Arjen niksi: Näin peset ikkunat etikalla ja ruokasoodalla

Auringon paljastaessa likatahrat vuokrakotisi ikkunoissa, on aika pestä ikkunat siitepölystä ja sormenjäljistä. Ikkunanpesua varten ei tarvitse rynnistää kauppaan ostamaan kalliita, luontoa kuormittavia pesuaineita, vaan voit luottaa luonnolliseen tehoyhdistelmään - etikkaan ja veteen.

Ennen ikkunoiden pesua

Ikkunoiden pesemistä varten tarvitset ämpärin, puhtaan liinan, hanskat, ikkunalastan, etikkaa ja vettä. Sinun ei tarvitse hankkia kallista laitetta, vaan yksinkertainen ikkunalasta riittää.

Vaikka ulkona olisi kaunis aurinkoinen sää, kannattaa ikkunoiden peseminen jättää pilviselle ja harmaalle päivälle.

Aurinko sekä lämmin ilma kuivattavat ikkunat nopeasti kesken pesun, jolloin ikkunoihin jää rumat rannut. Suojaa lattiat lialta ja kosteudelta levittämällä pyyhe ikkunoiden eteen.

Etikka ja vesi takaavat puhtaat ikkunat

Etikka-vesiseos on vaivaton tehdä. Suhde on kaksi litraa vettä ja kolme ruokalusikallista etikkaa. Muistathan vaihtaa pesuveden, kun se muuttuu harmaaksi. Näin et vahingossa pese ikkunoita likaisella vedellä ja aiheuta itsellesi lisää pestävää. Pyyhi lastalla vaaka- tai pystysuunnassa karmista karmiin. Jos ikkuna on kovin likainen, pyyhi lasta välillä puhtaaseen kuivaan liinaan.

Isä ja poika pesevät yhdessä ikkunoita
Vedellä ja etikalla tulee puhdasta jälkeä

Sitkeät tahrat pois ruokasoodalla

Jos tahrat ovat erittäin sitkeitä, lisää ruokasoodaa pesuveteen. Ruokasooda irrottaa tehokkaasti rasvatahrat, jotka eivät etikalla hievahtaneet. Tarvitset kaksi teelusikallista ruokasoodaa kahteen litraan vettä.

Jos tahra on oikein hanakasti kiinni ikkunassa, voit tehdä ruokasoodasta myös tehokkaan tahnan. Sekoita erilliseen astiaan yksi teelusikallinen ruokasoodaa kahteen teelusikalliseen vettä. Anna seoksen kuplia hetken. Tämän jälkeen voit painella sienellä tai liinalla kuplivan seoksen suoraan tahran päälle. Kun seos on saanut vaikuttaa noin 10 minuuttia, voit pyyhkiä sen kostealla liinalla.

Älä kuitenkaan hankaa tahnalla vuokra-asunnon ikkunaa, ettei siihen jää naarmuja.

Raikasta sitruunalla

Kirpeä sitruuna ja etikka sopivat hyvin yhteen. Purista puolikkaan sitruunan mehu pesuveteen ja nauti raikkaasta tuoksusta, joka leijailee huoneessa. Puristetun sitruunan lopun voit laittaa yöksi jääkaappiin. Se poistaa ummehtuneita hajuja jääkaapista jättäen kaapin ihanan puhtaan tuoksuiseksi.

Kokeile myös tehokasta yleispuhdistusainetta sitruunan ja appelsiinin kuorista »

Viimeistely

Viimeistele ikkunanpesu pyyhkimällä ikkunakarmit ja -listat. Pyyhi kostealla liinalla kohdat, joihin on tullut roiskeita pesun yhteydessä. Muistathan, että maalipinnat eivät kestä kovaa hankaamista. Kevyt pyyhkiminen siis riittää. Kun olet täysin valmis, voit antaa ikkunoiden hetken kuivua. Tämän jälkeen tärkein tehtäväsi on nauttia ihanan puhtaista ja kirkkaista ikkunoista.

Suuret ikkunat tulvivat valoa asuntoon. Takana valkoinen keittiö, jossa on skandinaavinen ruokapöytä. Edessä harmaa tuoli.

Lähteet: Martat, SINI ja Kodin Kuvalehti

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin