Uusien alkujen asumisratkaisu

SATO JoustoKoti

Kaksi kotia vapaana Helsingissä

Sinulla on nyt loistava tilaisuus päästä käsiksi suosittuihin SATO JoustoKoteihin, kun nämä ajattomat ja viihtyisät pikkukodit odottavat uusia asukkaitaan Helsingin Talissa.

"Tutustu naapureihin ennen sitoutumista omaan asuntoon."

Voisipa omistusasuntoa kokeilla ennen ostamista. Sisustelisi, makustelisi, ihastelisi. Sovittelisi itseään taloon ja naapurustoon.

SATO JoustoKoti on uusi osaomistuksen muoto, jossa pääset pienellä alkupääomalla käsiksi unelmiesi kaupunkikotiin heti kaupat tehtyäsi. Viiden vuoden osaomistusajan jälkeen voit lunastaa asunnon kokonaan itsellesi. Voit myös myydä osuutesi takaisin SATOlle ja joko muuttaa kokonaan pois tai jäädä asumaan tuttuun kotiin vuokralle.

"Turvallinen vaihtoehto - jos et voikaan ostaa omaksi, SATO lunastaa takaisin."

SATO JoustoKoti sopii muutostilanteisiin. Olet kenties myynyt kotisi pikkupaikkakunnalla ja haluat muuttaa kaupunkiin. Tai olet säästänyt ensimmäistä omistusasuntoasi varten pienen summan, muttet vielä halua sitoutua isoon asuntolainaan. Tai olet ehkä epävarma lähitulevaisuudestasi - pysytkö tässä kaupungissa vai muutatko kahden vuoden päästä tuohon toiseen.

Ensimmäiset SATO JoustoKodit valmistuivat kesällä 2020 Helsingin Taliin ja Tampereen Hervantajärven JoustoKodit valmistuvat vuoden 2022 loppupuolella. Tulevia SATO JoustoKoteja suunnitellaan mm. Espoon Kauklahteen sekä Helsingin Oulunkylään, Viikkiin, Myllypuroon ja Laajasaloon.

TAMPERE, HERVANTAJÄRVI - As. Oy Hervantajärven Helmi

Heittoniitynkuja 7

Tampereen ratikan päätepysäkin läheisyyteen, kehittyvälle Hervantajärven alueelle, on rakenteilla 52 osaomistusmuotoista SATO JoustoKotia.

Talon suunnittelussa on huomioitu energiatehokkuus ja vuosikymmeniä kestävät rakennusratkaisut. Lämmönlähteenä on maalämpö, jossa hyödynnetään maaperään varastoitunutta energiaa. Maalämpö vähentää hiilidioksidipäästöjä ja maalämmön etuna on, että sitä voidaan käyttää myös rakennuksen viilentämiseen.

Kestävät valinnat on huomioitu myös liikkumisessa. Kaikilla autopaikoilla on varaus sähköautojen lataamiseen. Lisäksi kortteliin on suunniteltu asukkaiden käyttöön yhteiskäyttöautoja.

Jokaisessa kodissa on oma lasitettu parveke ja osassa maantasolla sijaitsevista asunnoista lisäksi terassi. Asuinrakennuksista löytyy kaikille asukkaille yhteiset sauna-, kerho-, pesula- ja kuivaushuonetilat sekä monipuoliset säilytystilat mm. irtaimistovarastot jokaiselle huoneistolle sekä polkupyörävarastot.

Hervantajärvi sijaitsee 12 kilometrin päässä Tampereen keskustasta ja noin kahden kilometrin päässä Hervannan kaupunginosasta, jossa asuu noin 25 000 asukasta. Hervantajärveltä Tampereen keskustaan ajaa autolla tai matkustaa raitiovaunulla 20 minuutissa. Tampereen ratikan päätepysäkki on Hervantajärvellä. Hervantajärven alue kehittyy voimakkaasti lähivuosina. Asuinkorttelien keskelle sijoittuu kaupunkipuisto ja aluetta ympäröi laaja metsäinen virkistysalue, joka tarjoaa upeat ulkoilumahdollisuudet.

TALON TIEDOT

Sijainti: Heittoniitynkuja 7, Hervantajärvi, Tampere
Asuntoja: 52
Rakennusten lukumäärä: 1
Huoneisto tyypit: 1h+kt 14 kpl, 2h+kt 14 kpl, 3h+kt 10 kpl, 3h+kt+s 10 kpl, 4h+kt 9 kpl
Hissi: Kyllä
Arvioitu valmistuminen: 12/2022
Savuttomuus: Kyllä
Lämmitys: Maalämpö

Lue lisää Hervantajärven Helmen esitteestä

Kiinnostuitko? Lähetä meille sähköpostia

Lisätietoa JoustoKodista

Näin se toimii

Pääset alkuun maksamalla 15 prosenttia uuden kotisi hinnasta. Viisi osaomistusvuotta maksat asumisestasi markkinavuokraa pienempää osaomistusvuokraa SATOlle. Jos elämäntilanteesi tai mielesi tuona aikana muuttuu, sitoudumme ostamaan osuutesi takaisin alkuperäisellä hinnalla, josta vähennetään 1 % per asumisvuosi. Osaomistusajan päätyttyä voit joko lunastaa loput 85 prosenttia kodista omaksesi tai myydä osuutesi takaisin meille.

Kun ostat SATO JoustoKodin kokonaan itsellesi osaomistusajan lopuksi, hyödyt mukavasti mahdollisesta asunnon arvonnoususta, sillä myyntihinta on alkuperäinen velaton hinta. Jos taas tykästyt asuntoon, mutta isomman pankkilainan ottaminen ei viiden vuoden jälkeenkään ole ajankohtaista, voit halutessasi ja asumisaikasi hyvin hoitaneena jäädä kotiisi asumaan SATO VuokraKodin asukkaana.

Sitä suuremman säästön saat SATO JoustoKodista, mitä enemmän sinulla on 15 prosentin alkupääomaa omasta takaa.

Esimerkkilaskelmia

Huomioithan, että esimerkit ovat kuvitteellisista kodeista ja ne on laskettu ajatellen ensimmäistä, vuonna 2020 valmistunutta SATO JoustoKoti -taloa Helsingin Talissa.

Esimerkkiasunto, yksiö 39 m2, velaton kauppahinta 250 000 €

  • Ennen muuttoa: 15% osaomistusosuus 37 500 €

  • Viiden asumisvuoden jälkeen: 85% loppuosuuden lunastaminen 212 500 €, yhteenlaskettu hinta pysyy siis alkuperäisenä, 250 000 €

  • Elämäntilanne muuttuu ja haluatkin muuttaa pois 1,5 asumisvuoden jälkeen: 15%:n osaomistusosuudesta 1% kulumisvähennys per vuosi eli 18 kuukaudelta 563 €, SATO maksaa sinulle lopullisen takaisinlunastushinnan 36 937 €

Usein kysytyt kysymykset
Miksi minun kannattaa ostaa SATO JoustoKoti -asunto?

JoustoKoti on mahdollisuus päästä kiinni omistusasumiseen matalalla kynnyksellä. JoustoKotiin sisältyy nimensä mukaisesti viiden vuoden ajanjakso, jonka aikana asumismuotoa voi joustavasti harkita elämäntilanteen muuttumisen mukaan. Esimerkiksi: Nyt voi olla vielä hankala sanoa, saanko viiden vuoden kuluttua pankkilainaa ostaakseni asunnon kokonaan omaksi, mutta se on tavoitteeni. JoustoKoti mahdollistaa sen, että voin toteuttaa haaveeni omistusasunnosta viiden vuoden kuluttua, tai jäädä asumaan vuokralle.

  • Aluksi asiakas ostaa 15% asunnosta itselleen 

  • Viiden vuoden aikana asiakas voi muuttaa mielensä ja luopua osaomistuksestaan

  • SATO on sitoutunut lunastamaan osuuden takaisin, joten osaomistusosuuteni edelleenmyyntiriskiä ei ole

Viiden vuoden kuluttua asiakas tekee valinnan

  • Asunnon lunastaminen kokonaan omaksi TAI

  • Omistuksesta luopuminen ja mahdollisesti vuokralle jääminen

Mitä SATO tavoittelee tällä konseptilla?

