Arjen niksi: Näin peset parvekkeen kesäkuntoon

Lämpimien kelien koittaessa vuokra-asunnon parvekkeesta tulee monelle toinen olohuone. Jotta parvekkeella olisi mahdollisimman mukava viettää aikaa, se kannattaa siivota perusteellisesti heti kesän alussa. Näillä vinkeillä onnistut, vaikkei homma olisikaan ennestään tuttu.

1. Tyhjennä parveke ja poista roskat

Aloita siivous pyyhkimällä parvekekalusteet sekä lattiaritilät nihkeällä liinalla. Puhdista myös kasvien ruukut mäntysuopaliuoksella, jotta mahdollisesti talven yli selviytyneet kasvitaudit ja tuholaiset kuolevat. Siirrä sen jälkeen kaikki tavarat pois parvekkeelta ja heitä tekstiilit pesukoneeseen pyörimään siivouksen ajaksi. Lakaise vielä talven aikana parvekkeelle kertyneet lehdet ja roskat pois harjalla tai käytä pölynimuria.

Puhtaalla parvekkeella on kiva hoitaa kesäkukkia.

2. Puhdista lattia- ja seinäpinnat

Parvekkeen pintojen pesuun on varminta valita kullekin materiaalille tarkoitettu pesuaine. Turvallinen ja toimiva vaihtoehto useimmille pinnoille, kuten betonilattialle, on mieto mäntysuopaliuos ja pesuharja.

Käytä vettä säästeliäästi ja pyyhi lattia kostealla mopilla. Näin varmistat, ettei pesuvesi valu vahingossa naapurin parvekkeelle.

Ole varovainen, kun puhdistat parvekkeen seiniä. Niihin kertynyttä likaa kannattaa yrittää puhdistaa varovaisesti harjalla, sillä esimerkiksi vesiohenteisella maalilla maalattu tai liitumainen seinäpinta ei yleensä siedä vesipesua

Anna parvekkeen kuivua kunnolla ennen kuin siirrät tavarat takaisin parvekkeelle. Jätä parvekelasit auki, jos mahdollista, jotta pinnat kuivuvat nopeammin.

Lasitettu parveke on kesän olohuone »

3. Pese ja huolla parvekelasitus

Parvekelasit vaikuttavat paljon parvekkeen yleisilmeeseen, joten niiden pesusta ei kannata lintsata. Työ on kuitenkin hyvä ajoittaa pilviseen päivään, jotta aurinko ei kuivata lasien pintaa raidalliseksi.

Parvekelasituksen pesuun sopii joko ikkunanpesuaine, mieto yleispuhdistusaine tai käsitiskiaine. Välineiksi tarvitset vain sangon pesuvedelle, puhdistusliinan ja hyvän lastan. Varmista, että käyttämäsi välineet ovat puhtaita, jotta pesujäljestä tulee siisti.

Älä kurkottele kaiteen ulkopuolelle laseja pestessäsi, vaan käytä tarvittaessa jatkovartta, joilla ulotut turvallisesti vaikeisiinkin paikkoihin.

Parveke voi parhaimmillaan olla ihana kesäolohuone.

Parvekelaseja ei ole suositeltavaa pitää jatkuvasti auki tai kiinni, sillä ne pysyvät paremmassa kunnossa, kun muistat liikutella niitä säännöllisesti. Näin liukukiskoihin ei pääse kertymään likaa ja roskaa. Liukukiskot on myös syytä puhdistaa aina parvekelasien pesun yhteydessä ja voidella tarvittaessa.

Arjen niksi: Viisi vinkkiä kevätsiivoukseen »

4. Tutustu talon sääntöihin ennen kuin sisustat

Puhdas parveke innostaa usein myös vuokrakodin asukkaan sisustuspuuhiin. Kauniit parvekekalusteet, parvekekukat, tekstiilit ja lyhdyt ovatkin oivallisia tapoja piristää parvekkeen ilmettä helposti ja nopeasti.

Muistathan kuitenkin, ettei kaikkia parvekkeen sisustusratkaisuja voi toteuttaa omin luvin. Ennen kuin alat suunnitella parvekepuutarhaasi ja kiinnität esimerkiksi koukkuja amppeleille tai riippukeinulle, muista tutustua kotitalosi sääntöihin ja ohjeistuksiin. Esimerkiksi kukkalaatikot täytyy sijoittaa kaiteen sisäpuolelle, jotta ne eivät aiheuttaisi putoamisvaaraa. Reikien poraamiseen SATOkodin parvekkeella tarvitset SATOlta luvan.

Jos parvekkeen julkisivupinnat kaipaavat kunnostusta, ole niin ikään yhteydessä SATOon, sillä niiden kunnossapito kuuluu SATOn vastuulle.

DIY: Soma ja helppo näkösuoja parvekkeelle »

Lähteet: Koti Puhtaaksi, Helsingin Sanomat, Kotitalo, IS, Martat, Kodin Kuvalehti

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin