Esteetöntä elämää: Vuokra-asunto remontoitiin liikuntarajoitteiselle sopivaksi

Sähköpyörätuolilla huristava Beataleea Kuoppala ja Charly-koira ovat tuttu näky Tampereen Linnainmaalla. Beataleealle esteettömäksi remontoitu vuokrakoti tarjoaa puitteet itsenäiseen ja oman näköiseen elämään – koirakaverin kanssa.

Tamperelainen Beataleea Kuoppala löysi liki kymmenen vuotta sitten Linnainmaalta SATOn vuokra-asunnon, jonka sijainti oli ihanteellinen: palvelut olivat lähellä ja sähköpyörätuolilla pääsisi kätevästi kauppaan ja kirjastoon.

Vuokra-asunnon esteettömyyden ei annettu muodostaa kuvainnollista – ja kirjaimellista – kynnystä muutolle. SATOkodista tehtiin Tampereen vammaispalvelun avustuksella esteetön ennen Beataleean muuttoa. Hän on viihtynyt samassa talossa siitä lähtien, mutta vaihtanut asuntoa itselleen mieluisampaan.

Esteettömyys ei vaadi mittavaa remonttia

SATOkotiin tehtiin pieniä, estettömyyttä lisääviä muutoksia. Esimerkiksi kynnyksiä madallettiin ja liikkumista haittaava väliovi poistettiin eteisestä. Vessan ja kaappien ovet korvattiin haitariovilla, jotka on helpompi avata pyörätuolista. Pohjaratkaisu sitä vastoin oli jo valmiiksi toimiva.

”Koti on tarpeeksi iso, että mahdun liikkumaan siellä pyörätuolillani. Lisäksi apuvälineeni, kuten toinen pyörätuoli ja seisomateline, mahtuvat sinne. Mutta sitten toisaalta asunto on sillä tavalla sopivan kokoinen, että se on helppo pitää puhtaana”, Beataleea listaa.

Myös oma sauna tuo iloa Beataleean arkeen. Sauna ei ole täysin esteetön, mutta se ei estä löylyistä nauttimista.

”Rakastan saunomista. Vaikka sauna näkyy vuokrassa ja nykyään myös sähkölaskussa, on ihanaa, että on mahdollisuus lämmittää sauna, jos sitä haluaa." 

"Liikkumiseni on sen verran hyvää, että pääsen itse saunaan, tosin vain keskilauteelle. Mutta siinäkin saa hyvät lämmöt.”

Löydä elämäsi koti Linnainmaalta ›

Omassa vuokrakodissa oman näköistä elämää

Aiemmin palvelutalossa asunut Beataleea kaipasi oman vuokrakodin tuomaa itsenäisyyttä ja vapautta päättää omista aikatauluista. SATOkotiin tehdyt muutokset ovat mahdollistaneet sen, että Beataleea saa elää juuri oman näköistään elämää.

”Oma koti antaa vapautta ja luo uskoa tavalliseen elämään. Saan tehdä asiat oman aikatauluni mukaan. Syön mitä haluan ja mihin aikaan haluan. Olen myös saanut valita itse avustajani.”

Omaan kotiin Beataleea voi kutsua myös perhettään, joka onkin suuri: kaksitoista sisarusta perheineen.

”Perheeni käy usein kotonani ja lapsetkin tulevat toisinaan yökylään. Sekin on hienoa, että perheeni ja jopa lapsetkin viihtyvät täällä kodissani.”

Parasta on oma koirakaveri

Kaikenlaiset perheenjäsenet ovat tervetulleita SATOn vuokrakoteihin – myös lemmikit. Eläinrakas Beataleea iloitseekin erityisesti siitä, että oman kodin tuoma vapaus on mahdollistanut koiran hankinnan.

Kuvassa Beataleea, punatukkainen iloinen ihminen pyörätuolissa keittiössään. Beataleean edessä pieni valkoinen Charly-koira nappaa herkun Beataleean kädestä. Jääkaapin ovessa paljon iloisen värisiä kortteja.
Nokkela Charly-koira on pihapiirissä tuttu ja Beataleealle supertärkeä kaveri.

”Palvelutaloon ei saanut ottaa koiraa. Se oli koiraihmiselle tosi kurja juttu.”

Nyt Coton de Tuléar -rotuinen Charly-hauva on tärkeä osa Beataleean elämää. Charly pääsee avustajan kanssa lenkille, mutta Beataleea pystyy tarvittaessa itsekin ulkoiluttamaan koiraa. Asunnossa on myös takapiha, jonne asennetun luiskan avulla Beataleea ja Charly saavat nauttia päivittäisestä ulkoilusta omalla pihalla.

Esteettömän asumisen tarve nousussa

SATOn suunnittelupäällikkö Jussi Väisänen uskoo, että esteettömiä vuokra-asuntoja tarvitaan jatkossa entistä enemmän. Väestö ikääntyy ja erilaisten apuvälineiden käyttö yleistyy. SATOn uudet vuokra-asunnot suunnitellaankin niin, että ne sopivat myös liikuntarajoitteiselle.

Kuvassa suunnittelupäällikkö Jussi Väisänen valkoisen työpöytänsä ääressä. Edustalla huonekasvi ja taustalla ikkuna verhoineen.
Suunnittelupäällikkö Jussi Väisäselle on tärkeää, että SATOn vuokra-asuntoja voi muunnella asukkaalle sopivaksi.

”Keittiön kalustesijoitteinen uuni on nostettu lattiatasoa korkeammalle ja kylpyhuoneen suihkuseinä voidaan irrottaa. Talosauna on mitoitettu esteettömäksi ja saunan yhteydessä on esteetön WC-tila. Kynnysten korkeuksia tarkistetaan ja pihalla vähintään yksi kulkureitti mitoitetaan esteettömäksi”, Jussi listaa.

Jussi pitää tärkeänä, että vuokrakoteja voidaan remontoida vielä esteettömimmiksi, kuten Beataleean tapauksessa. Beataleea kiitteleekin SATOa ja samalla korostaa esteettömyyden merkitystä.

”Suurkiitos SATOlle siitä, että vammaispalvelu sai tehdä muutostöitä tähän vuokra-asuntoon. Haluaisin, että muutkin vuokranantajat heräisivät siihen, että tällaisia muutoksia voi ihan oikeasti tehdä.”

Kuvassa suunnittelupäällikkö Jussi, ruskea tukka ja siniset silmät, hymyilee ja katsoo kameraan.

Kiinnostuitko SATOn vuokra-asunnoista? Katso vapaat ja vapautuvat kodit ›