Seesteinen Soukka houkuttelee

Espoon Soukassa riittää luontoa ja tilaa, hevosia ja meren tuoksua - ja 70-luvun lähiön leppoisaa tunnelmaa. 

Soukka

”Iihahahahaa ptrrrr”, kuuluu hevosen tervehdys. Keskellä syksyä vaahteranlehdet ovat kellastuneet uljaimpaan väriloistoonsa, mutta ruoho vihertää vielä sinnitellen sitkeästi kesässä kiinni. Maalaismaisema on kaunis, paitsi ettei Espoon Soukka missään maalla ole.

– Tämä on ihan upea paikka. Tuntuu siltä, että olisin maalla, mutta tuossa takana on iso ja vilkas aktiivinen urheilupuisto, ja tuolla taas kohoavat 1960- ja 1970-lukujen tyypilliset talot, Espoonlahden ratsastuskoulun ratsastuksenopettaja Saara Rantapuu sanoo ja osoittaa hevosten kansoittamasta vehreästä laaksosta ylös mäelle.

Soukka

Takavuosina Soukalla oli hieman heppoisa maine. Siellä on levotonta, sanottiin. Tyypillisen lähiön tapaan Soukan sydämen muodostaa ostoskeskus – aikanaan vilkas kauppapaikka, joka sittemmin on hävinnyt suosiossa jättimäisille kauppakeskuksille.

Tänään Soukka on lähes verkkainen. Ostarilla näyteikkunan takana killuvat valokuvauskerhon kuvat. Kivenheiton päässä kaupitellaan käsityötarvikkeita. Väliin mahtuu ruokakauppa, eikä kirjastoonkaan ole pitkä matka.

Julkisuuttakin Soukka on saanut. Bussiliikennettä hoitava Matkahuolto Oy kuvasi Soukan ostarilla lähiöromantiikkaa henkivän mainosvideonsa, jossa nuoripari tunnelmoi ja prätkät pärisevät. Erilaisten ihmisten ja kulttuurien kirjo sopii Soukkaan, ja hyvä niin.

– Sen olen huomannut, että erilaiset ihmiset tulevat täällä keskenään toimeen. Tässä tapaa aika paljon lupsakoita persoonia, itsepalvelukirpputori Flaxia ostarilla aiemmin isännöinyt Kalevi Heikkonen sanoo.