Onko SATOlla hyviä vinkkejä energiansäästöön?

Jo vain on. Energiatehokkaasti toimiminen on monelle jo luonnollinen osa arkipäivää, onneksi. Me SATOssa otamme energia-asiat vakavasti ja teemme jatkuvasti toimenpiteitä asumisen ympäristökuormituksen pienentämiseksi.

Sähkönsäästövinkit
Tarkista kodin valaistus

Hehkulamppu kuluttaa sähköä 0,6–0,9 sentin arvosta tunnissa, energiansäästölamppu tai led 0,2–0,3 senttiä. Lamput kannattaa siis vaihtaa led- tai energiansäästölamppuihin.

Valaisinten ja lamppujen määrästä riippuen säästö voi olla 5 euroa lamppua kohti, kun käyttötunteja on tuhat vuodessa. Muista myös valojen sammuttaminen. Kun sammutat valot huoneista, joissa ei oleskella, säästät vuodessa energiaa arviolta sen verran, minkä lamput kuluttavat 200 tunnissa.

Käytä liettä ja uunia taloudellisesti

Valitse liedelle sopivankokoiset kattilat hukkalämmön vähentämiseksi. Uunin käyttö kuluttaa tuplasti enemmän sähköä kuin lieden, joten säästäväinen ruoanlaittaja välttää uuniruokia. Erityisesti kuumaa uunia vaativat pikaruuat, kuten ranskalaiset ja pakastepitsa, vievät paljon energiaa. Tee uunissa monta ruokaa kerralla ja hyödynnä jälkilämpö.

Keittiössä voi säästää myös vedenkulutuksessa. Astioiden käsinpesu kuluttaa enemmän lämmintä vettä kuin astianpesukone. Pese astianpesukoneella täysiä koneellisia ja valitse usein pikaohjelma.

Sulata kylmälaitteet säännöllisesti

Älä täytä laitteita täpötäyteen. Jäähdytä ruoat esimerkiksi parvekkeella ennen pakastusta tai jääkaappiin nostamista. Kylmälaitteiden oikealla käytöllä voi vähentää 10 prosenttia niiden vuotuisesta energiankulutuksesta. Tämä tarkoittaa laitteesta riippuen 20–100 euron vuosittaista säästöä.

Uusi viihde-elekroniikkalaitteet

Uudet viihde-elektroniikkalaitteet täyttävät niin sanotut ekosuunnitteluvaatimukset, eli niiden energiankulutus on säädeltyä. Esimerkiksi laitteiden valmiustila saa kuluttaa vain 0,5–1,0 wattia sähköä vuorokaudessa. Vanhempi laite, esimerkiksi kymmenvuotias kuvaputkitelevisio, vie valmiustilassa 3–5 wattia, mikä tietää noin 5 euron lisälaskua vuodessa. Pöytätietokone kuluttaa 5 kertaa enemmän sähköä kuin läppäri tai tabletti. Kone on hyvä sammuttaa ainakin yöksi, ei jättää sitä valmiustilaan.

Markkinoilla on viihde-elektroniikkalaitteita, joita ei voi irrottaa verkkovirrasta ilman, että niiden asetukset ja säädöt häviäisivät.

Varmista jo tuotetta hankkiessasi, että laitteen voi myös sammuttaa.

Sammuta sähkösyöpöt laitteet

Energiatehokkuusvaatimukset eivät koske kaikkea viihde-elektroniikkaa, esimerkiksi laajakaistamodeemeja, pelikoneita ja digibokseja. Pelikone voi kuluttaa valmiustilassa useita kymmeniä watteja, samoin modeemi, vaikka kukaan ei surffaisi netissä. Television digiboksi kuluttaa sekin valmiustilassa 15 wattia vuorokaudessa, eli parikymmentä euroa vuodessa. Jos laitteen sammuttaa, säästöä tulee vuodessa kymmeniä euroja.

Liitä laitteet katkaisijalla varustettuun jakorasiaan, jotta voit katkaista kaikista virran kerralla.

Muista myös yhteiset tilat

Sammuta yhteisten tilojen valot poistuessasi.

Ajasta pyykinkuivaushuoneen puhallin oikein ja kytke se pois päältä käytön jälkeen.

Vedensäästövinkit
Ilmoita vuotava vesikaluste

Tiesitkö, että lirittävä pönttö tai tiputteleva hana voi kuluttaa litrakaupalla vettä? Ilmoita OmaSATOn kautta vuotava vesikaluste, niin tulemme korjaamaan vuodon.

Puhtaaksi pikaisesti

Jo minuutti suihkussa kuluttaa 15 litraa vettä, josta 60 prosenttia on lämmintä. Sulje siis hana siksi aikaa, kun saippuoit ihoa tai laitat shampoota hiuksiin. Kiinnitä myös huomiota suihkussa vietettyyn aikaan.

Astiat ja pyykit pienemmälle teholle

Pese täysiä koneellisia tai käytä vajaatäyttö- tai pikaohjelmia.
Lasten ulkovaatteet kannattaa harjata kuivina hiekasta - turha pesu kuluttaa kangasta.

Helli kukkia sadevedellä

Kastele pihaistutuksia ja parvekekukkia illalla, älä auringonpaahteella.
Jos mahdollista, käytä kasteluun sadevettä.

Kun janoat kylmää vettä, kävele jääkaapille

Säilytä vesikannua jääkaapissa, ettei sinun tarvitse valuttaa vettä saadaksesi mahdollisimman kylmää juomavettä.

Miten SATO kantaa vastuuta kotien ja talojen ympäristövaikutuksista?

Vastuullista vuokra-asumista

Kotona