Miltä koti tuntuu -installaatio tuo nykytaiteen jätkäsaarelaiseen kerrostaloon

29.8.2018

Image

Nimekkäiden taiteilijoiden teoksista muodostuva uniikki installaatio kutsuu tutustumaan nykytaiteeseen Jätkäsaareen syyskuun alussa. Kokonaisuus lähestyy kodin tunnetta aistikokemuksien kautta ja sen ovat kuratoineet ja suunnitelleet muotoilija Tero Kuitunen sekä kuvataiteilija Rauha Mäkilä. Pääsymaksuton taide-elämys on esillä Rionkatu 11:n asukastilassa 1.-9. syyskuuta klo 16-**21 osana Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtumaa. Ainutlaatuinen ja inspiroiva teos on toteutettu yhteistyössä nykytaidegalleria Helsinki Contemporaryn ja vuokrakoteja tarjoavan SATOn kanssa.  **

SATOn kerrostalon asukastila Rionkatu 11:n muuntautuu kodinomaiseksi taideinstallaatioksi ja avaa ovensa reiluksi viikoksi. Kokonaisuus purkaa kodin ja sen tunteen aistikokemuksiksi sekä lähestyy konseptuaalisesti sitä, miten suomalaiset mieltävät kodikkuuden. Kävijät voivat tutkia teoksia omassa tahdissaan joko piipahtamalla tai viipymällä pidempään. Tilassa voi kokea Anssi KasitonninMaria Stereon, Muriel Kuoppalan, Raimo SaarisenRoland Perssonin, Sakari Kannoston sekä näyttelyn koonneen luovan kaksikon Tero Kuitusen ja Rauha Mäkilän teoksia.

"Tilasuunnittelun ja kuratoinnin lähtökohtana ovat kodinomaiset ja pehmeät mutta yllättävät aistikokemukset. Yksittäisistä kiinnostavista taideteoksista ja esineistä muodostuu uniikki installaatio", kuvailee Tero Kuitunen, toinen näyttelyn kuraattoreista. Monialaisesti muotoilun ja luovan suunnittelun parissa työskentelevä Kuitunen saa suurimman inspiraationsa materiaaleista sekä väreistä, mikä luo herkullisen lähtökohdan installaation suunnittelulle. Kuitunen on osallistunut kansainvälisiin näyttelyihin mm. Beirutissa, Ruotsissa, Japanissa sekä Italiassa.

Kuvataiteilija Rauha Mäkilä on tunnettu värikkäistä ja elinvoimaisista maalauksistaan, viimeaikaisissa teoksissaan Mäkilä käsittelee elämää lähietäisyydeltä ja hänen töidensä teemat nousevat arjen yksityisistä hetkistä. Mäkilän teoksia on esitetty Suomessa ja kansainvälisesti mm. Munch Galleryssa New Yorkissa; Kemper Museum of Contemporary Artissa, Kansas Cityssa sekä EMMA - Espoon modernin taiteen museossa. Hänen tuotantoa on useissa merkittävissä julkisissa kokoelmissa mukaan lukien Kiasman, Saastamoisen säätiön ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmat. Edellinen soolonäyttely nähtiin Helsinki Contemporaryssa maaliskuussa 2018.

"Taide herättää monenlaisia tuntemuksia. Osa mukana olevista taideteoksista on jopa humoristisia, kuten Anssi Kasitonnin Alf, joka toivottaa vieraat tervetulleeksi. Haluamme, että ihmisille jää positiivinen ja hyvä fiilis kokemuksestaan Rionkadulla", tunnelmoi Kuitunen.

Kuten koti, myös nykytaide on kaikille

Helsinki Contemporary toteuttaa näyttelyn yhteistyössä vuokrakoteja tarjoavan SATOn kanssa osana Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtumakonseptia. Yhteistyö on Helsinki Contemporarylle tärkeä tapa tuoda nykytaide lähemmäs ihmisiä, yllättäviinkin paikkoihin.

"On kiinnostavaa mahdollistaa nykytaide-elämyksiä varsinaisten näyttelytilojen ulkopuolella, siellä missä ihmiset liikkuvat, arjessa. Kuten koti, myös nykytaide on kaikille", korostaa operatiivinen johtaja Mari Männistö Helsinki Contemporarysta.

