Arjen niksi: Pidä huolta astianpesukoneestasi

Astianpesukoneeseen kertyy ajan saatossa likaa ja kalkkia. Näillä ohjeilla pidät astianpesukoneesi kunnossa ja astiasi hohtavan puhtaina. Apuna ympäristöystävälliset pesuaineet.

Tee jokaisen käyttökerran yhteydessä:

- Käytä astianpesukoneille suunniteltuja huuhteluaineita. Ne ehkäisevät kalkin kertymistä koneen sisäpinnoille vähentämällä veden pintajännitystä.

- Pyyhi koneen tyhjennyksen yhteydessä koneen sisäpinnalle tulleet roiskeet pois. Tämä ehkäisee tukosten syntymistä.

- Jos jaksat, huuhtele sihti ja vesisuuttimet vedellä vaikka joka kerta tyhjennyksen yhteydessä! Se säästää sinua suuremmalta puhdistukselta myöhemmin.

Tee vähintään kerran kuukaudessa:

- Pyyhi kaikki sisäpinnat kostealla rätillä.

- Irrota koneen pohjalla oleva jätesiivilä ja sisäsihti. Pese ne tiski-/pulloharjalla ja lämpimällä vedellä. Älä käytä käsinpesuainetta, sillä mahdolliset jäämät saattavat vaahdota koneessa liikaa. Jos peset paljon oikein likaisia astioita (esimerkiksi puurolautasia), puhdista siivilät vähintään kahden viikon välein.

- Pyyhi kannen reunat ja tiivisteet kostealla rätillä. Voit käyttää lisäksi mietoa käsiastianpesuliuosta, se irrottaa mahdollisen rasvan.

- Tarkista, että suihkuvarret ja suuttimen reiät eivät ole tukossa. Jos ovat, puhdista ne vedellä ja pulloharjalla. Poista tarvittaessa suuttimiin tarttuneet roskat hammastikulla.

Tee vähintään kerran kahdessa kuukaudessa:

- Pese kone tyhjänä kuuminta pesuohjelmaa ja normaalia pesuainetta käyttäen.

- Ekstraraikastuksen saat, kun käytät lisäksi etikkaa. Se desinfioi ja poistaa pinttyneet liat ja hajut. Tee näin: kaada 2 desilitraa etikkaa kahvikuppiin ja aseta kuppi tyhjän astianpesukoneen ylätasolle. Käynnistä 60–65 asteen pesuohjelma. Pyöritä vielä lopuksi yksi pesuohjelma normaalin astianpesuaineen kanssa.

Astianpesukoneen pesu etikalla, sitruunahapolla, ekologisesti.

Tee vähintään kerran vuodessa:

- Poista kalkkisaostumat joko siihen tarkoitetulla, kaupoista saatavalla aineella tai käytä apteekeissa myytävää ekologista sitruunahappoa.

- Jos käytät sitruunahappoa, annostele sitä 2–3 ruokalusikallista astianpesukoneen pesuainelokeroon. Pese kone 60–65 asteen pesuohjelmalla, mutta pysäytä kone heti huuhteluvaiheen jälkeen ja jätä kuivaus väliin. Kuivaus saattaa kiinnittää irronneen sakan takaisin koneen pinnoille.

- Pyöritä toinen koneellinen kalkinpoistopesun jälkeen, mutta käytä tällä kertaa tavallista astianpesuainetta. Tämä saa irronneet töhnät kulkeutumaan pois koneesta.

Puriko siivouskärpänen?

Arjen niksi: Näin puhdistat uunin »
Arjen niksi: Kylpyhuoneen ja saunan peruspesu »
Arjen niksi: Näin huolehdit terveellisestä sisäilmasta »
Järjestysvinkki: Tehokkaasti piilossa tai siististi esillä »

Katso, miten helppoa kotona on kierrättää | SATO

Etsitkö kotia? Katso vapaat ja vapautuvat vuokra-asunnot »

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin