Mitä eroa on tulo- ja muuttoilmoituksella?

Muutto- ja tuloilmoitus ovat kaksi eri asiaa, mutta molemmat yhtä tärkeitä. Muuttoilmoitus tehdään Väestörekisterikeskukseen, kun taas tuloilmoitus tehdään asuintalon huoltoyhtiölle.

Väestörekisteriin tehdystä muuttoilmoituksesta menee yhdellä kertaa tieto myös maistraatille ja Postille. Virallinen muuttoilmoitus tulee tehdä viimeistään viikon kuluttua muutosta. Voi tehdä sen Postin sivuilla tai hakea paperisen muuttoilmoituksen täytettäväksesi postista tai maistraatista.

Osoitteenmuutos ja jälleenlähettämissopimus Postin kanssa on maksuton kuukauden ajan. Jos haluat jatkaa jälleenlähettämistä pidempään, palvelu muuttuu maksulliseksi. Postista saat myös osoitteenmuutospostikortteja. Muista ilmoittaa osoitteenmuutoksesta muun muassa lehtitilauksille, pankille, vakuutusyhtiölle ja muille tarvittaville tahoille. Monet viranomaiset saavat tiedon osoitteenmuutoksesta suoraan väestörekisteristä tai Postilta. Lue lisätietoja ja ohjeita Postin sivuilta.

Tuloilmoituksen pääset usein tekemään kotitalosi huoltoyhtiön nettisivujen kautta. Tuloilmoituksen avulla huolto pääsee kirjaamaan sinut ja muut asuntoon muuttajat talon asukkaiksi. Muista kuitenkin, että tuloilmoitus ei korvaa lakisääteistä muuttoilmoitusta, vaan se tulee hoitaa erikseen. Harmillisesti osa huoltoyhtiöistä käyttää tuloilmoituksesta nimitystä "Muuttoilmoitus", mikä on omiaan sekoittamaan muuttajan ajatukset.

Etkö löytänyt tuloilmoitusta huoltoyhtiön sivuilta? Tulosta tuloilmoitus »

Jos tarvitset apua ilmoitusviidakossa tai haluat, että nimesi vaihdetaan nimitaululle ja oveen, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.