Miten voin varautua paremmin kotitaloni poikkeustilanteisiin?
Tutustu pelastussuunnitelmaan

Turvallisuus on jokaisen oikeus ja velvollisuus. Sinunkin kotitaloosi on laadittu pelastussuunnitelma, jonka lukemalla osaat valmistautua erilaisiin yllättäviin tilanteisiin kotona ja pihapiirissä.

SATOn taloissa pelastussuunnittelma on nyt entistä useammin sähköisessä muodossa. Oman talosi pelastussuunnitelman löydät syöttämällä katuosoitteesi Ota yhteyttä -sivulle. Avautuvalla sivulla pelastussuunnitelma on linkkinä Talon tiedot -otsikon alla.

Jos talossasi ei ole vielä sähköistä pelastussuunnitelmaa, etkä ole siihen paperilla tutustunut, voit pyytää sen palvelupäälliköltä/isännöitsijältäsi. Heidän velvollisuutensa on jakaa paperinen pelastussuunnitelma kaikkiin talon asuntoihin.

Pidämme pelastussuunnitelmat ajan tasalla, ja suosittelemme, että tutustut omaasi aina tasaisin väliajoin.

Pidä huolta paloturvallisuudesta
  1. Kodissasi tulee lain mukaan olla palovaroitin. Varoittimen hankinta, testaus sekä paristojen vaihto ovat lain mukaan sinun vastuullasi. Jos olet tulipalon sattuessa nukkumassa, varoitin antaa sinulle 2-3 minuuttia lisäaikaa pelastautua palavasta asunnosta.

  2. Asenna palovaroittimet keskelle kattoa joka huoneeseen (paitsi keittiöön ja kylpyhuoneeseen). Yksi varoitin 60 neliötä kohden riittää. Testaa palovaroittimet säännöllisesti: tee testaamisesta uusi rutiini siivouksen oheen.

  3. Pidä liesi ja sen ympäristö siistinä, äläkä koskaan säilytä lieden päällä mitään. Jos kodissasi on lapsia tai lemmikkejä, kannattaa hankkia hellaan nuppisuojus, joka estää lieden ja uunin käynnistymisen vahingossa.

  4. Sijoita valaisimet turvallisesti: varmista, etteivät lamput pääse kaatumaan esimerkiksi sohvalle tai sängylle. Ole erityisen tarkkana herkästi kuumenevien halogeenien kanssa.

  5. Pyhitä sauna saunomiselle. Älä koskaan säilytä saunassa ylimääräistä tavaraa, äläkä kuivata siellä pyykkiä. Jos kiuas käynnistyy esimerkiksi teknisen vian takia, voivat seuraukset olla hengenvaaralliset, jos kiukaan lähellä on helposti syttyviä materiaaleja.

  6. Asettele kynttilät turvalliseen paikkaan, jossa ne eivät pääse kaatumaan. Älä jätä kynttilää palamaan yksin. Parvekkeella ei saa polttaa ulkotulia ja tupakkaa saa tuprutella vain siellä, missä talosi säännöt sallivat.