Näin pidät kotisi viileänä helteellä

Julkaistu

17.6.2021

Kirjoittaja

Siru Myllymäki

Kuvat

SATO

Kun kesähelteestä tulee kämppis, voi vuokra-asunnossa olla tukalan kuuma. Kokosimme vinkkejä, joiden avulla helpotat hellettä ja vähennät kuumuutta. Ota nämä vinkit talteen!
Verhot ja kaihtimet estämään hellettä

Vaikka aurinkoinen kesäsää onkin ihana, kannattaa sälekaihtimet sekä verhot pitää visusti kiinni kuumimpina päivinä. Aseta kaihtimet yläasentoon, niin estät parhaiten auringonsäteet. Useat pimennysverhotkin estävät helteen pääsyn sisälle. Pimennysverhot auttavat myös niitä, jotka eivät saa nukuttua valoisten öiden takia.

Tuuleta aamulla ja yöllä

Paras aika tuulettaa koti on aamuisin tai viileänä yönä. Jos sinulta löytyy tuuletin, aseta se ikkunan eteen. Näin saat kylmää ilmaa joka puolelle huoneeseen. Voit laittaa tuulettimen myös oven läheisyyteen, jolloin tuuletin puhaltaa kuumaa ilmaa poispäin huoneesta. Aseta tuuletin kääntyilemään, jotta se ei puhalla suoraan kasvoihisi ja kuivata kurkkuasi.

Pidä kaihtimet ja verhot kiinni myös silloin, kun aurinko ei paista suoraan ikkunoihin.

Jos sinulta löytyy vesisäiliöllä varustettu tuuletin, muistathan tyhjentää kondenssivesisäiliön. Siirrä laitetta varoen, jotta vesi ei valu säiliön yli lattialle ja aiheuta kosteusvahinkoa.

Kodissa on kuuma ja mikään viilennyskeino ei auta? Laita asiakaspalveluumme viestiä OmaSATOn kautta! Varaudu kuitenkin siihen, että jos kotitalossasi ei ole koneellista viilennystä, ei huoltokaan voi olla avuksi. Jos SATOkotisi lämpötila nousee toistuvasti yli 32 asteen, otathan yhteyttä palvelupäällikköön.

Suosi viilentäviä materiaaleja

Kuumuutta vastaan voi taistella tekstiilien avulla. Pellava, puuvilla ja puuvillaperkaali ovat luonnonmateriaaleja, jotka viilentävät ja pitävät lämmön tasaisena. Luonnonmateriaaleja kannattaakin käyttää petivaatteissa, kuten peitoissa ja lakanoissa.

Esimerkiksi puuvillaperkaali on tiheästi kudottu ja kankaana jämäkkää, minkä vuoksi se ei ole jatkuvasti kiinni ihossa. Pellava puolestaan hengittää, imee kosteutta ja siirtää lämpöä pois, ja on siksi loistava valinta hikoiluun taipuvaiselle nukkujalle. Jos luonnonmateriaali ei sellaisenaan auta kuumuuteen, voit laittaa lakanan ja tyynyliinan hetkeksi pakasteeseen viilenemään.

Makuuhuoneeseen kannattaa hankkia pimennysverhot, jos helle tai valoisuus tekevät nukkumisesta vaikeaa.


Kuumana päivänä on hyvä välttää tekokuiduista tehtyjä vaatteita. Tekokuidut eivät hengitä samalla tavalla kuin luonnonkuidut, joten ne hiostavat päällä. Suosi siis vaatteissakin luonnonmateriaaleja, niin saat helpotusta helteeseen.

Vinkkejä lemmikin avuksi

Kesähelteet vaivaavat usein lemmikkiä. Etsi kodistasi varjoinen paikka, johon voit laittaa lemmikin pedin. Lemmikille on saatavilla myös viilentäviä alustoja. Lisäksi pidä huolta siitä, että vesikuppi on aina täynnä. Lemmikin vesiautomaatti on hyvä vaihtoehto silloin, kun et ole itse paikalla antamassa vettä. Voit myös helpottaa lemmikin oloa viileän pyyhkeen avulla: kastele pyyhe kylmällä vedellä, puristele liika vesi pois ja laita se lemmikin selkään tai niskaan.

Mustaa koiraa rapsutetaan päästä.
Myös lemmikille voi tulla tukala olo kuumalla kelillä!

Kuumuutta kodissa lisäävät:

  • Sähkölaitteet, kuten tietokone ja televisio, jos ne ovat pitkään päällä.
  • Kylpyhuoneen höyry ja kosteus lisäävät kuumuutta, laita siis kylppärin ovi kiinni!
  • Saunominen ja pitkät kuumat suihkut.
  • Uunin käyttäminen

Huomioi ainakin nämä:

  • Tuuleta koti aamuisin tai viileänä yönä.
  • Suosi luonnonmateriaaleja, jotka eivät hiosta.
  • Muista huolehtia lemmikin tarpeista.
Nainen pitää puhelinta kädessään.