Makuusopesta on moneksi – viisi tapaa sisustaa alkovi

Perinteisesti nukkumatilaksi mielletty alkovi taipuu myös moneen muuhun käyttötarkoitukseen. Mitä jos sisustaisit kotisi alkoviin tunnelmallisen kirjastonurkkauksen tai kutsuvan leikkitilan perheen pienimmille?

Alkovi on jälleen haluttu ominaisuus asunnossa, ja ihmekös tuo, sillä se tuo kodin tilaratkaisuihin monipuolisuutta. Pienessä kodissa se tarjoaa yksityisyyttä ja omaa rauhaa, suuremmassa vaikkapa rauhallisen paikan etätyölle tai harrastuksille. Alkovi myös mahdollistaa edullisemman vuokralla asumisen pienemmissä neliöissä esimerkiksi opiskelijapariskunnalle.

Koska alkovi on aina osa jotakin toista tilaa, sen sisustamisessa kannattaa miettiä kokonaisuutta. Kun alkovin sisustus sointuu asunnon muuhun värimaailmaan ja tyyliin, kodin ilme pysyy seesteisenä ja viihtyisänä.

1. Soma leikkitila lapsille

Herkulliset värit ja lasten koon mukaan mitoitetut kalusteet tekevät leikkinurkkauksesta viihtyisän ja toimivan.

Suureen alkoviin sisustetussa leikkinurkkauksessa on reilusti tilaa niin leluille kuin leikille. Alkovissa touhuavia lapsia on myös helppo pitää silmällä esimerkiksi telkkaria katsellessa tai kokkaillessa.

Kun valitset leikkitilaan tukevat ja riittävän matalat kalusteet, lapset ylettyvät leluihin ja kirjoihin helposti ja turvallisesti.

Tavarat pysyvät järjestyksessä söpöissä säilytyslaatikoissa, joihin nuket, pikkuautot ja pelit saa helposti kerättyä leikkien päätteeksi.

Lapset tunnetusti rakastavat värejä, ja vuokra-asunnon seiniin voit vuokranantajan luvalla sutia lasten lempisävyt. Esimerkiksi SATOn sisustusvärikartassa on useita lastenhuoneeseen sopivia vaihtoehtoja, kuten takaseinän vihreä V447 Serpentiini ja etualalla näkyvä keltainen F306 Sorbetti.

2. Tunnelmallinen lukunurkkaus

Mukava nojatuoli ja hyvä lukuvalo ovat kotikirjaston kulmakivet.

Kirjastonurkkaus on lukutoukan unelma, jonka voi näppärästi toteuttaa pienenkin kodin alkoviin. Kotoisassa pesässä rentoudut vapaa-ajalla paitsi lukuharrastuksen myös vaikkapa käsitöiden tai musiikin kuuntelun parissa.

Ryhdikäs ja jykevä kirjahylly tuo tilaan kodikkuutta ja tarjoaa mukavasti säilytystilaa kirjoille sekä sisustusesineille. Kutsuvan kokonaisuuden kruunaa tyylikäs ja mukava nojatuoli. Koska alkovi on kodin muita tiloja hämärämpi, muista hankkia sinne laadukas lukuvalo, jotta voit nauttia lempikirjoistasi ympäri vuorokauden.

3. Toimiva etätyöpiste

Työpisteen voi sijoittaa alkoviin myös pienessä kodissa.

Työn ja vapaa-ajan erottaminen on helpompaa, kun sijoitat työpisteesi erilleen kodin muista tiloista ja toiminnoista.

Jos erillistä työhuonetta ei kuitenkaan ole, kannattaa ottaa kodin alkovi hyötykäyttöön.

Tämä ratkaisu toimii loistavasti yksiössäkin, jos sänkysi toimii päiväsaikaan sohvana tai nukut yösi laadukkaalla vuodesohvalla.

Muista kiinnittää erityistä huomiota työpisteen valaistukseen, jotta työskentelyolosuhteet ovat hyvät vuorokaudenajasta riippumatta.

4. Tyylikäs ruokailutila

Tehosteseinä ja leikkokukat piristävät alkoviin sijoitettua ruokailutilaa.

Keittiön vieressä sijaitseva tilava alkovi on oiva paikka ruokapöydälle. Kun valitset pyöreän pöydän, tilan ilme pysyy ilmavana ja ruokailuryhmän ympärillä on helppo kulkea.

Alkovin takaseinälle voit sijoittaa seinähyllyt, senkin tai vaikka molemmat - saat reilusti säilytystilaa esimerkiksi viinilaseille ja kattaustarvikkeille. Ikkunaton, hieman hämärä tila herää eloon kauniin tehosteseinän ansiosta, ja kotoisaa tunnelmaa on helppo lisätä leikkokukilla ja kynttilöillä.

5. Perinteinen makuusoppi

Alkovin takaseinä on maalattu SATOn sisustusvärikartan maalisävyllä X477 Keisarinna.

Alkovin sisustaminen makuutilaksi on tuttu, turvallinen ja taatusti toimiva ratkaisu. Alkovin eteen ripustettu paksu verho pimentää tilan yöunien ajaksi ja tarjoaa kaivattua yksityisyyttä.

Toisaalta alkoviin sijoitettu sänky voi toimia ylimääräisenä sohvana esimerkiksi illanistujaisissa.

Kun valitset tekstiileihin ja seiniin hillittyjä, muuhun sisutukseen sointuvia värisävyjä, kodin yleisilme pysyy raikkaana ja tunnelma rauhallisena. Pehmeät tyynyt ja laadukkaat vuodevaatteet viimeistelevät houkuttelevan ilmeen, ja makuusoppeen on kiva kellahtaa unten maille.