Yhteisellä autolla perille

Vantaan Martinlaaksossa SATOn StudioKodin ja Raikukujan asukkaiden käytössä on yhteinen sähköauto. Autolla tehdään ostosreissuja ja heitetään ajokortittomia naapureita paikasta toiseen. Keväämmällä asukkaat aikovat tehdä autolla yhteisretkiä lähistölle. Hypätään yhteisauton kyytiin ja katsotaan, minne sen matka vie.


Liisi Lindholm istuu StudioKodin yhteisessä olohuoneessa ja juo kahvia. Joulukuussa hän istui lähes samalla paikalla pellavanvärisellä sohvalla, kun Sara Laine istui hänen viereensä ja viittoi oman nimensä.

Naisista tuli ystävät.

Liisin ja Sara Laineen ystävyys ei ole ainut StudioKodin alakerrassa syntynyt. Sohvilla, nojatuoleilla ja pienillä kahvilapöydillä sisustetussa tilassa istuu nytkin ihmisiä juttelemassa toisilleen. Termospullossa on kahvia ja yhteisessä keittiössä osa porukasta tekee kaksi kertaa viikossa ruokaa. Asukkaat auttavat toisiaan arkisissa askareissa: joku lainaa tikkaita, toinen porakonetta – ja toisinaan he lainaavat naapuruston yhteistä sähköautoa ja lähtevät hoitamaan sillä ostoksia tai tekevät retken jonnekin lähimaastoon.

Juuri niin Liisi ja Sara aikovat tänään tehdä.

Parkkipaikan reunimmaisella paikalla seisoo auto, jonka kyljessä lukee ”Ympäristöä säästäen yhteiskäyttöautolla”. Auto on SATOn StudioKodin ja Raikukujan kahden muun SATO-talon asukkaiden yhteinen sähköauto. Sen saa kuka tahansa asukkaista varata itselleen. Yhteiskäyttöauto on kokeilu, jolla SATO selvittää palvelun suosiota. Taustalla on ajatus jakamisen suosion kasvusta ja yhteisöllisyyden tukemisesta. Sähköauto valittiin ekologisista syistä.

Liisi kävelee auton luo, irrottaa sen tolpasta ja avaa ovet puhelimellaan: yhteisauto toimii OP kulku -palvelulla, jota on helppo käyttää kännykällä. Auton käyttö maksaa kuusi euroa jokaiselta alkavalta tunnilta ja maksu lähtee automaattisesti tililtä.

Liisi hymyilee leveästi ja viittoo muitakin istumaan autoon.

Liisi käynnistää auton ja katsoo etupeilistä, että takapenkillä on kaikki hyvin. Hän kääntää auton ulos parkkipaikalta.

Martinlaakson kadut ovat hiljaisia. Autoja on vähän.

”Yhteisauto on hyvä apu arjessa”, Liisi sanoo tulkin välityksellä ja kehuu miten helppoa autolla on ajaa.

”Aluksi jännitti, että miten osaan ajaa sähköautolla ja automaattivaihteilla.”

Saraa viereisellä penkillä naurattaa. Hän kertoo, miten heidän ensimmäinen yhteinen autoreissunsa oli mennyt: Liisi oli avannut tottuneen oloisesti ovet ja Sara oli kysynyt, miten Liisi osaa käyttää uudenlaista autoa, saati ajaa sillä. Liisi kertoi, että hän oli asukkaille järjestetyn koulutuksen lisäksi googlannut aiheesta ja katsonut Youtube-videoita siitä, miten sähköautolla ajetaan.

”Liisillä on mieletön asenne.”

Liisi kurvaa auton Vantaan Ikean parkkihalliin. Siellä on myös latauspiste sähköautoille. Naiset kiinnittävät auton yhdessä latauspisteeseen ja Liisi lukitsee ovet.

Liisi ja Sara nousevat rullaportailla toiseen kerrokseen. Sara ihailee sohvapöytää, jonka hän haluaisi itselleen. Ravintolassa naiset syövät pehmikset ja vaihtavat kuulumisia. Sara osaa lukea jo jonkin verran viittomia ja Liisi on hyvä lukemaan puhetta huulilta.

Ikkunan takana ulkona ilta alkaa hämärtää. Liisi katsoo kelloa: on pakko lähteä takaisin päin. Hän on luvannut opettaa kuudelta viittomia kaikille halukkaille StudioKodin asukkaille.

Liisi avaa puhelimella auton ovet ja käynnistää auton tottuneesti.

”Tuolta vai tuolta?” hän kysyy Saralta.

”Ainakin tuolta oikealta pääsee”, Sara vastaa.

Pian Liisi kääntyy risteyksestä ja kiihdyttää, kun auto tulee moottoritielle. Aurinko on alkanut laskea. Taivaanranta on värjäytynyt oranssin, keltaisen ja jopa vihreän väriliu’uksi.

Sara ja Liisi kertovat haaveilevansa, että he voisivat kesällä tehdä autoretken vaikkapa Porvooseen tai johonkin luontokohteeseen, esimerkiksi Nuuksioon, jossa Liisi ei ole koskaan ollut. Osa asukkaista on jo varannut auton Fiskarsin Maalaismarkkinoiden aikaan ja on menossa naapurustoporukalla retkelle sinne.

Liisi kaartaa Raikukujalle StudioKodin pihaan ja parkkeeraa auton sen omalle paikalle. Hän avaa takaluukun ja kaivaa sieltä latausjohdon esiin. Sara auttaa johdon kiinnittämisessä lataustolppaan. Liisi lukitsee puhelimella auton ovet ja merkitsee ajon päättyneeksi.

On jo kiire: StudioKodin aulaan on kerääntynyt talon asukkaita, jotka haluavat oppia paremmin keskustelemaan talon kahden kuuron asukkaan kanssa.

Sara aikoo vielä myöhemmin illalla tehdä yhteiskeittiössä kaikkien halukkaiden kanssa tortilloja. Hänellä on jo ainekset hankittuna repussaan.

Sara ja Liisi lähtevät kävelemään kohti kotitaloaan, jonka alakerrassa loistaa lämmin keltainen valo.

Auto jää pihalle latautumaan seuraavia käyttäjiä varten.

Etsitkö vuokra-asuntoa? Löydä uusi koti »

Lue miltä tuntuu asua SATO StudioKodissa »

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin