3 myyttiä Kontulasta

Näetkö Kontulan kirkkaana vai kurjana? Onko lähiö lähtökohtaisesti kehno paikka asua vai voisiko uusi kotisi löytyäkin Kontulasta?

Kontulaan liittyy ennakkoluuloja ja joskus tuntuu, että sen maine on jopa muita ikäisiään lähiöitä hurjempi. Toisaalta Kontulaa myös rakastetaan - onhan se sentään noin 14 000 ihmisen koti. Lisää asukkaita on luvassa, kun uutta rakennetaan vanhan rinnalle.

1. Kontula on liikkujan ilo

Kyselimme asukaspaneeliltamme Kontulaan liittyvistä ennakkoluuloista, ja neljännes kyselyymme vastanneista epäili, voiko Kontulassa ulkoilla laisinkaan. Epäilyt on helppo nujertaa, sillä tämän metron varrella sijaitsevan klassikkolähiön ulkoilumaastot ja liikuntapaikat ovat ihan mahtavat:

- metroradan kaakkoispuolella sijaitsee Kontulan liikuntapuisto tenniskenttineen, monitoimitekonurmineen ja tekojäineen
- liikuntapuiston vieressä on viihtyisä lähiliikuntapaikka
- ulkokuntoiluvälineet lähiliikuntapaikan lisäksi Kelkkapuistossa ja Naapurintien asukaspuistossa
- skeittipuisto Kelkkapuistossa niin ikään radan koillispuolella
- maan suurin sisäskeittihalli ostoskeskuksen tuntumassa
uimahalli ostoskeskuksen tuntumassa

Kontulassa talojen väliin jää puistoteitä, kävelyväylät ovat leveät, ja hyvällä säällä reippailija saattaa löytää itsensä Vartiokylänlahden rantoja ihailemasta.

Arkkitehdin visio Kontulan Kaarenjalka 5:n uudesta talosta
Kaarenjalka 5a valmistui mäntykankaiseen pihapiiriin kesällä 2020.

2. Kontulaan tullaan viettämään aikaa

Reilu kolmasosa vastaajista arveli Kontulan olevan sisäänpäin lämpenevä lähiö. Tämäkin ennakkoluulo on helppo murtaa vain kurkkaamalla Kontulan alueen parhaat ravintolat ja niiden arvostelut. Eritoten etniset ruokapaikat ja pikkukaupat houkuttelevat kävijöitä kauempaakin, ja maahanmuuttajataustaiset yrittäjät saivat kyselyssämme kehuja ostoskeskuksen viihtyisyyden nostamisesta.

Kurkkaa Kontulan parhaat ruoka-annokset Cityn artikkelista »
Lue Hesarin juttu Ravintola Uzbekistanista »
Tutustu Kontulan yöhön Hesarin tilaajille suunnatussa jutussa »

3. Kontula kasvaa kohisten

Sitkeässä istuu ennakkoluulo siitä, että lähiöt olisivat jämähtäneet menneille vuosikymmenille. Reilu kolmannes kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, ettei Kontulasta ole uudistuvaksi asuinalueeksi.

Kontula kuitenkin kasvaa ja kehittyy kohisten. Helsingin kaupunki on järjestämässä ostoskeskuksen alueelle suunnittelukilpailua, ja asuintaloja peruskorjataan. Väljästi rakennettuun naapurustoon on tilaa tehdä myös uutta. 

Uusia vuokra-asuntoja

Digitaalisesti sisustettu koti Kontulassa, olohuone ja keittiötila | SATO
Kaarenjalka 5a:n kolmioissa on valoisa pohjaratkaisu

Kaarenjalka 5:n pihapiiriin valmistui kesällä 2020 uusi talo (kuvassa yllä), jossa on 56 valoisaa vuokra-asuntoa. Myös vuonna 1968 valmistuneet 90 SATOkotia peruskorjattiin pintoja ja kalusteita myöten, ja asukkaat pääsivät muuttamaan uudistettuihin asuntoihin alkuvuodesta 2021.
Ihastu Kaarenjalan vuokra-asuntoihin »

Pohjapiirros Kontulan Keinulaudantieltä, parveke aamuaurinkoon | SATO
Keinulaudantien yksiöistä löytyy sopiva, pidit sitten aamu- tai ilta-aurinkoisesta parvekkeesta.

Keinulaudantie 7:ssä valmistui alkuvuodesta 2022 samankaltainen kehitystyö, kun 1966 valmistuneen talon 152 SATOkotia kunnostettiin uuden veroisiksi. Talon viereen nousi jo aikaisemmin Kaarenjalan tapaan 56 upouutta vuokra-asuntoa, joita asukkaat pääsivät sisustamaan kodeikseen loppusyksystä 2020. 
Ihastu Keinulaudantien uusiin vuokra-asuntoihin » 

Porttikuja 11 olohuone
Porttikuja 11:ssä yhdistyvät tyylikkäästi 1960-luku sekä moderni rakentaminen.

Myös vuonna 1965 valmistuneen Porttikuja 11:n kaikki 84 kotia valmistuivat peruskorjauksesta alkuvuodesta 2022.
Tutustu Porttikujan uudistettuihin vuokra-asuntoihin »

Kontula on mielestäni turhaan parjattu ja paljon kivempi alue kuin annetaan yleisesti ymmärtää. Kontulassa kaikki löytyy läheltä, kulkuyhteydet ovat hyvät. Täällä on hyvä asua.

Kurkista YouTubesta, miltä Kontulassa näyttää »

Luvut ja sitaatti SATO Pulssin kyselystä helmikuulta 2020. Kyselyyn vastasi 332 panelistia, joista 68% asuu pääkaupunkiseudulla. Juttu on julkaistu alun perin 6.3.2020. Tietoja on päivitetty 11.1.2022.