SATOn strateginen tavoite on monipuolistaa asumisratkaisuja. Konseptilla on arvoa myös siksi, että SATO pääsee vahvistamaan asuntotarjontaansa ja laajentamaan asiakaskuntaansa, mikä myös vahvistaa SATOn brändiä. Myös kunnat usein toivovat monipuolista asuntojen hallintamuotojakaumaa.

Miten SATO JoustoKoti säästää asukkaansa rahaa?

Jos koko ensimmäinen omistusosuus, 15% asunnon kokonaishinnasta, on omaa rahaasi, maksat osaomistusaikana osaomistusvuokraa, joka koostuu hoito- ja pääomakuluista sekä SATOn osuudesta. Tämä osaomistusvuokra on markkinavuokraa edullisempi.

Jos taas otat lainaa ensimmäistä omistusosuutta varten, SATO JoustoKoti-asunnon vuokra on laskettu niin, että yhdessä normaalein lainaehdoin 10%:n osuudelle otetun lainan (vuoden 2019 lopun korkotasolla) takaisinmaksun kanssa kuukausittaiset asumiskulut ovat lähellä markkinavuokran tasoa. Samalla säästät omaa osuuttasi lainanmaksun kautta itsellesi, omaksi varallisuudeksesi.

Miten JoustoKoti eroaa normaalista omistusasumisesta tai vuokra-asumisesta?

Omistusasuntoa hankkiessasi tarvitset koko asunnon kauppahinnan heti. Myös päätös kotia hankittaessa on tehtävä heti, ilman ”koeaikaa”. SATO JoustoKodissa pääset asuntoon kiinni 15%:lla asunnon myyntihinnasta, ja lisäksi sinulla on 5 vuotta aikaa miettiä, ostatko asunnon loppuosuuden itsellesi.

Miten SATO JoustoKoti eroaa muista osaomistusmalleista?

JoustoKodissa osaomistusaika on tavallista lyhyempi eli 5 vuotta, tavanomaisempien 10-15 vuoden osaomistusaikojen sijaan. Saat siis asunnon nopeammin kokonaan omiin nimiisi.

Minkälaisen sopimuksen teen SATOn kanssa?

Teet kanssamme kolme sopimusta: Kauppakirja kirjoitetaan ensimmäisen omistusosuuden vaihtaessa omistajaa; osakassopimuksella sovitaan sinun, asunto-osakeyhtiön ja SATOn vastuista ja velvollisuuksista; vuokrasopimuksen teet SATOn kanssa osaomistusajalle ja siinä sovitaan vuokralaisen ja vuokranantajan vastuista ja velvollisuuksista.

Mistä tiedän, kuinka paljon asunto viiden vuoden päästä maksaa?

Teemme kanssasi sopimuksen, jossa vahvistetaan, että viiden vuoden kuluttua maksettava loppusumma on 85 prosenttia kodin alkuperäisestä velattomasta hinnasta. Asunnon arvo kasvaa mm. sijainnista ja markkinatilanteesta riippuen ja tämän mahdollisen arvonnousun saat itsellesi.

Pitääkö asiakkaan viiden asumisvuoden jälkeen hakea lainaa pankista?

Jos haluat lunastaa asunnon loput 85% itsellesi, tämän loppuosuuden rahoitus on omalla vastuullasi. Osaomistuskauden päättyessä asunto-osakeyhtiö voi päättää pitää yhtiöllä alkuperäisen yhtiölainan (70% myyntihinnasta) tai mahdollisesti halutessaan järjestää uuden lainan yhtiölle. Tällöin voit käyttää yhtiölainaosuutta hyväksesi ja hoitaa lopulle osuudelle (15%) oman henkilökohtaisen lainan. Toinen vaihtoehto on, että luovut yhtiölainaosuudestasi, ja hoidat koko puuttuvan rahoituksen pankkilainalla ja omilla säästöillä.

Mitä tapahtuu, jos pankki ei myönnä lainaa?

Jos et saa lainaa, SATO ostaa ensimmäisen omistusosuutesi takaisin. SATO/ takaisinlunastushinta = Valmistumishetkellä sovittu hinta  - 1 %:n kulumisvähennys/vuosi. Kulumisvähennys lasketaan 15%:n osuudelle ja määritetään kuukausitasolla (esim. 6 kk -> (1/12x6 )x0,01). Tässä tapauksessa voit jäädä asuntoon SATOn asukkaaksi tai halutessasi muuttaa pois. Voit jäädä asuntoon vuokralle, jos olet hoitanut vuokranmaksusi sovitusti.

Mitä jos elämäntilanteeni muuttuu enkä pystykään maksamaan osaomistusvuokraa ajallaan?

Maksuvaikeuksien kohdalla neuvottelemme kanssasi samalla lailla kuin tavallisessa vuokrasuhteessa. Mikäli vuokranmaksusi erääntyvät, SATOlla on oikeus lunastaa omistusosuutesi takaisin -1%/asumisvuosi kulumisvähennyksellä.

Mistä osaomistusvuokra koostuu? Korottaako SATO JoustoKoti-asunnon osaomistusvuokraa vuosittain?

Osaomistusvuokra muodostuu kolmesta osasta:
1. Hoitokulut: Hoitovastike kattaa normaalit kiinteistön hoidon kustannukset. Hoitovastike päivittyy AsOy:n talousarvion perusteella vuosittain ja vahvistetaan yhtiökokouksessa.
2. Rahoituskulut: Rahoitusvastike muodostuu AsOy:n lainan koroista (ei lyhennyksiä viiteen vuoteen).
3. SATOn osuus: Osuus kattaa hallinnoinnista, vuokravalvonnasta ja riskistä tulevat kulut. SATOn osuus tarkistetaan vuosittain elinkustannusindeksillä.

Mistä materiaalissa mainittu ”markkinavuokra” tarkoittaa?

Markkinavuokra arvioidaan vertaamalla asuntojen vuokrien kehitystä, mikrosijaintia ja saman alueen vuokria keskenään. SATO JoustoKodin osaomistusvuokra on arvioitua markkinavuokraa edullisempi.

Milloin asunnon voi myydä?

Voit myydä asunnon, kun olet ostanut loppuosuuden itsellesi. Eli aikaisintaan siis viiden vuoden kuluttua ensimmäisen omistusosuuden ostamisesta.

Voiko asunnon lunastaa itselleen aiemmin kuin 5 vuoden kuluttua?

Asunnon voi lunastaa itselleen vasta 5 vuoden kuluttua.

Kuka hyötyy mahdollisesta arvonnoususta?

Arvonnoususta hyötyy se, joka omistaa asunnon 5 vuoden osaomistuskauden jälkeen, jolloin tällä taholla on mahdollisuus myydä asunto.

Mitä, jos asuntojen markkinahinnat laskevat?

JoustoKodin hinta määritellään ennen osaomistuskauden alkamista, eli viiden vuoden kuluttua loppuosuuden myyntihinta on ennen osaomistuskauden alkamista sovittu hinta. Mikäli markkinahinnat laskevat viiden vuoden aikana, ja päätät, että JoustoKoti-asunnon loppuosan lunastaminen ei ole sinulle järkevä vaihtoehto, SATOlla on velvollisuus ostaa asunto takaisin alun perin sovitulla hinnalla (-1% kulumisvähennys/vuosi). Kukaan ei osaa ennustaa asuntojen markkinahintojen tulevaisuutta, mutta tällä hetkellä ennusteet näyttävät siltä, että hintojen positiivinen kehitys jatkuu.

Voinko myydä osaomistukseni sukulaiselle/ ystävälle/ jollekin muulle taholle?

15 prosentin osaomistusosuuden takaisinlunastuksen voi tehdä ainoastaan SATO. Osaomistuskauden päättyessä, jos olet ostanut loppuosuuden itsellesi, voit myydä asunnon vapaasti markkinoilla kelle tahansa.