”Liian kiillotettu kaupunki ei ole minua varten”

Kaupunki on maantiedettä opiskeleva Pinja Myllykosken luonnollinen ympäristö. Hän rakastaa toisiaan auttavia naapureita ja karsastaa sieluttomia ostoskeskuksia.

"Isoisänsilta on sitonut tyylikkäästi Mustikkamaan - ja sen osalta Helsingin saariston - entistä olennaisemmaksi osaksi kaupunkia."

Kaiken A ja O on…

...erilaisten ihmisten keskustelu. Kaupunkien kehitys ei voi perustua vain arkkitehtien tai toisaalta luonnonsujelijoiden tyrannialle. Jotta kaupunki voi hyvin, ihmisten on keskusteltava niin, että he todella ymmärtävät toisiaan. Siinä on harjoittelemista!

Parasta kaupungissa…

...on yllätyksellisyys, jonka suuret ihmismassat mahdollistavat, koska silloin kaupunkiin syntyy jokaiselle jotakin. Yllätykset tutuilla reiteillä tuovat arkeen iloa.

Olen aina ollut sitä mieltä…

...että kaupunki on kotini. Olen siellä syntynyt, kasvanut ja varmaan siellä kuolenkin sitten joskus. Se on luonteva ympäristöni, jossa voin kehittää persoonallisuuttani yhteydessä muihin ihmisiin, kulttuuriin ja luontoon.

Kerrostaloelämään kuuluvat…

...mutkattomat välit naapureihin. Kun asuin Töölöntorilla, tapasin kerran hississä vanhemman pyjamahousuisen herrasmiehen, joka oli menossa sammuttamaan valoja autostaan, koska naapuri oli hänelle asiasta kertonut. Vanhempani taas vaihtavat joka päivä naapurin kanssa Hesarin ja HBL:n päikseen. Hyvää naapuria on vaikea korvata!

Jotta kaupunki voi hyvin, ihmisten on keskusteltava niin, että he todella ymmärtävät toisiaan.

En koskaan voisi…

...olla iloisempi kuin huomatessani jonkin yllättävän yksityiskohdan kaupunkiympäristöstäni. Kulosaaren metroasemalla näimme kaverini kanssa siilin, ja mietimme miten ihmeessä se oli päässyt sinne, kun sinne menee vain liukuportaat. Veimme sen luontoon, ja näin siilin harharetki sai iloisen lopun.

"Mustikkamaa on ollut minulle tärkeä paikka lapsuudesta asti. Viime vuosina olen usein tullut sen itä- ja pohjoisosan kallioille ihailemaan Helsingin parhaita puolia: metroa, merta, luontoa ja kantakaupunkia."

Upein kokemukseni…

...oli Kallio Block Party kaksi vuotta sitten Helsingin Kurvissa. Oli sikapäheää, kun liikenteen solmukohta oli suljettu autoilta, aurinko paistoi ja ohjelma oli vieläpä kaikille ilmaista. Työskentelin Kurvin Alepassa, ja oli hauska nähdä tuttu ympäristö täysin erilaisena kuin tavallisesti.

Parannettavaa olisi…

...Helsingin torikulttuurissa ja kivijalkaelämän elävöittämisessä. Torit ovat olleet antiikin ajoista tärkeitä kohtaamispaikkoja, mutta meillä ei oikein ole kuin Kauppatori, ja senkin ilme on vähän pysähtynyt. En ymmärrä, miksi kaupunkisuunnitteluvirasto puhuu kivijalkojen elävöittämisestä, ja samaan aikaan rakennetaan kantakaupunkiin jättimäisiä, sieluttomia ostoskeskuksia. Sinnehän ihmiset päätyvät!

Kun kävin…

...Zürichissä huomasin, ettei liian kiillotettu kaupunki ole minua varten. Kaunis ja siisti kaupunki tuntui elokuvan lavasteilta ja sai kaipaamaan raffiutta. Kaupungista puuttui luonne, kun mikään ei ollut rapistunutta.

Inspiroidun valtavasti…

...politiikantutkija Benjamin Barberin Ted-talkista. Hänen mielestään kaupunginjohtajien pitäisi johtaa maailmaa, sillä demokratia kansalaisvaltioiden tasolla on rapatunut. Kaupungeissa päätöksenteko on ihmisten arjelle tosi konkreettista.

Tulevaisuudessa toivoisin…

...että voisin pyöräillä läpi kaikki Helsingin kaupunginosat. Tunnen kantakaupungin ja Itä-Helsingin, missä olen asunut, mutta pohjoinen ja länsi ovat aukkoja sivityksessäni. Haluan tuntea kotikaupunkini!

"Mustikkamaalta on mielenkiintoista seurata Helsingin muutosta, sillä sieltä saa niin monta eri näkökulmaa kaupunkiin."

Pinjan parhaat linkit kaupunkielämään:

  • #Paperboyo Instagramissa. Pahvielementtejä lisäämällä kaupunkikuviin syntyy hauska twisti. Se on hyvä esimerkki siitä, miten kaupunki voi inspiroida.
  • @lookingup_architecture Instagramissa. Tili kuvastaa sitä yllätyksellisyyttä, joka kaupungeissa kiehtoo, mutta joka on niin lähellä ja jää silti helposti huomaamatta.
  • Monocle 24 -radiokanavan The Urbanist -show. Lyhyet tietoiskut kertovat elävästi kaupunkielämän ilmiöistä. monocle.com/radio/shows/the-urbanist/
  • Uutta Helsinkiä. Verkkosivusto tarjoaa monipuolista tietoa Helsingin Kaupungin ajankohtaisista rakennus- ja kehityshankkeista. uuttahelsinkia.fi

Pinja Myllykoski opiskelee maantiedettä Helsingin yliopistossa ja suorittaa parhaillaan Helsingin Yliopiston, Aalto-yliopiston ja Helsingin kaupungin yhteistä Kaupunkiakatemia-opintokokonaisuutta. Opintojensa ohessa Myllykoski aloittaa ensi vuonna opiskelijaedustajana kaupunkitutkimuksen ja suunnittelun maisteriohjelman johtoryhmässä.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin