Väriä välitilassa - keittiön piristäminen tehosteväreillä

Vaikka erilliskeittiöt eivät ole olleet erityisen suosittuja viime vuosina, on niissä omat mahtavat puolensa. Erilliskeittiön voi sisustaa hieman räväkämmin ja tehdä siitä oman kokonaisuutensa, kokkauksen sotkut eivät näy muualle asuntoon, ja erityisesti kimppa-asuminen on iisimpää, kun kotona on erillinen keittiö. 

Värikäs välitila

Erilliskeittiöistä on pyritty viime vuosina urakalla eroon. Seiniä kaadetaan keittiöiden ja olohuoneen väliltä ja uusiin asuntoihin rakennetaan avokeittiöitä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että erillinen keittiö olisi huono vaihtoehto, pikemminkin päinvastoin! Kohteemme oli 70-luvulla rakennetussa kerrostaloasunnossa, jossa oli aikakaudelle tyypillisesti iso erilliskeittiö. I-mallisessa keittiössä kaapit löytyvät sisäänkäynnin viereltä ja ruokapöydälle jää paras paikka ikkunan edessä.

Verhojen sijaan ikkunan voi kehystää vehreillä amppeleilla tai roikkuvilla yrteillä. Lattiassa violetti linoleum Forbo 3422 Lavender Field.

Erilliskeittiön hyvät ja huonot puolet tulevat esiin juuri siinä, että se on oma tilansa. Erillinen keittiö jättää muut tilat vapaampaan käyttöön ja esimekiksi kimppa-asuminen onnistuu helpommin. Kun keittiö on erillään eivät myöskään kokkauksen sotkut näy tai käryt leijaile olohuoneeseen. Avokeittiöiden eduksi lasketaan puolestaan ruuanlaiton sosiaalisuus ja muodikkaan keittiöharrastuksen tuominen osaksi oleskelutilaa.

Keittiön sijainnista ja koosta riippumatta ihmiset kokoontuvat ruuanlaiton ääreen ja keittiötä kutsutaankin usein kodin sydämeksi <3

Erilliskeittiön ehdottomasti parhaita puolia on se, että sen voi sisustaa hieman räväkämmin ja tehdä siitä oman kokonaisuutensa. Tässä asunnossa oli hiljattain huoneistoremontin yhteydessä uusitut keittiökaapit, joten ilmettä piristettiin tehosteseinillä ja maalamalla välitilat. Lähtötilanteessa seinät, kaapit ja välitila olivat valkoiset sekä työtaso harmaa — tuttu vuokrakodin värimaailma siis.

Vanha lattia oli juuri menossa vaihtoon, joten käytin tilaisuuden hyväksi ja valitsin keittiön lattiamateriaaliksi ekologisen linoleumin. Lattian sävy tukee tehostevärejä ja tekee keittiön värimaailmasta yhtenäisen. Oletko koskaan ajatellut, että lattia voisi olla violetti? Tässä tapauksessa käytimme Forbon ihanaa sävyä 3422 Lavender Field!

Jos haluat uusia vuokra-asuntosi lattian, kysy lupaa erikseen SATOn asiakaspalvelusta.

Keittiön välitilan maalaus ei ole iso urakka, sillä kaakeleita on usein vain pienellä alueella. Ehkä suuritöisin vaihe on välitilan huolellinen pesu, sillä etenkin lieden takana välitila kerää rasvaisia roiskeita. Kaakelien pesuun voi käyttää maalipesua tai erillistä saumojenpuhdistusainetta, jolla rasvaisimmatkin pinttymät irtoavat. Laattojen pintoja voi myös yrittää hieman hioa, jotta maali tarttuisi paremmin.

Itse maalaamiseenkin on pari eri vaihtoehtoa. Me saimme maalit Tikkurilalta, joten maalasimme ensimmäisen kerroksen Otex-tartuntapohjamaalilla. Toiseen kerrokseen käytimme sävytettyä Luja-pintamaalia. Kaakelit voi maalata myös tarkoitukseen suunnitellulla kaakelimaalilla, jolloin erillistä pohjamaalia ei tarvita, mutta useamman kerroksen silläkin joutuu maalaamaan. Tikkurilan maaleja käytettäessä värivalikoima on tosin huomattavasti runsaampi, ja lisäksi Tikkurilan maalit ja maalipesu sisältyvät maalaussettiin, joten kannattaa hyödyntää tämä etu, jos asut SATOkodissa.

Vaikka itse maalaamiseen ei mene kauaa, varaa kuitenkin aikaa maalin kuivumiseen.

Millä maalilla päädytkin maalaamaan, tasaisinta jälkeä saat telalla tai riittävän pehmeällä pensselillä (esim. mohair). Muista suojata keittiön tasot esimerkiksi sanomalehdellä ja teippaa maalattavan kaakelialueen reunat maalarinteipillä. 

 

Jos teet itse remonttia tai sisustat, jaa omat ideasi kanssamme. Tägää kuvaan #satojaideoita

Tee-se-itse alkovi

Löydä juuri sinulle sopiva vuokra-asunto »

Pöytä ja tuolit, Kierrätyskeskus; Valaisin, Showroom Finland; Viherkasvit ja ruukut, Stockmann; Lautaset, aterinteline, rätti ja keittiöliina, Stockmann; keittiöharja ja tiskiaine Musta5101/Stockmann; Ruokaluvälineet, kello ja maustepurkit, kuvausrekvisiittaa.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin