Kierrätä vanhat tavarat vastuullisesti ja oikein

Julkaistu

06/17/2021

Kirjoittaja

Siru Myllymäki

Kuvat

SATO

Löytyykö kodistasi tavaroita, vaatteita tai huonekaluja, joita et halua heittää pois, mutta et tiedä mihin ne pitäisi viedä? Tiedätkö, mitä ei saa viedä vuokra-asunnon roskakatokseen? Lue lisää, miten kierrätät uudelleenkäytettävät sekä rikkinäiset tavarat.

“SATO kannustaa kierrättämään”, kertoo vastuullisuusasiantuntijamme Tiina Lehti. “Kotipihaltasi löydät kierrätyspisteen tai roskakatoksen, ja kodeissa on huomioitu kierrättäminen jo rakennusvaiheessa.”

“Kuitenkin on hyvä huomioida, että vaikka kotipihalta löytyy kierrätyspiste, ei kaikkia tavaroita tai jätteitä voi viedä sinne”, Tiina lisää.

Älä heitä ehjää roskiin

Tavarat saavat uuden alun kierrätyskeskuksessa ja kirpputoreilla. Voit lahjoittaa ehjiä ja puhtaita tavaroita, kuten huonekaluja, vaatteita ja astioita. Muista kuitenkin, että tavaran pitää olla myyntikelpoinen. Voit lahjoittaa myös kosmetiikkaa ja hygieniatuotteita, mutta pakkausten on oltava uusia ja avaamattomia.

Lahjoituksen lisäksi voit antaa tavaran kaverille tai myydä sen. Esimerkiksi lasten vaatteita kannattaa myydä eteenpäin, sillä niille on aina kysyntää. Voit myydä vanhoja vaatteita ja tavaroita helposti esimerkiksi Facebookin ryhmissä.

Kun ostat käytettynä, säästät myös rahaa.

"Hyväkuntoisten tavaroiden kierrättäminen ja mahdollinen uudelleenkäyttö säästää luonnonvaroja. Myös kierrätetyn tuotteen ostaminen omaan kotiin on taloudellisesti loistava vaihtoehto”, Tiina lisää. Kirpputoreilta voit löytää aarteita, jotka eivät kiristä rahapussia. Lisäksi vaatteita voi ostaa käytettynä kirppareilta ja netistä.

Jos olet innokas tuunaamaan vaatteita tai huonekaluja, voit päivittää vanhoja tavaroitasi. Termi ”upcycling” tarkoittaa, että vanha tavara muutetaan uuteen muotoon, jolloin sillä on uusi käyttötarkoitus tai se on parempi laadultaan kuin ennen.

Mitä ei saa viedä roskakatokseen?

Roskakatokseen ei saa viedä huonekaluja, elektroniikkaa tai vaarallista jätettä. Jos olet antamassa pois esimerkiksi huonekalua, älä säilytä sitä roskakatoksessa tai talon pihalla. Sähkölaitteet, kuten mikrot ja kahvinkeittimet, tulee viedä sähköelektroniikkaromukeräykseen tai –pisteeseen, jonka löydät elektroniikkaliikkeestä.

Vaarallisia jätteitä ja roskia ovat muun muassa:

  • Akut ja paristot
  • Maalit
  • Ajoneuvojen jäteöljyt
  • Vanhentuneet lääkkeet ja lääkeruiskut ja -neulat
  • Kaasua sisältävät paineastiat
  • Loisteputket
  • Räjähteet, kuten ilotulitusraketit

Vie vaarallisiin jätteisiin kuuluvat akut ja paristot niille tarkoitettuun paristokeräyslaatikkoon. Koska pattereissa ja akuissa on tulipalon vaara, niitä ei saa laittaa sekajätteeseen. Lääkkeet ja lääkeruiskut pitää viedä puolestaan apteekkiin.

Käytä noutopalvelua

Noutopalveluiden avulla saat tyhjennettyä kotisi kierrätettävästä tavarasta kerralla. Esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen noutopalvelun hinta on edullisimmillaan 9,90 euroa. Kirpputori Fida tarjoaa ilmaisen noutopalvelun pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Lahdessa. Turun ekotorilta voit tilata kuljetuksen, joka maksaa 22 euroa ja 0,60 euroa kilometriltä. Pirkanmaan noutopalvelu hakee myyntikelpoiset tavarat ilmaiseksi.

Pääkaupunkiseudulla isot esineet, kuten huonekalut, voit laittaa Nouto-Sorttiin. Nouto-Sortti on maksullinen noutopalvelu niin rikkinäisille kuin ehjillekin tavaroille. Voit myös tarvittaessa viedä rikkinäiset tavarat ja jätteet itse Sortti-asemalle.

Nuori nainen laittaa roskia vuokra-asunnon pihan roskasäiliöön.