DIY: Kaunis ja helppo valokoriste parvekkeelle

Pimenevät syysillat kutsuvat koristelemaan vuokra-asunnon parvekkeen valoilla. Ihana tunnelmavalo on helppo ja edullinen tehdä itse, etkä tarvitse siihen muuta kuin narua, säänkestävää LED-valonauhaa ja paksun oksan, jonka löydät luonnossa kävellessäsi.

Tämän kauniin valokoristeen suunnitteli ja askarteli SATOn tuotekehityksen ja hankinnan asiantuntija Jonna Röynä

1. Kuivata oksa huolellisesti

Etsi metsästä tai rannalta maahan tippunut paksu oksa. Voit käyttää myös teko- ja koristeoksia, joita löytyy kukkakaupasta tai sisustusliikkeestä.

”Jos teet aidosta oksasta valokoristeen, anna sen kuivahtaa viikon verran kylpyhuoneen lämpöisellä lattialla ennen käyttöä”, Jonna ohjeistaa.

Kuivaaminen on tärkeää, sillä oksa voi sellaisenaan jättää jälkiä kodin pintoihin.

"Oksa on kuivunut kauttaaltaan, kun se on painoltaan puolet kevyempi kuin löydettäessä”, hän lisää.

Sido yksi pitkä naru tai nauha oksan päihin niin, että oksa jää roikkumaan vaakatasossa. Narun voi koristella helmillä tai korvata makrameepunoksella.

2. Ripusta valot

Kiedo oksan ympärille ledivalo tai -nauha. Voit valita monista kauniista väreistä ja lämpötiloista sopivan ledinauhan. Esimerkiksi lämminsävyinen ledivalo tuo tunnelmallisen hehkun parvekkeelle. Ripusta oksaan värikkäitä valoja, niin saat näyttävän joulukoristeen.

Parvekkeen seinällä roikkuu oksakoriste, johon on kierretty lämminsävyistä ledinauhaa.
Valokoriste valaisee parvekkeen kauniisti iltahämärässä.

3. Koristele parveke uudella valolla

Asettele valmis koriste parvekkeen kuivaustelineeseen. Valonauha sähköjohdolla kannattaa ripustaa siten, että sähköpiuha kulkee oksan päästä pistokkeeseen. Näin johto ei jää rumasti roikkumaan keskelle koristetta.

Jos koristetta ei voi ripustaa, voi oksan asetella koristamaan pöytää tai hyllyä parvekkeella tai sisätiloissakin.

Miten kiinnitän valot parvekkeella?

”Huomaathan, että SATOkodin parvekkeen seiniin tai kattoon ei saa porata reikiä”, muistuttaa SATOn rakennuttajapäällikkö Jari Kiesilä.

Jos haluat ripustaa koriste-esineitä tai valoja, voit laittaa ne roikkumaan parvekkeen kuivaustelineestä. Joskus vanhemmilta parvekkeilta saattaa löytyä seinään hakattu vanha naula tai koukku, joita voit tietenkin hyödyntää.

Valonauhan voi ripustaa parvekkeen kaiteeseen, kunhan valot eivät mene naapurin puolelle tai lennä tuulen mukana. Kaiteeseen ei saa porata mitään kiinni. Muistathan myös, että parvekelasit pitää pystyä sulkemaan tarvittaessa. Ethän siis laita lasien väliin koristeita.

Kaikissa parvekkeissa ei ole pistokkeita, joten patteri- ja ledivalot ovat ainoa ratkaisu. Ledivalot ovat vastuullinen valinta ja ne näyttävät kauniilta syksyn iltahämärässä. Muista kuitenkin valita säänkestävät valot.

”Jatkojohtoa ei saa vetää parvekeoven välistä. Jos oven välissä on jotain ylimääräistä, se voi pitkällä aikavälillä vaikuttaa oven ilmatiiveyteen. Lisäksi johto voi mennä rikki ja aiheuttaa tulipaloriskin”, Jari lisää.

Valokoriste on nopea tehdä ja se kestää aikaa ja erilaisia sisustustyylejä. Voit vaihdella valoja kauden mukaan ja kokeilla uusia yhdistelmiä. Poimi siis seuraavalta kävelylenkiltä tippunut oksa ja koristele parvekkeesi tunnelmallisesti itsetehdyllä valokoristeella.