Mistä asunnon vuokra koostuu ja mitä teen, jos minulla on maksuvaikeuksia?

SATOn asuntojen vuokrissa pyritään siihen, että vuokran hinta ja asunnon laatu ovat tasapainossa. Korkotuki- ja vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat määräytyvät markkinahintojen perusteella ja aravavuokra-asunnoissa omakustannusperiaatteella. Aravatalojen kesken käytössä on vuokrantasaus, jolla vuokrat määritellään eri talojen kesken.

Vuokrissa ennakoidaan myös taloihin pitkällä tähtäimellä tulevat korjaustarpeet.

Vuokratarkistustiedot ja maksukooste vuosittain

Lähetämme vuokrantarkistustiedon ja maksukoosteen vuosittain postitse kaikkiin vuokra-asuntoihin. Vuokranmaksukoosteesta selviävät kaikki vuokran maksamiseen liittyvät tarpeelliset tiedot, kuten vuokranantajayhtiön nimi, vuokran määrä, sen alkamisajankohta sekä vuokranmaksuun liittyvät tarkemmat tiedot (muun muassa tili- ja viitenumero ja maksupäivä).

SATO ei lähetä uutta vuokranmaksulaskua joka kuukausi, vaan vuokranmaksukooste toimii laskuna koko vuoden. Lähetämme uuden koosteen vain, jos tietoihin tulee muutoksia. Kaikki vuokranmaksukoosteen tiedot ovat voimassa siihen asti, kunnes lähetämme sinulle uuden vastaavan koosteen, pääsääntöisesti kerran vuodessa.

Vuokrantarkistuksen perusteet löytyvät vuokrasopimuksestasi. Uuden vuokran määrään vaikuttavat muun muassa talon ylläpitokustannukset sekä markkinahinnat. Vuokrantarkistuksissa huomioidaan esimerkiksi kiinteistön omat hoitokustannukset, asuntokohtaiset erot sekä alueellinen vuokrataso. Lisäksi vuokrantarkistukset perustuvat vuokrasopimuksen ehtoihin.

Maksu ajallaan ja oikeilla tiedoilla

Noudata maksuissa SATOn lähettämiä eräpäiviä ja tietoja (esimerkiksi viitenumero), jotta maksusuoritus kirjautuu oikein. Vuokranmaksun eräpäivä on joka kuukauden 2. päivä.

Hyödynnä myös E-laskua, jolla saat omaan verkkopankkiisi kuukausittain tiedot vuokranmaksua varten ja pääset maksamaan vuokran suoraan verkkopankista. E-laskun etuna on, että tarvittavat vuokranmaksutiedot ovat aina ajan tasalla ja valmiina verkkolaskulla. E-laskun voit tilata oman verkkopankkisi kautta.

Muista merkitä laskuun laskuttajayhtiöksi SATO-Konserniyhtiöt/SATO Oyj

Lisätietoja e-laskusta Finanssiala ry:n sivuilta »

SATO käyttää perintätoimistona Ropo Capitalia. Jos maksusi viivästyy, Ropo Capital lähettää sinulle maksumuistutuksen erääntyneestä summasta. Jos laiminlyöt vuokranmaksusi perinnästä huolimatta, voi Ropo Capital jättää haastehakemuksen käräjäoikeuteen.

Jos haluat keskustella maksutilanteestasi, otathan yhteyttä Ropo Capitalin asiakaspalveluun:
Ropo Online-palvelu tai p. 09 4246 1304 (ma-pe klo 8-20 ja la klo 10-15).

Helsingin kaupungin alueella on ongelmatilanteissa mahdollista saada neuvoja Helsingin kaupungin asumisneuvojilta.

Tarkista mahdollisuus asumistukeen

Tarkista onko sinulla mahdollisuus saada tukea asumiskustannuksiin. Kelan sivuilla olevalla asumistukilaskurilla voit laskea, oletko oikeutettu tukeen, ja voit myös täyttää tukihakemuksen.

Vuokrasopimuksessa voidaan sopia, että Kela maksaa mahdollisen asumistuen suoraan SATOlle. Tällöin sinä maksat SATOlle vain vuokran ja tuen välisen erotuksen.

Asumistukiasioissa SATOlla on käytössä sähköinen tiedonsiirto KELAn kanssa. Tiedonsiirto koskee kaikkia asumisen tukia. SATOn asiakkaana sinun ei tarvitse toimittaa KELAan asumista koskevia liitteitä hakiessasi uutta asumistukea tai tuen tarkistamista. KELA hakee tarvittavat tiedot sähköisesti SATOn tietojärjestelmästä.

Sähköisesti välitettäviin tietoihin kuuluvat tiedot vuokrasopimuksesta, asumismenoista sekä maksutiedot vuokran maksamiseksi suoraan vuokranantajalle. Lisäksi KELA saa tiedon kiinteistöllä suoritetuista peruskorjauksista. Sähköinen tiedonsiirto auttaa varmistamaan KELAlle toimitettavien tietojen oikeellisuuden.