Arjen niksi: Näin peset ikkunat etikalla ja ruokasoodalla

Auringon paljastaessa likatahrat vuokrakotisi ikkunoissa, on aika putsata pois siitepölyt ja sormenjäljet. Ikkunanpesua varten ei tarvitse rynnistää kauppaan ostamaan kalliita, luontoa kuormittavia pesuaineita, vaan voit luottaa luonnolliseen tehoyhdistelmään: etikkaan ja veteen.

Ennen ikkunoiden pesua

Ikkunoiden pesemistä varten tarvitset ämpärin, puhtaan liinan, hanskat, ikkunalastan, etikkaa ja vettä. Sinun ei tarvitse hankkia kallista laitetta - yksinkertainen ikkunalasta riittää.

Suojaa lattiat lialta ja kosteudelta levittämällä pyyhe ikkunoiden eteen.

Ikkunoiden pesemiseen paras sää on harmaa ja pilvinen. Aurinko ja lämmin ilma kuivattavat lasipinnat nopeasti kesken pesun, ja jättävät jälkeensä rumat rannut.

Etikka ja vesi takaavat puhtaat ikkunat

Etikka-vesiseos on vaivaton tehdä. Suhde on kaksi litraa vettä ja kolme ruokalusikallista etikkaa. Muistathan vaihtaa pesuveden, kun se muuttuu harmaaksi. Näin et vahingossa pese ikkunoita likaisella vedellä ja aiheuta itsellesi lisää pestävää.

Pyyhi lastalla vaaka- tai pystysuunnassa karmista karmiin. Jos ikkuna on kovin likainen, pyyhi lasta välillä puhtaaseen kuivaan liinaan.

Sitkeät tahrat pois ruokasoodalla

Jos tahrat eivät tunnu irtoavan, lisää pesuveteen ruokasoodaa. Tarvitset kaksi teelusikallista ruokasoodaa kahteen litraan vettä.

Jos tahra on oikein hanakasti kiinni ikkunassa, voit tehdä ruokasoodasta myös tehokkaan tahnan. Sekoita erilliseen astiaan yksi teelusikallinen ruokasoodaa kahteen teelusikalliseen vettä. Anna seoksen kuplia hetken. Tämän jälkeen voit painella sienellä tai liinalla kuplivan seoksen suoraan tahran päälle. Kun seos on saanut vaikuttaa noin 10 minuuttia, voit pyyhkiä sen kostealla liinalla.

Älä kuitenkaan hankaa tahnalla vuokra-asunnon ikkunaa, ettei siihen jää naarmuja.

Raikasta sitruunalla

Kirpeä sitruuna ja etikka sopivat hyvin yhteen. Purista puolikkaan sitruunan mehu pesuveteen ja nauti raikkaasta tuoksusta pesuhetken jälkeen. Puristetun sitruunan lopun voit laittaa yöksi jääkaappiin taistelemaan kaapin ummehtuneita hajuja vastaan. Aamulla sitruuna sitten biojätteeseen ja jääkaapin avaaminen on elämys!

Viimeistely

Viimeistele ikkunanpesu pyyhkimällä ikkunakarmit ja -listat. Pyyhi kostealla liinalla kohdat, joihin on tullut roiskeita pesun yhteydessä. Muistathan, että maalipinnat eivät kestä kovaa hankaamista. Kevyt pyyhkiminen siis riittää. Kun olet valmis, voit antaa ikkunoiden hetken kuivua. Tämän jälkeen tärkein tehtäväsi on nauttia ihanan puhtaista ja kirkkaista ikkunoista.

Lähteet: Martat, SINI ja Kodin Kuvalehti