Mikä on sopiva huonelämpötila? Miten pidän huolen sisäilman laadusta?

Sopiva huonelämpötila sekä raikas sisäilma ovat hyväksi sekä sinulle että ympäristölle.

Huonelämpötila

Terveellinen huonelämpötila on + 20–21°C, makuuhuoneissa hivenen alhaisempi. Huoneiston lämpötilojen mittaamisessa kannatta luottaa mittareihin. Luotettavan tuloksen saa, kun mittari sijoitetaan 1,5 metrin päähän ulkoseinästä ja metrin korkeudelle lattiasta.

Ota yhteyttä huoltoon, jos termostaattien huolellisesta säätämisestä huolimatta kodissasi on jatkuvasti liian kylmä tai kuuma.

Huoneiston lämpötilaa säädellään patteriventtiileillä. Termostaattiventtiili tunnustelee ilmaa ja säätää sen mukaan huoneiston lämpötilaa. Termostaatin nupista lämpöä voi säätää pienemmälle tai suuremmalle. Kun huoneistossa on löytynyt oikea lämpötila, termostaatti pitää sen tasaisena. Patteri voi olla ajoittain viileä, mutta huonelämpötila pysyy edelleen sopivana. Termostaattia ei saa peittää verhoilla tai huonekaluilla, koska silloin se ei toimi halutulla tavalla. Käsisäätöinen patteriventtiili toimii kuin vesihana. Venttiiliä säätämällä lämpötilaa saa huoneistossa laskemaan tai nousemaan.

Pesutilojen patterit pidetään aina auki, jotta tilat kuivuvat. Myös märkätiloihin asennettu lattialämmitys pidetään aina päällä, koska se pitää lattian kuivana ja estää omalta osaltaan kosteusvaurioiden syntyä. Jos lämpötila nousee liian kuumaksi, sitä voi alentaa.

Ota yhteyttä huoltoon tai kotitalosi talomestariin esimerkiksi OmaSATOn kautta, jos termostaattien säätämisestä huolimatta kodissasi on jatkuvasti liian kylmä tai kuuma tai pattereista kuuluu lorinaa, suhinaa tai venttiilistä valuu vettä. Jos patteri ei lämpene, huoltoyhtiö hoitaa pattereiden ilmaukset.

Sisäilma vaihtuu kahden tunnin välein

Asunnon sisäilman pitäisi nykymääräysten mukaan vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Poistoilmaventtiilien kautta huoneistosta poistuvat epäpuhtaudet ja kosteus. Poistoilmaventtiilejä on keittiössä, wc:ssä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa. Älä itse muuta poistoilmaventtiilien säätöjä.

Raikasta, korvaavaa tuloilmaa virtaa huoneistoon ulkoseinään tai ikkunakarmiin sijoitetuista korvausilmaventtiileistä tai ikkunoista, joiden yläreunaan ei ole kokonaan laitettu ikkunatiivistettä.

Tutustu fiksuihin lämpötila- ja sisäilmavinkkeihin Motivan sivuilla »

Kotona on liian kuuma, mitä teen?

Kesän helteet tunkevat sisälle ja kotona on hikoiluttavan kuuma? Ota ylös nämä vinkit:

Tuuleta aamulla ja illalla. Tuuletin kannattaa sijoittaa avoimen ikkunan eteen, jolloin viileämpi ilma pääsee paremmin sisälle. Laita kaihtimet yläasentoon ja pidä verhot suljettuna myös silloin, kun aurinko ei paista suoraan ikkunoihin. Ripusta pimennysverhot, jos et saa nukuttua valoisten öiden vuoksi.

Suosi luonnonmateriaaleja, jotka eivät hiosta. Näitä ovat esimerkiksi puuvilla, perkaali ja pellava. Luonnonmateriaalista tehdyt petivaatteet sekä vaatteet ovat mukavat helteellä, sillä ne imevät kosteutta, eivät tartu ihoon ja hengittävät päällä. Vältä tekokuituja, sillä ne hiostavat.

Muista myös lemmikin tarpeet! Laita lemmikin peti varjoisaan paikkaan ja älä unohda täyttää vesikuppia tasaisin väliajoin.

Vältä kuumia suihkuja ja pitkiä saunailtoja. Kylpyhuoneen höyry ja kosteus pahentavat kodin kuumuutta entisestään. Jos mahdollista, älä pidä sähkölaitteita, kuten televisiota tai tietokonetta pitkään päällä, sillä ne lämmittävät huoneita. Kun valmistat ruokaa, suosi hellaa uunin sijasta.

Hellesäällä huoltyhtiöt ja talomestarit saavat paljon yhteydenottoja. Kokonaisen kotitalon viilentäminen on kuitenkin mahdotonta, jos talossa ei ole koneellista viilennystä.

Jos kotisi lämpötila nousee yli 32 asteen, otathan yhteyttä kotitalosi palvelupäällikköön tai isännöitsijään.

Mitä SATO tekee ympäristön hyväksi?

Tiesitkö, että kiinteistöt tuottavat noin 30 prosenttia koko maailman kasvihuonepäästöistä ja vastaavat noin 40 prosentista energian kulutuksesta?

Kotona