Arjen niksi: Näin peset matot kaupungissa

Kesällä moni pesee mattoja, kun lämpimät kelit hellivät. Vuokra-asunnossa niitä ei voi pestä, sillä tavallinen pesukone ei kestä näin raskasta pyykkiä. Myöskään pesutilojen yhteiset pesukoneet eivät sovi mattojen pesuun. Kokosimme ohjeita, joiden avulla putsaat pienet tahrat kotikonstein ja listasimme pesupaikkoja, jotta pääset pesemään matot vaivattomasti, hygieenisesti ja ympäristöystävällisesti.

Pesutuvan pesukoneissa ei saa pestä mattoja, likaisia työvaatteita tai muuta raskasta pyykkiä, sillä ne voivat rikkoa pesukoneen käyttökelvottomaksi. Vaikka yhteiset pesukoneet ovat tehokkaampia kuin kotitalouksien pyykinpesukoneet, eivät ne kestä mattojen pesemistä. Matto imee itseensä niin moninkertaisen määrän vettä tavalliseen pyykkiin verrattuna, että pesukoneen rummun mekanismi ei kestä sen painoa.

Tavallisia vaatteita pestessä on hyvä muistaa tyhjentää taskut, jotta koneessa ei kilise kolikot tai tärkeät tavarat. Kuitit, nenäliinat ja paperit jättävät jälkeensä vaikeasti pestävää paperihöttöä.

”Olisi ikävää, jos pesukoneet olisivat rikki ja asukkaat eivät pääsisi käyttämään niitä silloin, kun olisi tarvetta”, kertoo SATOn palvelupäällikkö Matias Peltonen.

Mattoja ei myöskään saa pestä pesutuvan, muiden yhteisten tilojen tai parvekkeen lattialla. Lattia ei ole hygieeninen paikka pestä mattoja ja lattialla peseminen aiheuttaa liukastumisvaaran.

Pesutupa ja kuivaushuone ovat tarkoitettu tavallisen pyykin pesemiseen. Jotta pesutupa sekä kuivaushuone palvelisivat kaikkien arkea, tulee tilat varata etukäteen.

”Tärkeintä on noudattaa varausvuoroja, jotta kaikki saavat käyttää ajallaan pesukoneita tai kuivaushuonetta”, Matias kertoo.

”Kun olet käyttänyt tiloja, muistathan viedä omat roskat pois!”, Matias lisää.

Puhdista pienet tahrat kotikonstein

Pienet tahrat eivät välttämättä vaadi koko maton pesemistä, jos toimit ajoissa. Tahran voi pyyhkiä pois ruokasoodasta ja etikasta tehdyn tahnan avulla. Tahnan suhde on 1:1. Esimerkiksi ruokalusikallinen molempia kattaa pienen tahran. Anna tahnan vaikuttaa ainakin kymmenen minuuttia ja pyyhi se pois kostealla liinalla. Varo hankaamista, sillä se saattaa levittää tahraa entisestään.

Voit raikastaa tunkkaista mattoa ripottelemalla ruokasoodaa sen päälle. Anna ruokasoodan vaikuttaa noin kymmenen minuuttia ja imuroi matto kauttaaltaan. Voit halutessasi jättää ruokasoodan vaikuttamaan yön yli. Tämä kikka sopii myös auton lattiamattoihin, sillä ruokasooda ei jätä mitään jälkiä.

Kurkkaa muut ekologiset siivousvinkit täältä!

Imuroi matot tasaisin väliajoin

Matot kannattaa imuroida aina silloin, kun imuroit lattioita. Imurointi on myös tehokkaampaa kuin tamppaaminen, sillä tamppaamisessa pöly voi laskeutua takaisin mattoon. Jos haluat tampata matot, kannattaa se tehdä kerran vuodessa. Todennäköisesti sinunkin kotitalosi pihalta löytyy kaikkien asukkaiden käyttöön tarkoitettu mattoteline. Jos kämppäkaverinasi on kissa, koira tai muu karvainen kaveri, voi mattoa tampata useammin.

Lemmikin omistajalle vinkki: hanki imuriin lisäosa, joka on tarkoitettu lemmikin karvan poistamiseen matosta ja kankaasta.

Matias muistuttaa, että parvekkeella mattoja ei saa tampata, tuulettaa tai kuivattaa:

”Matoista irtoaa roskia ja pölyä, jotka sitten laskeutuvat alakerran parvekkeelle tai maahan. Pahimmillaan matto voi tippua parvekkeelta. Turvallisuuden vuoksi onkin hyvä käyttää oman kotitalon tamppaustelinettä.”

Mattolaiturit ja muut matonpesupaikat

Vaikka vuokrakodissa ei saakaan pestä mattoja, on pääkaupunkiseudulla onneksi monta yleistä tunnelmallista matonpesupaikkaa:

  • Helsinki: Herttoniemi, Hevossalmi, Humallahti, Katajannokka, Lauttasaari, Marjaniemi, Pukinmäki
  • Espoo: Tapiola, Suomenoja, Kilo, Kirkkojärvi, Olarinluoma, Niipperinkuja ja Soukka
  • Vantaa: Martinlaakso, Myyrmäki, Vapaala, Tikkurila, Korso ja Hakunila

Lisää tietoa löydät linkkien takaa! Jos et asu pääkaupunkiseudulla, kannattaa oman kaupunkisi sivuilta kurkata alueen matonpesupaikat.

Matto on erittäin likainen, mitä teen?

Jos matto tarvitsee enemmän kuin paikallisen tahranpoiston tai et saa sitä itse pestyä kunnolla mattojenpesupaikalla, kannattaa matto viedä pesulaan. Pesulassa matto käsitellään materiaalin mukaan ja pestään oikein.

Kuvassa valoisa koti Reimarlassa. Etualalla on vaalea matto ja vaaleanharmaa sohva. Taustalla valkoinen keittiö.

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin