Näin ryhdyt kaupunkiviljelijäksi

Julkaistu

26.4.2018

Kirjoittaja

Anna-Kaari Hakkarainen

Kuvat

Inga Tammivuori

Miltä kuulostaa ajatus, että voisit käydä hakemassa tuoreita yrttejä ja meheviä tomaatteja kotitalosi pihalta? Kaupunkiviljely SATOn vuokratalon pihalla on helppoa ja juuri nyt on oikea aika vuodesta sen aloittamiseen. Keräsimme vinkit, joiden avulla pääset alkuun.
1. Tarkastele pihaa

Onko talosi pihalla multa-alustaa tai nurmikkoa, jonka päälle voisi laittaa istutuslaatikoita? Hyvä, niin kutsutut lavakaulukset ovat helppoja pystyttää ja kun niitä laittaa kaksi päällekkäin, multa pysyy pidempään kosteana ja kastelukorkeus on sopiva. Jos pihallasi ei ole sopivaa nurmikkoa, sekään ei haittaa: markkinoilla on erilaisia ruukkuja ja jalallisia istutuslaatikoita.

2. Ole yhteydessä palvelupäällikköön

Ole mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteydessä talosi palvelupäällikköön: voitte yhdessä sopia, koska pidätte asukaskokouksen, johon innokkaat pihaviljelijät voivat tulla mukaan. Kokouksessa voitte sopia, askarteletteko kasvatuslaatikot itse vai ostatteko ne. SATO osallistuu kaupunkiviljelyn kustannuksiin maksamalla muun muassa yrttitaimia, silloin kun mukana on useampia talon asukkaita.

Voit kysellä myös itse naapureiltasi, innostaisiko heitä alkaa viljellä yhdessä: viljely lisää yhteisöllisyyttä ja vihreät yrtit kaunistavat koko pihamaan ilmettä. Kasvien viljely ruukuissa tai istutuslaatikoissa on mukavaa perheen yhteistä puuhaa. Perheen pienimmätkin pääsevät osallistumaan kasvien kasteluun ja näkevät läheltä elämän ihmeen. Sopikaa keskenänne, miten vastuu viljelystä hoidetaan: kasteletteko viljelyksiä esimerkiksi vuoroviikoin?

3. Suunnitelkaa mitä kasvatatte

Pihalla voi kasvattaa kaikkia salaatin aineksia. Yrtit ovat erityisen helppoja kasvattaa. Hyviä kaupunkiviljelyyn sopivia yrttejä ovat esimerkiksi erilaiset basilikat, kuten tummalehtinen basilika ja ananasbasilika, sekä timjami, tilli, anisiiso, lehtipersilja, sitruunamelissa, meirami ja salvia sekä minttu. Salvia on voimakkaan makuinen mutta sopii hyvin esimerkiksi possu- ja grilliruokiin. Erilaiset mintut sopivat kesäjuomiin ja -ruokiin hyvin.

Johonkin lavannurkkaan voi laittaa myös esimerkiksi nopeasti kasvavan uudenseelanninpinaatin ja pensaskirsikkatomaatin, joka pysyy kompaktin pensasmaisena eikä kasva viljelylaatikkoon nähden liian isoksi.

4. Lähtekää ostoksille

Tehkää ostoslista, varatkaa pakettiauto ja lähtekää yhdessä ostoksille. Laskekaa montako lavakaulusta tarvitsette ja paljonko multaa niihin menee. Lavakauluksia kannattaa laittaa kaksi päällekkäin. Kahden lavakauluksen kokonaisuuteen menee yhteensä kahdeksan 45 litran multasäkkiä. Säkit ovat suuria ja painavia, tarvitset pakettiauton ja useamman ihmisen niiden sekä lavakauluksien liikutteluun.

Esimerkiksi puutarhamyymälä Muhevaiselta saa ostettua myös luomulaatuisia yrttitaimia. Yrtit myydään pienissä kasvatuslaatikoissa. Osta myös luomulannoitetta ja suojakangasta viljelylaatikon pohjalle. Kauppalistaan voi lisätä myös kastelukannun, pari istutuslapiota ja puutarhahanskoja kaikille innokkaille istuttajille.

Vinkit antoivat SATOn palvelujohtaja Maria Aspala ja Tapiolan lämmön puistopuutarhuri Hannele Kiuru. Juttusarjan seuraavassa osassa seurataan miten SATOn Pääskylänrinteen kotitalossa kaupunkiviljely lähtee käyntiin.

Löydä sopiva vuokra-asunto SATOlta