Arjen niksi: Näin peset matot kaupungissa

Kesä saa ihmisen mattojenpesugeenin aktivoitumaan. Vuokra-asunnossa mattoja ei kuitenkaan voi pestä, sillä tavallinen pesukone ei kestä niin raskasta pyykkiä. Myöskään pesutuvan pesukoneet eivät sovi mattojen pesuun. Kokosimme ohjeet, joiden avulla putsaat pienet tahrat kotikonstein ja listasimme pesupaikat, jotta pääset puunaamaan matot ja ryijyt vaivattomasti ja ympäristöystävällisesti.

Pesutuvan pesukoneissa ei saa pestä mattoja, ryijyjä, likaisia työvaatteita tai muuta raskasta pyykkiä, sillä ne voivat rikkoa pesukoneen käyttökelvottomaksi. Matto imee itseensä niin moninkertaisen määrän vettä tavalliseen pyykkiin verrattuna, että jykevämmänkään pesukoneen rummun mekanismi ei kestä sen painoa.

”Olisi ikävää, jos pesukoneet olisivat rikki ja asukkaat eivät pääsisi käyttämään niitä silloin, kun olisi tarvetta”, huomauttaa SATOn palvelupäällikkö Matias Peltonen.

Mattoja ei myöskään saa pestä pesutuvan, muiden yhteisten tilojen tai parvekkeen lattialla. Lattia ei ole hygieeninen paikka pestä mattoja ja pesuaine aiheuttaa selkeän liukastumisvaaran.

”Pesutupa ja kuivaushuone ovat tarkoitettu tavallisen pyykin pesemiseen. Tärkeintä on noudattaa varausvuoroja, jotta kaikki saavat pyykätä itselleen sopivana aikana”, Matias kertoo ja lisää: ”Kun olet käyttänyt tiloja, muistathan viedä omat roskat pois."

Imuroi matot tasaisin väliajoin

Niin tylsää kuin se siivouksesta vähän välittävän mielestä onkin, selviää mattojenkin kanssa sitä vähemmällä mitä paremmin hoitaa normaalin viikkosiivouksen. Matot kannattaa siis imuroida aina silloin, kun imuroit lattioita. Imurointi on myös tehokkaampaa kuin tamppaaminen, sillä tamppaamisessa pöly voi laskeutua takaisin mattoon.

Lähikuva imuroinnista. Lattialla räsymatto ja taustalla keittiön kaapistot.

Jos haluat tampata matot, kannattaa se tehdä kerran vuodessa. Todennäköisesti sinunkin kotitalosi pihalta löytyy kaikkien asukkaiden käyttöön tarkoitettu mattoteline.

Matias muistuttaakin, että parvekkeella mattoja ei saa tampata, tuulettaa tai kuivattaa: ”Matoista irtoaa roskia ja pölyä, jotka sitten laskeutuvat alakerran partsille tai maahan. Pahimmillaan matto voi tippua parvekkeelta. Turvallisuuden vuoksi onkin hyvä käyttää oman kotitalon tamppaustelinettä.”

Vinkki lemmikin omistajalle

Hanki imuriin lisäosa, joka on tarkoitettu lemmikin karvan poistamiseen matosta ja kankaasta. Esimerkiksi Electroluxilla on kaksikin tehokasta suulaketta lemmikinomistajan avuksi. Ja jos kämppäkaverinasi on kissa, koira tai muu karvainen kaveri, voi mattoa totta kai tampata useamminkin kuin kerran vuodessa

Puhdista pienet tahrat matosta kotikonstein

Pienet tahrat eivät välttämättä vaadi koko maton pesemistä, jos toimit ajoissa. Tahran voi pyyhkiä pois ruokasoodasta ja etikasta tehdyn tahnan avulla. Tahnan suhde on 1:1. Esimerkiksi ruokalusikallinen molempia kattaa pienen tahran. Anna tahnan vaikuttaa ainakin kymmenen minuuttia ja pyyhi se pois kostealla liinalla.

Varo hankaamista, sillä se saattaa levittää tahraa entisestään.

Voit raikastaa tunkkaista mattoa ripottelemalla ruokasoodaa sen päälle. Anna ruokasoodan vaikuttaa noin kymmenen minuuttia ja imuroi matto kauttaaltaan. Voit halutessasi jättää ruokasoodan vaikuttamaan yön yli. Tämä kikka sopii myös auton lattiamattoihin, sillä etenkään jauhemuodossaan ruokasooda ei jätä jälkiä.

Mattolaiturit ja muut matonpesupaikat

Vaikka vuokrakodissa ei saakaan pestä mattoja, on pääkaupunkiseudulla onneksi monta yleistä tunnelmallista matonpesupaikkaa:

  • Helsinki: Herttoniemi, Hevossalmi, Humallahti, Katajannokka, Lauttasaari, Marjaniemi, Pukinmäki
  • Espoo: Tapiola, Suomenoja, Kilo, Kirkkojärvi, Olarinluoma, Niipperinkuja ja Soukka
  • Vantaa: Martinlaakso, Myyrmäki, Vapaala, Tikkurila, Korso ja Hakunila
  • Kirkkonummi: Veikkola, Tolsa, Gesterby ja Kantvik

Lisää tietoa löydät linkkien takaa! Jos et asu pääkaupunkiseudulla, kannattaa oman kaupunkisi sivuilta kurkata alueen matonpesupaikat.

Matto on erittäin likainen, mitä teen?

Jos matto tarvitsee enemmän kuin paikallisen tahranpoiston tai et saa sitä itse pestyä kunnolla mattojenpesupaikalla, kannattaa matto viedä pesulaan. Pesulassa matto käsitellään materiaalin mukaan ja pestään oikein, ja esimerkiksi hienoille silkki- ja karvalankamatoille pesula on se ainoa oikea putsauspaikka. Mattoja kuljettaa ja pesee esimerkiksi Mattopesula Pesumesta.