Asukkaan muistilista: 5 asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää sisäilman kosteudesta

Julkaistu

3.6.2019

Kirjoittaja

Leena Lukkari

Kuvat

SATO

Huoneilman ei pitäisi olla liian kuivaa, mutta ei toisaalta liian kosteaakaan. Katso, tiesitkö nämä tärkeät asiat huoneilman kosteudesta.
1. Ilmankosteus voi vaihdella 20–70 %:n välillä

Talvella sisäilma on kuivempaa ja kesällä kosteampaa. Talvella normaali suhteellinen ilmankosteus on 20–40 %, kesällä korkeampi 50–70 %.

Liian kuiva sisäilma voi aiheuttaa esimerkiksi tukkoisuutta ja limakalvojen kuivuutta, mutta jos ilmankosteus on pitkään yli 70 %, alkavat rakenteet kärsiä kosteudesta. Rakenteisiin kertyessään kosteus saattaa luoda otolliset kasvuolosuhteet mikrobeille, kuten homeille, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittaa.

2. Tärkeintä on pitää tuloilma-aukot avoinna

Jos ilma ei kierrä asunnossa, ylimääräinen kosteus ei pääse pois.

Kaikissa uusissa SATOn vuokra-asunnoissa on tehokas koneellinen ilmanvaihto. Koneellisen ilmanvaihdon toimivuuteen vaikuttavat ilmastointilaitteiden säädöt ja teho.

Vanhempien talojen painovoimainen ilmanvaihto toimii sekin mainiosti perustuen sisä- ja ulkoilman lämpötilaeroon. Olohuoneista ja makuuhuoneista löytyvät tuloilma-aukot ja keittiöstä ja WC:stä poistoilma-aukot. Poistoilma-aukkojen säätöjä saa muuttaa ainoastaan huoltomies, koska yhden asunnon säätö vaikuttaa kaikkiin asuntoihin, jotka on kytketty samaan poistohormiin.

Oli ilmanvaihtojärjestelmä kumpi tahansa tai niiden yhdistelmä, tärkeää on, ettei asukas peitä tai sulje tuloilma-aukkoja.

3. Liesituuletinkin on osa koneellista ilmanvaihtojärjestelmää

Sisäilman kosteutta nostattaa hengitys ja hikoilu, ruoanlaitto, peseytyminen ja pyykkäys. Jos kodin ilma ei kierrä, ylimääräinen kosteus ei pääse pois.

Ilmanvaihtojärjestelmiä huolletaan SATOlla säännöllisesti, jotta ne toimisivat moitteetta. Asukkaiden velvollisuus on pitää tuloilma-aukot auki ja niiden suodattimet puhtaana.

Painovoimainen ilmanvaihto vaatii kesällä sen, että välillä avataan myös ikkunat, koska ulkolämpötila ja sisälämpötila ovat silloin hyvin lähellä toisiaan eikä luonnollista vetoa synny.

Joissain uudemmissa taloissa liesituuletin on osa ilmanvaihtojärjestelmää. Tällaista liesituuletinta saisi pitää pienimmällä imuteholla ainoastaan silloin, kun asunto on tyhjillään. Asukkaan kannattaakin tarkistaa asukaskansiosta oman vuokra-asunnon tilanne ja säätää ilmanvaihto ohjeiden mukaan. Huoneistokohtaisen ilmastoinnin säätöpaneeli voi sijaita muualla kuin liesituulettimessa.

4. Seisova ilma näkyy kylpyhuoneen peilistä

Kun asunnon ilma ei vaihdu, sen voi usein tuntea aistinvaraisesti. Kun kosteus jää seisomaan, se tarkoittaa, että myös ilman epäpuhtaudet kuten ihmisten ja eläinten mukanaan tuoma katupöly ja hengityksen hiilidioksidi jäävät asuntoon. Huono ilmanvaihto saattaa aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä tai muita sisäilmaoireita. Näkyvä todiste seisovasta ilmasta on ikkunalaseihin kylmällä tiivistyvä kosteus, tai kylpyhuoneen peili, joka jää suihkun jälkeen pitkäksi aikaa huuruun.

5. Kattilan kannestakin on apua

Kosteuden kertymiseen voi vaikuttaa itse. Ruoanvalmistuksessa yksinkertainen konsti on käyttää kiehuvissa kattiloissa kansia. Suihkussa käydessä voi alentaa veden lämpötilaa tai lyhentää suihkutteluun käytettyä aikaa. Suihkun jälkeen on tärkeää kuivata lattia lastalla ja vaikka seinätkin. Jos kylpyhuoneen ilmanvaihto tuntuu puutteelliselta, kannattaa ovi jättää suihkun jälkeen vähän raolleen. Mahdollisuuksien mukaan pyykit kannattaa aina kuivata kuivaushuoneessa, pihalla tai parvekkeella.

Juttua varten haastateltiin asiantuntijana SATOn asumisterveyspäällikkö Aulikki Erälinnaa.

Milloin yhteys huoltomieheen?

Jos olet tarkistanut, että tuloilma-aukot ovat puhtaat ja toimivat ja poistoilma-aukot vetävät (talouspaperi jää aukon imuvoimasta siihen kiinni), mutta sinusta silti tuntuu, että vuokrakotisi ilmanvaihto ei toimi, ota yhteys huoltomieheen tai SATOn asiakaspalveluun.

SATO mittaa vuokra-asuntojen sisäilmaa

Koska ilmanlaatu vaikuttaa asumismukavuuteen, SATO on ryhtynyt mittaamaan asuntojen lämpötilaa ja suhteellista kosteutta. Anturit asennetaan kaikkiin SATOkoteihin, yli 20 000 asuntoon ne on jo asennettu (tieto päivitetty 9/20). Mittaustuloksien pohjalta voidaan tehdä sisäilmatutkimuksia, sekä havaita ja korjata sisäilmaongelmia. Tulokset auttavat säätämään ilmanvaihtojärjestelmän parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisävinkit sisäilman puhtaana pitämiseen