Miten pidän kodistani parhaiten huolta? Kenelle kuuluu palovaroittimen huolto? Entä vuotavan hanan?

Osa asunnon kunnossapidosta on SATOn vastuulla, mutta osa siitä kuuluu myös sinulle. Asunnon hyvään hoitoon kuuluu, että esimerkiksi kodin eri tiloja ja pintoja siivotaan asianmukaisesti ja säännöllisesti. Myös lampunvaihdot ja palovaroittimesta huolehtiminen ovat sinun vastuullasi. Toisaalta esimerkiksi hanojen korjaus kuuluu SATOlle.

Löydät huolto- ja kunnossapitovastuut eri tilanteisiin vastuunjakotaulukosta. Mikäli havaitset asunnossa vikoja tai puutteita, jotka vahingoittavat asuntoa tai talon rakenteita, ilmoita niistä viipymättä huoltoyhtiöön.

Asumiseen kuuluu normaali asunnon kuluminen. Joskus kuitenkin oma huolimattomuus tai vahinko voi aiheuttaa ylimääräisen korjaustarpeen. Näissä tilanteissa SATO soveltaa asiakaslaskutushinnastoa.

Vastuunjakotaulukko ja asiakaslaskutushinnasto »

Siivous

Siivoamisessa hyvä periaate on siivota säännöllisesti, käyttää nihkeitä siivousmenetelmiä sekä neutraaleja puhdistusaineita. Kun jaksotat siivoustyötä, tarve suurempaan siivoustyöhön harvenee.

Laminaattilattialle paras puhdistuskeino on imurointi tai nihkeällä siivousliinalla pyyhintä. Jos haluat pestä likaisen laminaattilattian kostealla, kuivaa lattia vielä erikseen kosteapesun jälkeen. Pesuaineeksi sopii astianpesuaine. Muovilattioille viikkosiivouksessa riittävät imurointi ja kuivamoppaus sekä tarvittaessa kosteapyyhintä miedolla astianpesuaineella.

Keväinen maisema kirkastuu kummasti, kun pesee kodin ikkunat. Ikkunanpesimen, mikrokuituliinan, kuivaimen sekä astianpesuaineen avulla saat ikkunat säihkymään. Sälekaihtimet puhdistetaan imuroimalla ne pölystä. Muista pyyhkiä myös ikkunapuitteet ja karmit.

Lasten piirrokset tai seiniin tulleet tahrat kannattaa puhdistaa tuoreeltaan. Maalattujen seinien puhdistuksessa käytetään mietoja pesuaineita ja nihkeää pesua. Mitä himmeämpi maalattu seinä on, sen vähemmän se kestää hankausta. Voimaperäinen hankaus jättää seinään kiiltäviä jälkiä.

Paperitapetti kestää erittäin kevyen nihkeäpyyhkimisen, mutta ei hankausta. Pesuaineena käytetään astianpesuainetta.

Pesutilat

Puhdista pesualtaiden vesilukot pohjatulpan kautta rassaamalla tai kiertämällä putken osat auki. Huuhdo lukkojen osat vedellä ja kierrä takaisin. Huolehdi, että tiivisteet tulevat paikoilleen. Laske puhdistuksen jälkeen vettä vesilukkoon ja tarkista, etteivät ne vuoda.

Viemäreiden vesilukkojen tarkoituksena on pitää hajut poissa huoneistosta. Lukoista voi joskus vähäisen käytön vuoksi (esim. loman aikana) haihtua vesi pois, jolloin hajut pääsevät huoneistoon. Kuivuneisiin vesilukkoihin täytyy silloin laskea vettä.

Irrota viemärin muovisuoja. Hiukset ja muut epäpuhtaudet kerääntyvät suojan alle ja aiheuttavat tunkkaisen tuoksun pesutilaan. Pese kaivo pesuainevedellä ja harjalla. Puhdista ritilä hiuksista ja liasta. Lattiakaivoon voi hankkia myös suodattimia, jotka keräävät hiukset eivätkä ne kerry lattiakaivoon.

Saunan ja pesutilojen puhdistamistiheys riippuu käytöstä. Jos pesutiloissa käsitellään pyykkejä, imuroi tai pyyhi pölyt viikoittain. Jos kodissa saunotaan viikoittain, saunan lauteet, penkit ja suihkun lähiseinät pestään kuukausittain. Saunan perusteellisemmassa pesussa käytetään desinfioivaa ainetta. Puhdistuksen yhteydessä pestään myös lauteiden tukirakenteet, sivut ja lauteiden alapinnat.

Kodinkoneet

Jos jääkaapissa on automaattisulatus, se ei tarvitse sulatusta. Riittää, kun puhdistat jääkaapin takaosasta löytyvän sulatusveden poistoaukon. Jos jääkaapissa ei ole automaattisulatusta, se sulatetaan muutaman kuukauden välein. Jääkappi on myös hyvä pestä säännöllisesti, niin se pysyy raikkaana. Älä turha käytä voimakkaita puhdistusaineita. Vesi, muutama tippa astianpesuainetta ja siivousliina riittävät. Sähköturvallisuuden vuoksi jääkaapin tausta tulee imuroida muutaman kerran vuodessa.

Pakastin kannattaa sulattaa vähintään kerran vuodessa, sillä jäätynyt pakasti on energiasyöppö. Paksu jääkerros haittaa pakastimen käyttöä ja kasvattaa turhaan sähkölaskua. Älä käytä pakastelokeron tai pakastimen jään irrottamisessa voimakeinoja tai raapivia esineitä. Valvo sulatusta ja kuivaa sulanut vesi jo kaapin sisällä, jotta se ei valu lattialle.

Kotikokin kannatta noudattaa ammattilaisten neuvoja ja pitää työpisteet puhtaina. Lieden puhdistamisessa säännöllisyys on valttia, sillä kuumalla liedellä kuivumaan päässyt ruoka on vaikea puhdistaa myöhemmin. Puhdistuksessa käytetään liotusta. Levyt pysyvät hyvässä kunnossa, kun ne öljyää muutaman kerran vuodessa. Sekä uunille että keraamisille liesille on omat puhdistusaineensa.

Liesituuletin/-kupu ja rasvasuodatin pestään vähintään kaksi kertaa vuodessa, tarvittaessa useammin. Rasvasuodattimen alla on poistoilmaventtiili, joka irrotetaan ja puhdistetaan samalla
Linkki Marttojen siivousvinkkeihin.

Pesutupa ja kuivaushuone

Pesutupa ja kuivaushuone ovat kaikkien asukkaiden käytössä. Muistathan siis varata oman aikasi varausjärjestelmästä, jolloin muut tietävät, milloin pyykkikone tai kuivaushuone on käytettävissä. Muista hakea pyykit pois kuivaushuoneesta, jotta seuraava pääsee ripustamaan pyykit kuivumaan. Jos et ehdi käyttämään varattua aikaasi, ota varaus pois listalta.

Jotta pesukoneet olisivat aina toimintakunnossa, ei niissä saa pestä raskasta pyykkiä. Pesukoneeseen ei saa laittaa kenkiä, työvaatteita tai mattoja. Mattoja ei myöskään saa pestä pesutuvan lattialla. Lattia ei ole hygieeninen, ja lattialla peseminen voi aiheuttaa kompastumis- tai liukastumisvaaran. Muistathan tyhjätä vaatteiden taskut ennen kuin peset ne pyykkikoneessa.

Kotona