Arjen niksi: Koti kuntoon kestävästi − 5 ekologista siivousvinkkiä

Ympäristöystävällinen siivous säästää luontoa, keventää kodin kemikaalikuormaa ja ilahduttaa penninvenyttäjää. Näin siivoat myrkyttömästi tarvikkeilla, jotka löytyvät jo valmiiksi kaapeistasi.

1. Ihanan tuoksuinen yleispuhdistusaine sitruunan tai appelsiinin kuorista

Valmista herkullisen tuoksuinen yleispuhdistusaine sitrushedelmien kuorista. Kerää kuoret kannelliseen lasipurkkiin ja kaada päälle etikkaa, kunnes kuoret peittyvät. Sulje purkki ja anna sitrusetikan tekeytyä parin viikon ajan huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Laimenna pesuaine käyttövalmiiksi kaatamalla suihkepulloon yksi osa sitrusetikkaa ja yksi osa vettä. Puhdistusaine sopii useimmille kodin pinnoille. Jos olet kuitenkin epävarma, kokeile ainetta ensin huomaamattomaan kohtaan, pienelle alueelle.

Kestävästi: Ruokasooda ja muut kodin siivousvinkit »

2. Tee-se-itse huuhteluaine etikasta 

Unohda kaupan huuhteluaine ja raikasta tunkkaiset pyykit sen sijaan kotitekoisella pyykkietikalla. Valmistukseen tarvitset 5 dl etikkaa ja 20 tippaa mieleistäsi eteeristä öljyä. Herkkäihoisen kannattaa lisätä vain muutama tippa eteeristä öljyä ja kokeilla pyykkietikkaa ensin pieneen määrään pyykkiä. Muista ravistaa pyykkietikkaa ennen käyttöä ja annostele sitä 30−50 ml koneellista kohden.

3. Hyväntuoksuinen mikroaaltouuni hetkessä

Puhdista ja raikasta mikroaaltouuni näppärästi sitruunalla. Kaada pari desilitraa vettä mikronkestävään astiaan ja purista veteen sitruunan mehu. Lämmitä astiaa mikrossa, kunnes vesi kiehuu, ja odota sen jälkeen vielä 5 minuuttia ennen kuin avaat oven, jotta höyry ehtii liuottaa tahrat. Pyyhi pinnat puhtaiksi kostealla liinalla.

Arjen niksi: Näin puhdistat uunin »

4. T-paidasta rätti

Saksi virttynyt t-paita ja kulahtanut pyyhe kestoräteiksi. Voit parantaa rättien pesunkestävyyttä ja pidentää niiden käyttöikää huolittelemalla reunat saumurilla tai siksak-ompeleella.

5. Raikasta pahanhajuinen imuri

Imuroi pölypussiin ruokalusikallinen vaniljasokeria, kardemummaa tai kahvinpuruja. Näin kaikkiin kodin huoneisin leviää miellyttävä tuoksu aina siivotessasi eikä imuriin muodostu tympeää hajua.

Loskakelit likaavat lattiat ja vaatteet − 6 ekologista puhdistusvinkkiä »

Lähteet: Green Matters, Moppi, Kotiliesi, Kuviolla ja Aamulehti

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin