee olla yksilöitävissä ja tunnistettavissa mahdollisissa ristiriitatilanteissa.

Voinko saada SATOn vuokra-asunnon, jos minulla on
maksuhäiriömerkintä luottotiedoissani?

Vuokrauskäytäntömme mukaisesti tarkastamme kaikilta asunnonhakijoilta maksukäyttäytymisen Asiakastieto Oy:n tietokannasta. Maksuhäiriömerkinnät voivat olla asunnon saannin este, mutta vähäiset ja kertaluonteiset merkinnät eivät kaikissa tapauksissa estä asunnon saantia.

Jos haluat kysyä mahdollisista maksuhäiriömerkinnöistäsi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. 

Minkälainen vakuuskäytäntö SATOlla on? Minkälaisia vuokrasopimuksia SATO tekee?

Vakuus 0 euroa: Suurimmassa osassa asuntojamme vuokrasopimus on toistaiseksi voimassa oleva, ja sen voi irtisanoa* päättymään aikaisintaan joko kuuden tai kahdentoista kuukauden kuluttua sopimuksen alkamisesta.

Vakuus on 250 euroa: Meillä on muutamia koteja, joissa vuokrasopimus on toistaiseksi voimassa oleva, ja jotka voi irtisanoa* päättymään aikaisintaan kuukauden kuluttua sopimuksen alkamisesta. Kysy näistä asunnoista erikseen asiakaspalvelustamme, p. 020 334 443, asiakaspalvelu@sato.fi.

Vuokravakuus voi poiketa edellä mainituista, jos sinulla on maksuhäiriömerkintöjä.

*Muistathan, että irtisanomisaika on vuokra-asunnoissa yksi täysi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan siis alkavaksi sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jolloin irtisanomisesi vastaanotetaan SATOssa.

Voiko SATOlta vuokrata kimppakämpän?

Vuokraamme kotejamme myös kimppa-asunnoiksi, mutta varsinainen vuokrasopimus tehdään korkeintaan kahden asukkaan nimiin. Toisin sanoen, kun vuokraatte kaveriporukalla yhteisen kodin, on siinä kaksi päävuokralaista ja loppujen tulee tehdä päävuokralaisten kanssa alivuokrasopimus. Silloin asunnosta ovat päävastuussa SATOlle päävuokralaiset, ja alivuokralaiset taas ovat vastuussa päävuokralaisille. 

Lue lisää ja katso esimerkkejä sopivista pohjaratkaisuista »

Voinko pyytää uuteen kotiini remonttia?

Tarkistamme aina vuokra-asunnon edellisen asukkaan muuttaessa ja muuttotarkastaja määrittelee, tarvitseeko asunto remonttia. 

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta sinulla on mahdollisuus tutustua asuntoon. Ilmoita siellä näkemistäsi puutteista hyvissä ajoin SATOon tai asunnonvälittäjälle, sillä sopimuksen allekirjoittaessasi hyväksyt asunnon siinä kunnossa, missä se allekirjoitushetkellä on (mukaan lukien asuntotarkastajan määräämät remontit).

Jos asuntoon ei SATOn puolelta tule remonttia ja koet että uusi kotisi kaipaa maalausta, voit pyytää  isännöitsijältä SATOn tee-se-itse -maalaussetin. Maalaussettiin voit valita valkoisen seinämaalin lisäksi myös yhden valitsemasi väriteeman mukaisia värejä Tikkurilan mallistosta.

Malliston SATOn asuntoihin valittavissa olevat väriteemat koodeineen löydät täältä »

Huomaa, että tietokoneen näyttö muuttaa värejä. Parhaan tuloksen saat, kun otat värikoodit mukaan kauppaan ja etsit niitä vastaavat Tikkurilan värilastut.

SATO vuokra-asunto remontti sisustus maalit Tikkurila

 

Mistä ja miten noudan uuden kotini avaimet?

Uuden kotisi avaimet saat vuokrasopimuksen alkamispäivänä. Mikäli sopimuksen alkamispäivä on viikonloppuna tai se on juhlapyhä, saat avaimet seuraavana arkipäivänä klo 12.00 jälkeen. Avaimen noutopaikan osoitteen löydät Viihdytään kotona -oppaan takataskusta.

Kun haet avaimia, ota mukaasi

  • virallinen henkilötodistus (esimerkiksi ajokortti tai passi)
  • allekirjoitettu vuokrasopimus
  • kuitti vakuusmaksusta

Jos et pääse itse hakemaan avaimia, voit tehdä valtakirjan toiselle henkilölle. Valtakirjan lisäksi avainten hakijalla tulee olla mukanaan edellä mainitut paperit.

Saako asunnossani tupakoida?

Ei saa. Kodissasi tupakointi on kielletty vuokrasopimuksesi ehdoissa. Myös kotitalosi yhteiset tilat ovat savuttomia. Useimmiten talon pihalta löytyy kuitenkin tupakoinnille erikseen varattu paikka.

Sellaiset vastavalmistuneet tai vastikään peruskorjatut talot, jotka SATO omistaa kokonaan, ovat täysin savuttomia. Näissä taloissa tupakointi myös parvekkeella ja piha-alueilla on kielletty.

Tarkemmat ehdot löydät vuokrasopimuksesi takaa sopimusehdoista. Ehtojen rikkominen voi johtaa toimenpiteisiin.

Siirry alkuun