DIY: Näin sisustat pienen lastenhuoneen jouluun

Nyt on aika kaivaa joulukoristeet esiin ja katsoa myös lastenhuonetta tontunpunaisten lasien läpi. Joulutunnelmaa voi luoda, vaikka vuokrakotisi lastenhuone olisi pieni, ahdas tai jaettu. Kokosimme kymmenen tilaa ja kukkaroa säästävää vinkkiä!

1. Luo oma jouluikkuna

Ovatko lapsenne ihastelleet kauppojen jouluikkunoita? Miksette loihtisi sellaista myös omaan vuokrakotiinne? Itse tehty jouluikkuna syntyy näppärästi lastenhuoneen ikkunan sisään. Avaa sisempi lasi ja rakenna jouluasetelma ikkunoiden väliin.

Asettele pohjalle vanua lumeksi. Sommittele lumen päälle tonttuja, metsän eläimiä tai vaikkapa pingviinejä, mitä vain joulukoristeista ja lelulaatikosta sattuu löytymään. Voit myös askarrella somisteeksi puita tai havuja. Sitten vain ikkuna kiinni – ja jouluikkuna on valmis.

2. Ripusta koristeita verhoon

Jos lastenhuoneessa on verhot, nekin kannattaa hyödyntää joulusisustuksessa. Mitä enemmän pystyt koristelemaan huoneessa jo valmiiksi olevia kalusteita ja tekstiilejä, sitä enemmän säästät tilaa.

Ripusta rullaverhon naruun joulukuusen koriste tai vaikkapa pieni ovikranssi. Pitkän verhon voit puolestaan solmia sivulle rusetilla ja koristaa sen esimerkiksi joulupalloilla.

Kuva vaaleansävyisestä lasten makuuhuoneesta. Vasemmalla sänky, katossa pilviä mobilessa, seinällä tähtivaloja ja verhoihin kiinnitetty joulukoristeita. Avoimesta ovesta näkyy olohuoneeseen.
Joulun ei tarvitse olla punaista ja vihreää. Neutraalimmat koristeet sallivat unohduksenkin, jos vaikka parikin viikkoa vierähtää loppiaisesta ennen koristelujen poiskorjaamista.

3. Koristele kalusteet lahjapaperilla

Jännittävätkö lapset jouluaattoa ja lahjojen avaamista? Tuon kutkuttavan odotuksen voi sisustaa myös lastenhuoneeseen, kun käyttää koristeluun jouluista lahjapaperia.

Koristelu on yksinkertaista: teippaa tai kiinnitä sinitarralla lahjapaperia lastenhuoneen kalusteisiin, kuten kirjahyllyn tai lelulaatikon reunaan. Lastenhuone saa nopeasti ja näppärästi jouluisen ilmeen.

4. Tee viirinauha parittomista lapasista

Pursuaako kaappi parittomia sukkia ja lapasia sekä pieneksi jääneitä pipoja? Orvot asusteet saavat uuden elämän hauskana joulukoristeena! Tarvitset vain paksua villalankaa sekä parsinneulan. Vedä lanka neulalla läpi lapasista ja sukista – ja viirinauha on valmis.

Solmi viirinauha esimerkiksi sängyn reunaan. Se sopii loistavasti myös kerrossängyn koristeeksi tai jaetun lastenhuoneen tilanjakajaksi. Olisikohan sukkiin kätketty jopa muutama karamelli?

5. Tuunaa lelut jouluun

Tämä vinkki on takuulla leikki-ikäisten lasten suosikki: taio joulu lastenhuoneessa jo valmiiksi olevista leluista, ja joulukoristelu sujuu leikiten.

LEGOista voi väsätä joulumaan tai rakentaa junaradan kulkemaan Korvatunturille.

Nukelle voi pukea punaiset vaatteet ja tonttulakin, pehmolelulle askarrella jouluisen kaulaliinan. Tässä joulusisustuksessa lapsen kädenjälki saa näkyä!

6. Kokoa parhaat jouluhetket valokuvanauhaan

Mikä olisi ihanampaa kuin joulukoriste, joka kertoo juuri teidän perheenne elämästä! Teetä paperisia kuvia perheenne ikimuistoisista jouluhetkistä ja kiinnitä ne pyykkipojilla juuttinaruun, paksuun villalankaan tai jopa led-valoilla valaistuun ketjuun.

Voit lisätä kuvien väleihin myös lasten jouluisia piirustuksia ja askarteluja. Lopuksi viritä valokuvanauha seinälle tai teippaa huonekalujen väliin.

Kasvaako perhe? Löydä isompi vuokrakoti ›

7. Luo viherseinä tekoköynnöksistä

Jos perheessänne on teinejä, olet varmaankin kuullut tekoköynnöksistä tehdyistä viherseinistä. Ne ovat pinnalla nuorten seuraamissa somekanavissa, kuten TikTokissa ja Pinterestissä. Eikä suotta: tekoköynnöksiä ei tarvitse kastella, mutta ne tuovat jouluista vihreyttä.

Köynnöksiä on saatavana sekä valoilla että ilman. Niitä voi käyttää lastenhuoneessa monin eri tavoin. Jos et halua tehdä kokonaista viherseinää, voit kiinnittää muutaman köynnöksen teipillä hyllyyn, ikkunan tai oven karmiin, seinälle tai jopa kattoon.

8. Rakenna puinen joulupuu

Joulukuusi tekee joulun, mutta pieneen lastenhuoneeseen ei välttämättä mahdu oikeaa kuusta. Joulupuu-koristeen voi sen sijaan askarrella itse.

Lastenhuoneen ikkunaan on ripustettu itse oksista tehty joulupuu koristeineen. Ikkunalaudalla liuta erilaisia värikkäitä leluja ja vasemmalla turkoosi verho.
Minimalistinen oksista tehty joulukuusi sopii seinälle tai ikkunaan. Joulukoristeiden sijasta voit ripustaa kääreellisiä karamelleja ja käyttää kuusta joulukarkkikalenterina.

Poimi puukeppejä ja asettele ne lattialle kuusen malliseksi kolmioksi siten, että ylempi keppi on aina alempaa lyhyempi. Solmi kepit yhteen esimerkiksi juuttinarulla. Nosta näin saatu koriste seinälle, huonekaluun tai ovenkarmiin. Koristele se lopuksi kuusenkoristein.

9. Koristele kävyillä

Kävyt ovat jouluun sopiva ja halpa materiaali, joka taipuu moneen. Niitä voi sommitella sellaisenaan tai koristella ensin spray-maalilla.

Käpyjä voi käyttää kymmenin eri tavoin. Liimaa käpyjä lankaan ja ripusta huonekaluihin tai kiinnitä niitä rusettiin ja ripusta ovenkahvaan. Asettele käpyjä ja led-valoja läpinäkyvään maljakkoon.

Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä kaikkea kävyistä voikaan askarrella!

10. Sisusta mukava lukupaikka

Mikä kuuluisikaan enemmän jouluun kuin olla koko päivä pyjamassa, syödä suklaata ja lukea hyviä kirjoja? Päivitä siis lastenhuoneen hyllyyn jouluista luettavaa. Todellinen lukutoukka voi ottaa mallia TikTok-videosta ja pinota kirjoista lattialle joulupuun.

Älä unohda sisustaa lämmintä lukupaikkaa lasten nojatuoliin tai sänkyyn. Isommat lapset voivat lukea siellä itsekseen, pienempien kanssa voit käpertyä lukemaan yhdessä jouluisia satuja.