Yhteistyö on uusi avaus myös SATOlle, joka lähestyy asiaa kaupunkikehittämisen sekä tulevaisuuden asumisen näkökulmasta. Näyttelyn tavoitteena on kutsua kaikki pohtimaan ja oivaltamaan mistä kodin tunne syntyy ja mitä kaupungissa asuminen voi olla - uuden ja yllättävän alustan kautta.

"Halusimme olla toteuttamassa tätä projektia, sillä kodin tunne on merkittävä osa elämää asumisen arjessa", SATOn markkinointi- ja viestintäjohtaja Miia Eloranta kertoo. "Tämä näyttely tuo näkyväksi sen, minkä jokainen asukkaamme tekee oman kotinsa seinien sisällä - eli rakentaa omilla valinnoillaan ja tavoillaan tilasta juuri itselleen sopivalta tuntuvan kodin, jossa on hyvä olla."

Pääsymaksuton taide-elämys on avoinna Rionkatu 11:n asukastilassa 1.-9. syyskuuta klo 16-21.
Teos on osa Suomen Asuntomessujen Kaupunkielämää Jätkäsaaressa -tapahtumakokonaisuutta, joka kutsuu ihmisiä kurkistamaan moderniin urbaaniin asumiseen. Tapahtuman aikana on mahdollisuus myös tutustua vuokra-asumiseen, kun SATOn asukas avaa ovensa vieraille.

Median edustajille avoin pressitilaisuus järjestetään Rionkatu 11:n asukastilassa maanantaina 3.9. klo 9-11. Paikalla haastatteluja antamassa ovat Helsinki Contemporaryn operatiivinen johtaja Mari Männistö, näyttelyn kuraattori Tero Kuitunen, sekä SATOn markkinointi- ja viestintäjohtaja Miia Eloranta.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Mari Männistö, operatiivinen johtaja, Helsinki Contemporary, 0400 539 900, mari.mannisto@helsinkicontemporary.com
Tero Kuitunen, 040 776 0216, hi@terokuitunen.com
Rauha Mäkilä, 045 392 9727, rmakila@gmail.com
Miia Eloranta, markkinointi- ja viestintäjohtaja, SATO, 050 441 4221, miia.eloranta@sato.fi

 ***

Monialaisesti muotoilun ja luovan suunnittelun parissa työskentelevä Tero Kuitunen saa suurimman inspiraationsa materiaaleista sekä väreistä. Muotoilija on valmistunut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta. Hän on yksi palkitun suomalaisen kodin sisustamiseen erikoistuneen brändin, Andbrosin perustajista. Kuitunen on osallistunut kansainvälisiin näyttelyihin mm. Beirutissa, Ruotsissa, Japanissa sekä Italiassa ja työskennellyt Suomen Kulttuurirahaston yksivuotisella työskentelyapurahalla. Kuitunen kuratoi Keskeneräiset Utopiat -näyttelyn Alvar Aallon suunnittelemaan entisen Sunilan tehtaanjohtajan kotiin Kotkassa vuonna 2017.

Rauha Mäkilä valmistui Kuvataideakatemiasta 2007. Värikkäistä ja elinvoimaisista maalauksistaan tunnettu Mäkilä käsittelee uusissa teoksissaan elämää lähietäisyydeltä - teemat nousevat arjen yksityisistä hetkistä. Mäkilä on ottanut usein kantaa median tarjoamaan todellisuuteen teoksilla, jotka toimivat keitaana keskellä uutisvirran raadollisuutta. Mäkilän teoksia on esitetty Suomessa ja kansainvälisesti mm. Munch Galleryssa New Yorkissa; Kemper Museum of Contemporary Artissa, Kansas Cityssa; EMMA - Espoon modernin taiteen museossa; Galleri Thomassenissa, Göteborgissa; ja Landskrona Museumissa, Ruotsissa. Taiteilijan tuotantoa on useissa merkittävissä julkisissa kokoelmissa ml. Nykytaiteen museo Kiasman, Saastamoisen säätiön ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmat. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.