Joko tunnet Etelä-Haagan helmen? Kylämäinen Kultareuna huokuu kotoisaa tunnelmaa

Etelä-Haaga on yksi Helsingin halutuimpia asuinalueita. Aivan alueen läntisessä kärjessä sijaitsee kuparipeltikattoisten kerrostalojen idylli, jota kutsutaan Kultareunaksi. Tämän arvostetun asuinalueen kiireetöntä tunnelmaa leimaa kylämäisyys ja kotoisuus.

Kultareunan tarina sai alkunsa 1950-luvun lopussa, kun vakuutusyhtiö Pohjola rakennutti henkilökunnalleen 17 punatiilistä kerrostaloa Etelä-Haagaan. Nimensä alue sai talojen katoissa ja tehosteyksityiskohdissa käytetystä kuparipellistä. Kun Pohjola 40 vuotta myöhemmin päätti luopua työsuhdeasunnoistaan, suuri osa Kultareunan kodeista siirtyi Suomen suurimpiin vuokranantajiin kuuluvan SATOn omistukseen. Sittemmin alueelle on kehittynyt aivan omanlaisensa, kylämäinen tunnelma. Kultareunan asukkaat saavat nauttia alueen kiireettömästä elämisen tahdista ja ainutlaatuisesta arkkitehtuurista.

Mutkittelevia katuja ja lämmintä tunnelmaa

”Halusin Etelä-Haagan kumpuilevien maastojen ja korkeiden kallioiden äärelle”, kertoo uunituore kultareunalainen Ira Johnsson. Hän muutti SATOn juuri remontoituun vuokrakaksioon vuoden 2022 lopulla.

”Täällä on kutsuva tunnelma ja hyvä olla. Pidän siitä, että Etelä-Haagassa talot ovat hauskasti vähän vinksin vonksin.”

Samaa mieltä olivat SATOn asukaskyselyn vastaajat. Maaliskuussa 2023 teetetyssä kyselyssä esiin nousivat Kultareunan mutkittelevat kadut, joita ei ole piirretty viivoitin kädessä. Ne luovat alueelle omaleimaisen muodon ja houkuttelevat suuntaamaan tutkimusretkille omille kotikulmille.

Myös alueen tunnelma sai erityiskiitosta. Sitä kuvailtiin kotoisaksi, kiireettömäksi ja lämminhenkiseksi.

Kaksi hyväntuulista naista kerrostalon edustalla kevättalvisessa säässä. Oikeanpuoleisella kirjava talvitakki, vasemmanpuoleisella pirteän pinkki pipo.
Raija ja Ira tutustuivat tämän jutun kuvauksissa. Molemmat arvostavat Etelä-Haagan luonnonläheisyyttä ja rauhallisuutta.

Kultareunassa pian kolme vuotta asunutta Raija Haataista miellyttää erityisesti alueen rauhallisuus ja hiljaisuus.

”Kun töissä on meteliä pitkin päivää, kotiin kaipaa rauhaa”, hän tuumaa.

Raija muutti Kultareunaan Lappeenrannasta. Kaakkois-Suomessa vietettyjen vuosien jälkeen häntä houkuttelivat Etelä-Haagan rauhallisuus, vehreys ja lukuisat puistot.

1950-luvun arkkitehtuuri viehättää

Monet Kultareunan asukkaista kuvailivat kotikulmiaan kylämäiseksi idylliksi, mutta mistä kylämäinen tunnelma oikein syntyy? Ainakin kaunis arkkitehtuuri on tärkeä tunnelmanluoja.

Kultareunan asukkaita ihastuttavat erityisesti alueen matalat, punatiiliset kerrostalot. Matalan rakennuskannan ansiosta valoa ja kauniita näkymiä riittää kaikille. Vanhat, katseilta piilossa sijaitsevat puiset talot taas kertovat menneestä ajasta.

Kuparikattoisia kerrostaloja kesäisenä päivänä Etelä-Haagassa.

”Vehreys talojen lomassa pehmentää kaupunkifiilistä. Myös pienet, suloiset putiikit ja kahvilat lisäävät omalta osaltaan kylämaista tunnelmaa”, Ira kuvailee.

Raija taas on viehättynyt läheisestä ostarista, jossa hän on työskennellyt 1980-luvulla. Ostari onkin hänen lempipaikkansa, ja herättää tunteen siitä, että sitä on ankkuroitu alueen historiaan.

Kultareunassa asuu kivoja ihmisiä

Viihtyisän ympäristön kruunaavat mukavat asukkaat. Asukaskyselyn vastaajista yli puolet pitikin naapuruutta ja yhteisöllisyyttä itselleen tärkeänä tai erittäin tärkeänä seikkana.

Ira kertoo luovansa yhteisöllisyyttä muun muassa tervehtimällä kaikkia samassa talossa tai pihapiirissä liikkuvia.

”Pienillä teoilla on suuri vaikutus. Hymy tai tervehdys voi pelastaa jonkun päivän”, hän sanoo.

Kultareunalaiset saavat kiitosta myös asukaskaskyselyssä. ”Ihmiset täällä ovat tosi kivoja”, iloitsi eräs vastaajista.

Nauravainen nainen marjapuuron värisessä kaulahuivissa, kirjavassa takissa ja harmaassa pipossa keväisen kerrostalon pihalla.
Yksi Kultareunan kivoista asukkaista on Raija, joka itsekin vastasi asiakaskyselyyn. Raijan lempipaikkoja kotikulmilla on Fasun kotoisa kahvila.

Kesällä Haaga puhkeaa kukkaan

Kesän tullen vanhojen puiden vehreys ympäröi Kultareunan, ja kauniit puistot kutsuvat viettämään kiireettömiä päiviä.

”Suunnittelen jo, miten kesällä otan kahvin mukaan ja suuntaan lähipuiston penkille kuuntelemaan mustarastaita”, Ira maalailee.

Yksi Iran lempipaikoista on läheinen Haagan alppiruusupuisto. Kesällä kukinnan ollessa huipussaan ainutlaatuinen puisto on upea nähtävyys: toinen toistaan kirkkaimmissa väreissä loistavat alppiruusut kohoavat jopa metrien korkeuteen.

”Odotan todella innolla sitä, miten uudet kotikulmani puhkeavat kukkaan kesällä.”

Lähteet:
Wikipedia
SATOn asiakaskysely, kevät 2023

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin